De ce tot mai puţini români pleacă în vacanţă de Revelion

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhiva Adevărul
FOTO: Arhiva Adevărul

Lipsa zăpezii, dar şi preţurile piperate i-au determinat pe unii români să nu mai plece la munte în vacanţa de iarnă.

Numărul de turişti care au ales să-şi petreacă Revelionul în staţiunile montane sau peste hotare a scăzut cu 1,5% faţă de anul trecut, potrivit datelor Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Din cei peste 155.000 de români care au mers în vacanţă de Anul Nou, 147.000 şi-au petrecut Revelionul în staţiunile din ţară. Dintre aceştia, 36.000 au ales să-şi petreacă vacanţa la munte, în scădere cu 2% faţă de anul trecut. Cele mai solicitate staţiuni au fost cele de pe Valea Prahovei, Poiana Braşov, Păltiniş, Rânca, Straja Călimăneşti, Felix şi zonele tradiţionale rurale Bran-Moieciu, Maramureş, Bucovina.

De asemenea, pentru ofertele de Revelion ale hotelurilor din marile oraşe ale României au plătit peste 30.000 de persoane, cu aproximativ 5% mai puţini faţă de anul anterior.

Răzvan Pascu, fondatorul Travel Communication Romania, a explicat pentru „Adevărul” că motivul principal pentru care au fost mai puţini turişti la munte faţă de anul trecut este lipsa zăpezii. „Scăderea numărului de turişti în staţiunile montane este în principal legată de lipsa zăpezii”, a spus Pascu. De altfel, datele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc arată că vremea neobişnuit de caldă din decembrie, nespecifică acestei perioade, a determinat întârzierea sau chiar anularea rezervărilor pentru Revelion.

Dar mai există un motiv, spune sociologul Mircea Kivu. Este vorba de preţurile piperate practicate de hotelurile româneşti. De altfel, datele de la Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc mai arată că tarifele percepute în perioada Sărbătorilor au crescut faţă de anul anterior cu 5% în medie.

„Sunt două posibile explicaţii: nu a fost zăpadă şi un concediu în România este foarte scump. Spre exemplu, eu am fost în Malta şi am cheltuit cu 30% mai puţin decât aş cheltuit pe un concediu de Revelion în România. Cred că patronatele cresc mult preţurile de Revelion în încercarea de a acoperi şi perioadele din an când nu au clienţi. Şi în Bulgaria este mai ieftin să mergi la schi decât la noi. A început să devină un lux să-ţi faci vacanţele în România. De asemenea, ar mai fi un posibil motiv, anul acesta, şi Crăciunul şi Revelionul au picat într-o zi de vineri, faţă de anul trecut când au fost mai multe zile libere dacă-mi amintesc bine”, a explicat Kivu.

Destinaţiile străine, preferate de români

În rest, datele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc mai arată că în străinătate au călătorit, prin intermediul agenţiilor de turism, aproape 8.200 de turişti, în scădere cu 5% faţă de anul 2015. Aceştia au cheltuit în afara ţării, numai pentru servicii turistice, 4,8 milioane euro, sumă aproximativ egală cu cea din anul anterior.

Românii care şi-au petrecut vacanţa de Sărbători în străinătate au avut de ales între destinaţii de schi şi sporturi de iarnă, pachete turistice de tip city-break în oraşe europene şi destinaţii exotice. Chiar dacă au beneficiat de un număr de zile libere, mai puţini români au apelat la agenţiile de turism pentru petrecerea Revelionului în străinătate. Cei mai mulţi şi-au cumpărat pachete pentru destinaţii de schi şi sporturi de iarnă în Austria, Franţa, Italia, Slovenia, Bulgaria.

Printre destinaţiile exotice din acest an s-au numărat Bahamas, Jamaica, Australia, Africa de Sud sau Vietnam. De asemenea, un interes crescut s-a înregistrat pentru Republica Dominicană, Maldive, Mauritius, Mexic sau Brazilia.

Schimbarea mentalităţii privind gestionarea banilor şi a timpului liber face ca mulţi români să renunţe la vacanţa de iarnă şi să strângă banii pentru a achiziţiona mai multe sejururi sau city-break-uri în restul anului, potrivit Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite