Societate

articolul anterior articolul urmator

De ce Iohannis nu este Mesia al românilor

13
17 Nov 2014 21:39:34
Lacrima Andreica

Nu e vreme de adormit conştiinţa civică. Iohannis nu este Mesia. Nu va face nici o magie ca să schimbe România peste noapte, de unul singur. Iohannis este rezultatul nostru al tuturor, un simbol şi ăsta cam limitat.

Euforia românilor este îndreptăţită. Şi nu! Deşi o înţeleg. O trăiesc şi eu. O împărtăşesc până la limita în care îmi aduc aminte de lecţia istorică trăită pe viu în 1989. Pe Iohannis l-am făcut Mesia noi, românii. Ponta a reuşit să ne unească întru enervare, întru mânie. Aproape îţi vine să zici că e victoria lui dacă nu ţi-ar fi lehamite de tot ce-au fost aceşti ultimi doi ani cu dânsul la cârma ţării trăgând ca un hăitaş needucat de ea în toate direcţiile ca rechinul care văzuse sirena în apă şi i se ...defectase, aţi ghicit, tot cârma. Iohannis a câştigat pentru că eram noi un ”neam săturat de ei„. 

Dar Iohannis este departe de a fi vreun mesia. Şi ştiţi de ce? Pentru că va fi un preşedinte cu atribuţiuni la fel de limitate ca şi predecesorii săi. S-o luăm pe îndelete, ardeleneşte în câteva puncte fierbinţi pentru noi: Poate Iohannis să pună în aplicare referendumul prin care noi am zis: 300 de hoţi pe lângă Ali-Baba şi gata? Nu poate. Poate Iohannis să impună aplicarea legii de unul singur şi să modifice legislaţia care nu convine? Nu poate. Poate Iohannis să restructureze bugete, viitorul economic etc? Nu, nu poate.

Ca şi predecesorii săi are două şanse: să fie un simbol drăguţ la el în palat, sau să fie jucător. Ori sforar ca Iliescu. Dar nu-l suspectăm de aşa ceva. Nici de a fi jucător în sensul neplăcut al cuvântului. Totuşi să nu uităm că are lângă el un parlament prea puţin cooperant, format din oameni ne-reformaţi, o majoritate inconfortabilă a PSD şi a tuturor interesaţilor săi şi încă mai are un guvern condus de contra-candidatul Ponta. Poziţia lui va fi fragilă, mereu cu securea suspendării de-asupra capului, întocmai ca predecesorul său. Cheia şi soluţia rămâne, cred, tot la noi.

Nu de Iohannis va depinde atât de mult viitorul nostru, ci tot de noi şi el la un loc. Pentru că între cele două momentele de exprimare a votului nu mai avem voie să stăm pasivi. Unitatea şi efervescenţa din zilele astea trebuie să continue şi să stăm cu ochii pe ei. Avem un preşedinte aşa cum l-am dorit şi am dovedit că nu suntem nici naţionalişti, nici rasişti, nici îngheţaţi în proiectul stalinist al anilor de tristă amintire. Am dovedit că ştim ce vrem şi mai ales unde vrem să ne îndreptăm. Însă nu e timp de adormit spiritul civic. Cred că România trebuie să intre cu adevărat într-o democraţie participativă, implicată. Altfel, victoria de ieri nu va fi însemnat mare lucru, cum nici Revoluţia din 1989 nu s-a transfmormat într-o măreaţă şi eliberatoare schimbare. 

Poate ar fi momentul în care lupta cu sistemul s-o dăm zilnic. Să le batem obrazul rectorilor care au susţinut lipsa de libertate, ne pocesc copiii cu mârlănia din ei, să denunţăm mita, să refuzăm plata proastă şi ilegală. Să ne obligăm la normalitate. Putem fi oare 20 de milioane de mesia în ţara asta? Mai putem?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

M Costi
18.11.2014, 05:41:14

Dra L. Andreica cred ca exagerati vadit , comparatia Iohannis-Mesia aminteste de comparatiile facute inainte de '89 si care il aveau in prim plan pe Ceausescu ! Tocmai datorita fricii de reînvierea spiritului lui Ceausescu si de a da prea multa putere in mana presedintelui , cei care au conceput Constitutia noua a Romaniei au incercat sa limiteze puterea acestuia , partajând-o cu celelalte Puteri din Stat . Cat despre "democratia participativa" de care vorbiti , nu prea inteleg ce model doriti pentru Romania ! Puteti sa exemplificati cu vreun Stat democratic din Lume sau doriti tot o ...Democratie originala ?

0 (4 voturi)
Lacrima Andreica
18.11.2014, 09:44:47

@M Costi eu vorbesc despre asteptarile romanilor. Si da, ii inteleg atunci cand se uita la Iohannis ca la un salvator, dar cred ca e momentul sa fie si rationali putin si sa-si aminteasca de lectiile istoriei din ultimii 25 de ani. Nu e cazul sa asteptam, cred, un lider providential care sa faca totul in locul nostru. Ci e cazul sa ne implicam in a construi democratia, sa nu admitem orice forma de legislatie si impunere fara cracnire ci sa amendam nu doar legislatia incoerenta si duplicitara ci si pe aceia care ne-o propun, sa refuzam sa mai traim doar la limita mitei. Asta ar insemna participare. Un stat unde lucrurile stau astfel, unde politicianului nu i se permite casa luxoasa pe banii contribuabililor si este verificat de catre acestia cum traieste, din ce etc este Islanda. Daca se doreste voi reveni cu povestea acestei democratii.

+1 (3 voturi)
M Costi
18.11.2014, 13:30:44

@Lacrima Andreica - "Islanda" ? Acesta este modelul propus de dvs ? Cred ca ...glumiti ! Chiar nu aveti ceva serios de facut ? Credeam ca-mi spuneti de SUA , Marea Britanie , Franta , Suedia , Norvegia , Austria , Italia , Spania , Australia , Japonia etc ....si când acolo dvs imi povestiti de ...Islanda , singura tara europeana care si-a declarat falimentul ca Stat si a refuzat sa-si plateasca datoriile catre banci occidentale !

0 (2 voturi)
vbuntv
18.11.2014, 08:27:43

Foarte lucidā analiza autoarei scris intr-un stil foarte placut, aerisit, cursiv si fara ghirlande inutile ! Asa este precum spuneti, greul abia acum incepe si fara un efort masiv de constientizare si de participare colectiva neintrerupta la procesul democratic, mare lucru nu o sa se schimbe. Fara dubii, autorea este o excelenta ziarista cum mai rar se gasesc pe la noi..

+2 (4 voturi)
Lacrima Andreica
18.11.2014, 09:45:39

Va multumesc pentru aprecieri :)

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (13)