Societate

articolul anterior articolul urmator

De ce nu trebuie să deturnăm sărbătoarea de 1 decembrie spre polarizare şi dezbinare

28
30 Nov 2018 09:40:58
Cătălin Sturza

Aflăm că Tudor Chirilă dă adunarea pentru un mega-protest #Rezist pe 1 decembrie. Protestul va fi şi cu mesaje obscene? Şi cu violenţă? Şi cu un nou punct de vârf al dezbinării dintre român şi român?

Nu am nimic împotriva protestelor – care se fac pe 30 noiembrie, pe 2 decembrie, pe 10 decembrie, sau în orice altă zi; şi care se fac în mod legal şi fără provocări, escaladări, extremisme şi violenţă (de ambele părţi). Doar că 1 decembrie este o zi simbolică. Este o zi a bucuriei şi nu a urii (justificate sau nu). Este o zi a mesajelor de prietenie – nu a mesajelor obscene. Este o zi a unităţii – şi nu a dezbinării (link aici către mesajul lui Tudor Chirilă).

Putem să lăsăm toate partizanatele de-o parte şi să le reluăm în oricare altă zi; pentru că tocmai acesta este mesajul Zilei Naţionale şi a Centenarului – e momentul când românii trec peste faliile realităţii imediate şi se unesc în jurul istoriei, în jurul identităţii lor, în jurul tuturor valorilor şi a sentimentelor fraterne de profunzime care îi leagă. Cei care nu înţeleg acest lucru – îmi pare rău să o zic, dar dau dovadă că sunt străini şi de această identitate, şi de aceste valori, şi de aceste sentimente fraterne.

Altfel, dacă vrem să ratăm DE TOT anul centenarului, atunci tot ce ne lipseşte este să ratăm şi sărbătoarea de 1 decembrie. Să o deturnăm spre polarizare şi dezbinare, acutizând faliile politice ale momentului. Şi să ne batem, efectiv, joc de TOT ce reprezintă ea.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

28 Comentarii

Radu Mircea
30.11.2018, 10:07:52

# Catalin Sturza Hai bre !!!! Ne lasi cu ziua simbolica .... Aflati si dumneavoastra cinstiti boieri ( odata si cu domnu' Sturza ) ca miine nici macar nu este 1 DECEMBRIE , este 16 NOIEMBRIE DE FAPT , asa ca e liber la injuraturi duhovnicesti . PS La 1 aprilie 1919 s-a facut trecerea la calendarul Gregorian care era valabil din 1582 , da noi fiind '' romani traditionali ortodocsi ''' n-am vrut nici in ruptu' capului sa facem ce face toata lumea .

+10 (16 voturi)
Mihai Giurgiuveanu
30.11.2018, 10:18:02

Toata stima, domnule Radu Mircea, dar te afli intr-o mica eroare! Rusii sunt cei care nu au vrut si nu vor sa adopte calendarul gregorian. De fapt, la "1 octombrie 1924 – Biserica Ortodoxă Română a adoptat Calendarului gregorian".

+3 (3 voturi)
Radu Mircea
30.11.2018, 10:24:11

# Catalin Sturza Avind in vedere ca fara comentariile mele pertinente , duioase si de oameni iubitoare , traficul in subsolul articolelor dvs. ar tinde spre zero , cu tendinte de a intra pe minus daca acest lucru ar fi posibil , va sugerez o dreapta si cinstita imparteala a simbriei ce o incasati de la BOR . Vedeti dara cit de modest financiar ma comport cu dvs. in spiritul crestin ortodox care ma invatat sa nu iau sapte piei de pe oaie , ci numai una pe an ca e cam costeliva . Astfel veti evita ca productiile dvs. literare sa ajunga in arhiva Adevarul la numai citeva ore de la publicare , fapt ce va obliga la un efort zilnic .

+6 (12 voturi)
Mihai Giurgiuveanu
30.11.2018, 10:28:13

In completare adaug ca apeluri din astea patetice, cum lanseaza autorul articolului, la unitate, armonie, etc, etc, etc, mi se par deplasate! Nu putem fi in armonie cu alde psd! Nu putem fi in armonie cu cei care isi dau legi ca sa scape de puscarie, dupa ce si-au dosit averile prin Brazilia, prin Israel si prin alte locuri! Nu putem fi in armonie cu cei care compromit Romania si o vor scoasa din UE, numai ca sa-si scape pielea Ne dezgusta cei care se pretind patrioti, numai pentru ca isi infasoara gatul in tricolor, dar continua sa isi bata joc de romani, de Romania! Sigur ca ar fi ideal sa sarbatorim cu inima deschisa Unirea. Dar ii inteleg perfect pe cei care folosesc prilejul pentru a le arata politicienilor guvernarii ca este momentul sa se opreasca din actul de distrugere a ceea ce au reusit adevaratii romani, acum 100 de ani!

+8 (10 voturi)
Radu Mircea
30.11.2018, 10:38:18

# Mihai Giurgiuveanu Eu ma refer la data cind Cezarul a adoptat Calendarul Gregorian ( 6 martie 1919 data publicarii in Monitorul Oficial cind devine obligatoriu pe teritoriul intregii tari ) , data care este valabila oficial . BOR fiind autocefala , adica gindind cu ceafa ei proprie , desigur are alte canoane si alte interese dupa cum s-a vazut mai zilele trecute cind s-a inaugurat un bolovan sfintit ce ne trimite cu gindu' si cu fapta inapoi in timp cu vreo 4-500 de ani . Asa ca ce-mi scrii tu este valabil in spatiul liturgic , lumea normala cam intorcindu-se cu spatele la cele sfinte spre slava lui Dumnezeu de la care purced toate si bune si rele ....

+2 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (28)

Modifică Setările