De când intră în vigoare obligaţia prezentării unui test pentru a intra în România dintr-o zonă cu risc epidemiologic ridicat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coronavirus Romania FOTO Shutterstock
Coronavirus Romania FOTO Shutterstock

Noile reglementări ale Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă intră în vigoare pe 12 februarie, impunând necesitatea unui test COVID-19 negativ la intrarea în ţară.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a actualizat lista ţărilor aflate în zona galbenă de risc epidemiologic şi a impus obligaţia ca cetăţenii care se întorc din ţările aflate în această zonă să aibă un test COVID-19 negativ făcut cu 72 de ore înainte de intrarea în ţară. 

Mai exact, alineatul (1) al articolului 2 din Hotărârea nr.6 din 04.02.2021 prevede: „La intrarea în România, persoanele care sosesc din ţările/zonele/teritoriile cu risc epidemiologic ridicat prevăzute la art. 1, au obligaţia prezentării  certificatului unui test negativ RT-PCR  pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de data intrării în ţară”.

Autorităţile au prevăzut o perioadă necesară pentru aflarea noilor reglementări de către persoanele aflate în această situaţia. Astfel, măsura de mai sus intră în vigoare pe 12 februarie, ora 00.00.

Cu alte cuvinte, persoanele care se întorc dintr-o ţară aflată în zona galbenă între 5 februarie (după 24 de ore de la anunţarea actualizării listei de ţări din zona galbenă) şi 12 februarie trebuie să se supună regulii carantinei de 14 zile. Cu toate acestea, imediat după intrare în vigoare a noilor reglementări pe 12 februarie, o persoană aflată în această situaţie poate să-şi facă un al doilea test după 8 zile de carantină şi, dacă este negativ, poate ieşi din carantină fără să fie nevoită să respecte durata iniţială de 14 zile a carantinei.

Citeşte şi:

Lista statelor cu risc epidemiologic ridicat. Ce obligaţii au călătorii când intră în România

.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite