Societate

articolul anterior articolul urmator

De ce nu ar trebui să lipsească din nicio casă kitul de supravieţuire în caz de cutremur

2
30 Oct 2020 17:00:47
Autor: George-Andrei Cristescu
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kitul de supravieţuire este un element esenţial, care ar trebui să se regăsească în fiecare casă, însă este neglijat de mulţi români.

Problema unui cutremur devastator se ridică de mai mulţi ani în România. În contextul pandemiei de coronavirus, a restricţiilor încă valabile şi a procedurilor speciale din spitale, un asemenea scenariu ar fi cu adevărat catastrofal.

Ieri seară, un cutremur cu magnitudinea de 4,2 grade pe scara Richter s-a produs în judeţul Vaslui, astfel că importanţa unui kit de supravieţuire este adusă din nou în discuţie. Prezenţa de spirit e importantă, dar de multe ori nu e suficientă. De aceea, în cazul unui seism major - despre care experţii spun că e iminent în următoarea perioadă - e bine să ai câteva obiecte care pot face face diferenţa dintre viaţă şi moarte. Iar asta e valabil pentru orice catastrofă naturală.

În unele ţări, aceste truse sunt obligatorii prin lege, dar nu şi în România. Totşui, specialiştii recomandă ca ele să existe în fiecare locuinţă. Fiecare familie trebuie să aibă un plan de urgenţă în caz de cutremur, conform IGSU (Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă).

Dacă momentul cutremurului vă prinde acasă, trebuie să ştiţi următoarele aspecte: din ce tip de structură este realizată locuinţa, dacă va oscila mai mult sau mai puţin la cutremur, unde există pereţi despărţitori şi pereţi de rezistenţă, tencuieli goase şi ornamente care pot cădea, mobilier suprapus de care trebuie să se ferească, ce surse de incendiu există (sobă, aragaz).

Pentru a vedea ce trebuie să conţină kitul de supravieţuire, consultaţi articolul de pe site-ul clickpentrufemei.ro.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

mihai radu
30.10.2020, 18:50:54

Având în vedere că am fost zdruncinat puternic în 1977 pot emite o părere avizată,prostiile astea cu kit de supraviețuire,unde să ne ghemuim și altele,sunt vorbe de clacă,adică să ne treacă timpul.Din 1944 când m-am născut și până la cutremur,nimeni niciodată nu ne-a spus că suntem zonă seismică,cu atât mai puțin să ne facă instructaj.În seara aia vizionam un film la televizor,Dulce și amar-bulgăresc,cănd a început balansul l-am smuls pe fiul meu din pătuț și m-am repezit la ușa de ieșire din casă care era la doi metri distanță,să fi trecut patru cinci secunde de la prima zgâlțâială și deja începuseră mișcările verticale.Efectiv nu ai timp să gândești,totul se petrece instinctiv,creierul este în derută,singura mișcare este spre în afară și atât,dacă stai la bloc nu ieși pe palier,fiindcă scara cade prima.Aud pe unii care spun să ne punem actele intr-o geantă,împreună cu o sticlă de apă,un pansament etc,prostii,singura mișcare este în afară,asta-ți comandă corpul și nu te poți împotrivi imboldului,apoi cum spune tristul prinț al Danemarcei,"restul e tăcere"!

+3 (3 voturi)
Bibi Loi
31.10.2020, 10:20:00

Dupa mintea astora, dormi cu kitul la spinare. Sau, dupa ce se prabuseste cladirea, cutreieri prin ea ca un gandac ca sa gasesti kitul.

Modifică Setările