De ce este periculos oxidul de etilenă, găsit în câteva sortimente de suc şi îngheţată retrase de la vânzare în mai multe supermarketuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Unsplash
Foto Unsplash

Două tipuri de băuturi răcoritoare au fost retrase, recent, din mai multe magazine din cauza oxidului de etilenă peste limitele permise utilizat într-unul dintre ingrediente, conform Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Medicii spun că este extrem de toxic şi cancerigen.

Cele două tipuri de băuturi răcoritoare au fost retrase din magazine Metro, Carrefour, Selgros. Penny, din cauza oxidului de etilenă într-un ingredient al materiilor prime utilizate sunt Figo, produs de Rewe România şi Fruits & Friends, de la ALONOR COMPANY SRL. 

De ce este periculos oxidul de etilenă. Explicaţia medicului

Dr. Tudor Ciuhodaru, de la Spitalul Nicolae Oblu Iaşi a precizat pe pagina sa de Facebook faptul că oxidul de etilenă ”este extrem de toxic şi cancerigen şi nu se poate defini un nivel sigur de expunere. Astfel, utilizarea acestui toxic este acum interzisă la nivelul UE”.

Iată câteva explicaţii despre ce este acest compus periculos şi ce se poate întâmpla dacă este ingerat.

1. Oxidul de etilenă (Oxirano) este un compus organic sub formă de gaz (la temperatura camerei) toxic cu miros eteric (dulce), incolor, inflamabil, instabil, utilizat ca:

  • Dezinfectant utilizat pentru sterilizarea echipamentelor medicale şi dentare (deoarece este capabil să distrugă viruşi, bacterii, ciuperci şi spori, în special în condiţii uscate).
  • A fost folosit pentru fumigarea produselor alimentare pentru ambalare şi pentru a reduce semnificativ populaţia de bacterii şi ciuperci din condimente şi aditivi.
  • A fost folosit ca pesticid (insecticid, rodenticid), erbicid şi fungicid.

Citiţi ştirea integral pe Click!

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite