De ce este necesară eliminarea grăsimilor trans din alimente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Vinovate de 500.000 de decese anual, grăsimile trans au intrat în vizorul specialiştilor din Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Experţii în sănătate publică solicită eliminarea grăsimilor trans, care se regăsesc în produse alimentare cum sunt chipsurile, biscuţii, margarina sau mâncarea de tip fast-food.

A fost stabilit chiar şi un termen limită: cinci ani. Asta în condiţiile în care grăsimile trans, folosite în sistemul industrial pentru prăjit, cresc semnificativ apariţia bolilor de inimă. Măsura ar fi de bun augur, afirmă medicii, care susţin că este absolut necesară o limitare a grăsimilor toxice, având în vedere că ele se depun pe vasele de sânge şi au o multitudine de efecte negative.

„Doza recomandată de trans trebuie să fie cât mai mică, spre deloc. Deci toleranţa este zero în ceea ce priveşte aceste grăsimi, care se găsesc în produse animale, în lactate, margarină, unt”, a explicat medicul Corina Zugravu, specialist în alimentaţie publică. 

Produse îmbuibate cu grăsimi trans la raft

Dacă marii producători deja au început să modifice doza de acizi trans din alimente, nu acelaşi lucru se poate spune despre producătorii autohtoni mici şi mijlocii, cu toate că recomandări privind micşorarea dozei sunt stabilite inclusiv la nivel european. „Mai există alte modalităţi de limitare, cum e etichetarea, dar etichetele sunt complicate şi nu le citeşte toată lumea”, a completat medicul. 

La rândul său, Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor - InfoCons, spune că eliminarea grăsimilor trans ar fi un lucru bun pentru indicatorii stării de sănătate. Pe lângă faptul că pot duce la boli cardiovasculare şi provoacă obezitate, aceste grăsimi se adaugă deja aditivilor alimentari care sunt utilizaţi de producători pentru a da savoare alimentelor. 

„Am ajuns în situaţia în care copiii sunt mult mai bolnavi decât părinţii, în timp cheltuielile pentru sănătate vor fi tot mai mari. E nevoie de astfel de măsuri pentru că avem pe piaţă produse care conţin şi cu 100% mai multe grăsimi trans decât doza recomandată de medici”, a arătat Mierlea.

De ce sunt populare grăsimile trans

Popularitatea grăsimilor trans în rândul producătorilor din industria alimentară e dată tocmai de preţul scăzut. Soluţia în opinia specialiştilor este înlocuirea acestor acizi cu uleiuri mai sănătoase, care să nu pună în pericol sănătatea consumatorilor. „Înlocuirea grăsimilor trans cu uleiuri sănătoase va salva, potrivit estimărilor, cel puţin 10 milioane de vieţi în 25 de ani după eliminarea lor”, a declarat şi Tom Frieden, preşedintele iniţiativei pentru sănătate „Resolve”. 

Potrivit statisticilor furnizate de Reţeaua Europeană a Inimii şi Alianţa Europeană pentru Sănătate Publică, cu fiecare 2% de energie consumată sub formă de grăsimi trans, riscul de atac de cord sau deces din cauza bolilor cardiace creşte cu 25%.

Multe ţări europene au introdus deja limite legale, inclusiv Austria, Danemarca, Ungaria, Letonia, Elveţia, Islanda sau Norvegia. Studiile arată că persoanele care locuiesc în ţări care au restricţionat grăsimile trans au avut mai puţine spitalizări pentru atac de cord şi accident vascular cerebral comparativ cu persoanele care locuiesc în state fără astfel de restricţii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite