De ce mă îngrijorează Poliţia Română

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Boureanu versus Poliţia Română
Cristian Boureanu versus Poliţia Română

Unul dintre evenimentele care a fost şi încă este (din păcate) cap de ziar ale ultimelor zile este despre incidentul dintre Cristian Boureanu şi Poliţia Română. Dacă sunt 7-8 agenţi şi nu pot gestiona o situaţie cu un om în stare de ebrietate şi agresiv, asta spune multe despre poliţie ca instituţie, nu mai poţi spune că are doar un singur om probleme de atitudine.

Arde internetul în perioada asta şi nimeni nu îl poate opri. Atât de multe evenimente că ar trebui să fii şomer ca să ţii pasul cu toate.

Dincolo de faptul că la mijloc este prins un personaj controversat, cu antecedente şi cu probleme de comportament, în situaţia respectivă era un om beat şi agresiv faţă de agenţii de poliţie care l-au legitimat.

Am curaj să pariez orice că nu poliţiştii au început injuriile şi că nu ei au dat startul acestui scandal inutil la care internetul aplaudă ca focile. Însă, ce e deranjant şi te poate speria ca cetăţean, este modul în care au abordat problema agenţii de poliţie. Nu sunt cu legea în mână, însă ştiu că atunci când o persoană refuză să se legitimeze, mai mult de atât te înjură şi te agresează, ca poliţist îi pui cătuşele în secunda doi, îi citeşti drepturile şi nu stai la discuţii.

Însă care a fost reacţia agenţilor de poliţie?

Când te gândeşti că 3 agenţi de poliţie filmau, 4 se uitau şi cel care a fost agresat a căutat să-l provoace într-una pe Boureanu, îmi pare rău, acela nu cred că îşi merită uniforma. În loc să fie o situaţie care putea fi rezolvată în 30 de secunde, a continuat minute şi zile întregi din cauza faptului că acel agent de poliţie a vrut să demonstreze ceva, să facă pe şmecherul, că altfel nu pot explica de ce îi flutura telefonul în faţă în continuu lui Cristian Boureanu şi se adresa repetitiv „bă”, „mă” „las’ că vezi tu”, „las’ că îţi arăt eu ţie” etc.

Astfel de atitudine nu arată altceva decât o mare frustrare şi faptul că acel poliţist, şi nu numai el a încercat să demonstreze ceva. Spuneam că mă sperie Poliţia Română pentru că nu sunt justificate filmările apărute cu ce făcea Boureanu în secţia de poliţie. Cui îi pasă şi de ce să faci asta ca agent de poliţie? Ba că el cânta, ba că făcea yoga, etc. Nu m-ar surprinde să văd o filmare cu el de la WC-ul secţiei de poliţie.

Pot înţelege şi rezona cu agenţii de poliţie în general pentru că, din păcate, foarte multe legi din România sunt făcute în favoarea şmecherilor. Foarte mulţi dintre noi am văzut cum oameni care nici bine nu sunt traşi pe dreapta scot telefonul pe geam să vorbească cu vreun şef, şi exemplele pot continua. Sunt agenţi de poliţie extraordinari şi e bine să empatizăm în general pentru că cel puţin mie de multe ori mi s-a întâmplat să văd bunăvoinţă, dar când cineva face abuz de un moment ca cel cu Boureanu ar trebui să răspundă în faţa cuiva pentru că avem nevoie de siguranţă şi încredere, avem nevoie să fim cu toţii responsabili.

Într-o altă ordine de idei, cred că o parte din taxele pe care le plătim se vor duce în buzunarele lui Cristian Boureanu pentru că sigur va merge la CEDO şi sigur va avea câştig de cauză.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite