De luni sunt aşteptate ninsori. Şoferii trebuie să aibă cauciucuri de iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anvelopele de iarnă, obligatorii dacă meteorologii anunţă polei sau ninsori
Anvelopele de iarnă, obligatorii dacă meteorologii anunţă polei sau ninsori

Meteorologii anunţă răcirea vremii de duminică, iar de luni am putea avea parte de ninsori, ce se vor extinde în zilele următoare în toată ţara. Şoferii sunt obligaţi în aceste condiţii să-şi echipeze maşinile corespunzător, adică să monteze cauciucurile de iarnă, altfel riscă amenzi de până la 4.000 de lei.

În cursul zilei de duminică, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) va trimite o informare şi e posibil să emită şi cod galben de ninsori începând de luni. Atenţionarea va viza iniţial partea de Vest, Centru, Nord şi Oltenia, iar marţi se va extinde şi pentru sudul ţării, a anunţat directorul ANM, Ion Sandu, în cadrul comandamentului de iarnă de vineri. Sâmbătă va fi mai cald decât normalul perioadei, duminica vine cu ploi.

"În cursul zilei de luni, în partea de vest, centru şi nord deja precipiţaiile sub formă de ploaie se transformă în zăpadă, mai ales la munte. Luni după-amiază sau luni seară încep să se transforme în zăpadă şi în Oltenia. Marţi, în partea de sud vom avea predominant precipitaţii sub formă de zăpadă şi, de asemenea, miercuri. Prin urmare, în cursul zilei de duminică, ANM va emite o informare privind evoluţia fenomenelor meteo în aceste zile - luni, marţi şi miercuri - şi nu excludem posibilitatea ca luni să emitem o atenţionare Cod Galben pentru zăpadă, în prima parte pentru partea de nord, centru şi vest, şi marţi şi miercuri pentru partea de sud", potrivit directorului ANM.

Tot de luni ”încep să scadă şi temperaturile şi sunt undeva la -3 /-5 grade, să spunem joia viitoare la Bucureşti şi în depresiuni putem să ajungem la -10 grade în timpul nopţii, iar în timpul zilei între 0 şi 5 grade", a mai spus Ion Sandu.

Având în vedere anunţul lansat de şeful ANM, şoferii care nu şi-au montat deja cauciucurile de iarnă ar trebui să-şi pună maşinile la punct până vin ninsorile. 

Ce prevede legea

Poliţia Rutieră atenţionează că folosirea cauciucurilor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de data calendaristică. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Oficiali din cadrul Poliţiei Rutiere au precizat că în legislaţia actuală nu se face referire la o dată calendaristică anume de la care este obligatorie utilizarea anvelopelor de iarnă, ci se prevede faptul că acestea sunt obligatorii atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

„Având în vedere că în unele zone montane ninge, reamintim şoferilor că au obligaţia ca pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei să echipeze autovehiculele cu anvelope de iarnă. În cazul autovehiculelor de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculelor de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, acestea trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau să aibă montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate“, potrivit Centrului Infotrafic.

Ce păţesc şoferii care nu au maşinile echipate 

Pentru neechiparea corespunzătoare se retrage certificatul de înmatriculare, iar amenzile pe care le riscă şoferii care încalcă legea caucicurilor de iarnă sunt cuprinse între 2.500 şi 4.000 de lei. Mai mult, şoferul unei maşini fără cauciucuri de iarnă care blochează un sector de drum riscă o amendă cuprinsă între 5.000 şi 8.000 de lei şi va fi nevoit să suporte costurile aferente intervenţiei de degajare a sectorului de drum afectat.

Cum va fi vremea în weekend

SÂMBĂTĂ

Vremea va fi in continuare mai calda decat in mod normal pentru aceasta data. In sudul si in estul tarii nebulozitatea va persista si vor fi ploi slabe sau burnite. In celelalte regiuni cerul va avea innorari temporare, mai accentuate spre seara si noaptea, cand va ploua pe arii tot mai extinse, transmite Mediafax.

Vantul va avea unele intensificari la munte si in sudul Banatului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 10...11 grade in Transilvania si nordul Moldovei si 16...17 grade in Banat si Delta Dunarii, iar cele minime se vor situa, in general, intre 4 si 10 grade. Izolat in zonele joase va fi ceata.

Bucureşti

Vremea se va mentine mai calda decat in mod normal pentru aceasta data. Cerul va fi innorat si trecator va ploua slab sau va burnita. Vantul va sufla slab pana la moderat. Temperatura maxima va fi de 13...14 grade, iar cea minima de 8...9 grade.

La munte

Vremea va fi in continuare mai calda decat in mod normal pentru aceasta data. Cerul va avea innorari si va ploua slab, local in Carpatii Orientali si Meridionali, iar noaptea si in Carpatii Occidentali.  Vantul va prezenta unele intensificari mai ales pe creste.

DUMINICĂ

Vremea va fi in general inchisa, cu ploi in cea mai mare parte a tarii, insa valorile de temperatura se vor situa in marea lor majoritate peste mediile climatologice ale perioadei. In partea a doua a noptii, in zona de munte ploile se vor transforma in lapovita si ninsoare, iar spre dimineata precipitatii mixte vor fi posibile si in nord-vestul teritoriului. Izolat, mai ales in zona Carpatilor Meridionali, cantitatile de apa pot depasi 10...15 l/mp. Vantul va sufla slab si moderat. Temperaturile maxime se vor incadra intre 8...9 grade in Transilvania si 17 grade in sud-estul extrem al tarii, iar cele minime vor fi cuprinse intre 1 si 11 grade.

La munte

Vremea va fi in general inchisa, cu ploi temporare. In partea a doua a noptii ploile se vor transforma in lapovita si ninsoare. Vantul va sufla slab si moderat. Valorile termice se vor situa peste mediile climatologice ale perioadei.


Directorul ANM: de luni se răceşte şi e posibil să fie emis cod galben de zăpadă. Cum va fi vremea în weekend

În cursul zilei de duminică, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) va trimite o informare şi e posibil să emită şi cod galben de ninsori începând de luni. Atenţionarea va viza iniţial partea de Vest, Centru, Nord şi Oltenia, iar marţi se va extinde şi pentru sudul ţării, a anunţat directorul ANM, Ion Sandu, în cadrul comandamentului de iarnă de vineri. Sâmbătă va fi mai cald decât normalul perioadei, duminica vine cu ploi.

Ghid de siguranţă rutieră pentru şoferi. Când trebuie schimbate cauciucurile de vară şi ce păţesc şoferii care nu au maşinile dotate corespunzător

Mare atenţie, şoferi! Ţinând cont de faptul că, în unele zone din ţară, iarna şi-a intrat deja în drepturi, Poliţia Rutieră atenţionează că folosirea cauciucurilor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de data calendaristică. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

METEO După câteva zile mai călduroase vine frigul. După 22 noiembrie vor cădea şi primii fulgi de zăpadă

În următoarele zile vom avea parte de o creştere uşoară a temperaturilor, însă din 22 noiembrie se va răci, iar valorile termice se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă. După această dată sunt aşteptate ploi în toată ţara, iar în unele regiuni precipitaţiile vor fi sub formă de lapoviţă şi ninsoare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite