De ce nu se iau măsuri faţă de părinţii care refuză vaccinarea copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Specialiştii susţin introducerea vaccinării obligatorii FOTO Adevărul
Specialiştii susţin introducerea vaccinării obligatorii FOTO Adevărul

Deşi specialiştii susţin introducerea vaccinării obligatorii, autorităţile afirmă că părinţii care refuză să-şi imunizeze copiii nu vor fi încătuşaţi, dar că ar putea fi puşi în situaţia de a achita din buzunar tratamentele copiilor dacă aceştia se îmbolnăvesc din cauza nevaccinării.

În plină epidemie de rujeolă, controversele pe marginea vaccinării obligatorii continuă. „Părinţii nu vor fi adunaţi cu arcanul, să vină cu copiii la vaccinare şi nici nu vor fi poliţişti care îi vor încătuşa pe cei care refuză imunizarea”, a explicat ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, pentru News.ro. După ce proiectul de act normativ a împărţit românii în două tabere, pro vaccinare şi anti vaccinare şeful, de la Sănătate a explicat că „procesul de vaccinare nu este un proces de a constrânge pe cineva. Copilul vine, este investigat, este consultat, se recomandă vaccinul, părintele copilului poate să refuze, poate să pună întrebări”, a declarat oficialul, precizând că proiectul nu prevede sancţiuni pentru părinţi, aşa cum se întâmplă în alte state europene.

Responsabilitatea părinţilor care refuză vaccinarea 

Potrivit ministrului Sănătăţii, singura metodă prin care poate fi prevenită apariţia unor boli foarte grave este vaccinarea, dar cu o informare corectă a părinţilor, care trebuie consiliaţi de medicii de familie. Ba mai mult, legat de informare, oficialul a atras atenţia asupra vocilor de pseudo-specialişti, voci care nu trebuie luate în seamă. 

„Cred că fiecare părinte responsabil ar trebui să-şi vaccineze copiii. Asta cred eu. Respect decizia părinţilor care nu doresc să-şi vaccineze copiii, dar cred că trebuie să-şi asume această responsabilitate”, a declarat ministrul Sănătăţii pentru News.ro, adăugând că dacă majoritatea populaţiei României acceptă forma de lege care va ieşi atunci vom avea grupuri tehnice de lucru la fiecare judeţ.

Acestea vor putea informa părinţii, astfel încât să ia decizia corectă asupra imunizării. Specialiştii din sistem şi medicii de familie spun, pe de altă parte, că doar informarea corectă a părinţilor nu este suficientă. Mai ales când serul pentru imunizare nu există pe piaţă, arată medicul de familie Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei. 

Potrivit acesteia, situaţia privind serurile incluse în schema naţională de vaccinare este dramatică, vina fiind în totalitate a Ministerului Sănătăţii, care nu face o proiecţie corectă a necesarului de vaccin. „Pe de-o parte nu avem vaccinuri, pe de alta există tot felul de persoane care n-au nicio legătură cu medicina, dar care duc campanii anti-vaccin. Un copil nevaccinat înseamnă circulaţia virusului. E bine ca legea vaccinării să prevadă asumarea riscului sau obligativitatea imunizării”, a explicat medicul de familie pentru „Adevărul”, arătând că în alte state europene unde vaccinarea este obligatorie rata acoperirii vaccinale a crescut. 

Aflată în faţa unei crize de vaccin fără precedent, autorităţile române fac déjà tot posibilul pentru a găsi doze de ser ROR (rubeolă-rujeolă-oreion), 110.000 de doze fiind în drum spre cabinetele medicilor de familie, iar alte 10.000 de doze care urmau să meargă la export au fost blocate în depozitele distribuitorilor după ce Agenţia Naţională a Medicamentului şi Ministerul Sănătăţii au notificat Comisia Europeană că au luat astfel de măsuri.

Cum e în străinătate

Dacă dezbaterile privind Legea vaccinării sunt totuşi la început în România, alte state europene care s-au confruntat cu epidemii au decis să instituie reguli dure. În Franţa, pe 20 martie 2015, s-a stabilit că obligaţia de a vaccina copiii nu încalcă Legea Fundamentală. Astfel, părinţii francezi sunt obligaţi să meargă la vaccinurile obligatorii cu copiii, în caz contrar fiind amendaţi sau chiar pasibili de închisoare. 

Şi în Australia, începând cu 2016, părinţii care se opun vaccinării nu mai beneficiază de ajutoare de la stat, ajutoare care valoarează 11.000 de dolari pe an. Măsura a fost luată după ce numărul copiilor australieni care nu au fost vaccinaţi împotriva rujeolei sau altor boli s-a dublat în ultimii 10 ani, potrivit Guvernului. În schimb, în Spania vaccinările nu sunt obligatorii, părinţii fiind cei care îşi dau consimţământul pentru realizarea acestora. Însă, pentru integrarea în comunităţile de copii, este obligatorie vaccinarea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite