De ce nu ar trebui să lipsească din nicio casă kitul de supravieţuire în caz de cutremur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kitul de supravieţuire este un element esenţial, care ar trebui să se regăsească în fiecare casă, însă este neglijat de mulţi români.

Problema unui cutremur devastator se ridică de mai mulţi ani în România. În contextul pandemiei de coronavirus, a restricţiilor încă valabile şi a procedurilor speciale din spitale, un asemenea scenariu ar fi cu adevărat catastrofal.

Ieri seară, un cutremur cu magnitudinea de 4,2 grade pe scara Richter s-a produs în judeţul Vaslui, astfel că importanţa unui kit de supravieţuire este adusă din nou în discuţie. Prezenţa de spirit e importantă, dar de multe ori nu e suficientă. De aceea, în cazul unui seism major - despre care experţii spun că e iminent în următoarea perioadă - e bine să ai câteva obiecte care pot face face diferenţa dintre viaţă şi moarte. Iar asta e valabil pentru orice catastrofă naturală.

În unele ţări, aceste truse sunt obligatorii prin lege, dar nu şi în România. Totşui, specialiştii recomandă ca ele să existe în fiecare locuinţă. Fiecare familie trebuie să aibă un plan de urgenţă în caz de cutremur, conform IGSU (Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă).

Dacă momentul cutremurului vă prinde acasă, trebuie să ştiţi următoarele aspecte: din ce tip de structură este realizată locuinţa, dacă va oscila mai mult sau mai puţin la cutremur, unde există pereţi despărţitori şi pereţi de rezistenţă, tencuieli goase şi ornamente care pot cădea, mobilier suprapus de care trebuie să se ferească, ce surse de incendiu există (sobă, aragaz).

Pentru a vedea ce trebuie să conţină kitul de supravieţuire, consultaţi articolul de pe site-ul clickpentrufemei.ro.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite