Societate

articolul anterior articolul urmator

De la Precariat la Wandering Workers: oamenii din afara statului

20
5 Feb 2016 13:46:34
Vasile Ernu
Sunt două categorii de oameni în afara statului: zilierii şi specialiştii în domenii care nu mai sunt la căutare. Ambele categorii se zbat la limita subzistenţei
Sunt două categorii de oameni în afara statului: zilierii şi specialiştii în domenii care nu mai sunt la căutare. Ambele categorii se zbat la limita subzistenţei

Sînt două categorii mari şi late cu care mă intersectez tot mai des. În oraş, la noi dar şi în Occident, sînt cei numiţi de specialişti: precariat, cei care nu mai au garanţia minimă a locului de muncă şi a venitului. În ultima perioadă devin deprimant de mulţi: sînt peste tot.

Prieteni cu trei facultăţi, două doctorate şi nu ştiu cîte specializătri care-şi caută disperaţi de lucru. Profesionişti în diverse domenii care între timp nu mai sînt căutate şi brusc trebuie să facă munci necalificate de tot felul ca să poată trăi. Majoritatea pe contracte fargmentate şi diversificate, pe meserii diferite de specialitatea lor, căci altfel nu pot să-şi plătească întreţinerea şi viaţa de zi cu zi. Nimeni nu-i mai protejează, iar drepturile s-au mişcat spre „flexibilizarea muncii”: drepturi multe angajatorului, drepturi minime angajatului.

Precaritaul urban este încă suportabil la cei de pînă în 35 de ani. Mai avem norocul „blocurilor comuniste”, lăsate de părinţi în care ne mai putem adăposti la preţuri mici. Însă la precariaul celor de peste 40 de ani situaţia devine tragică şi cu o urmă de depresie profundă. Ei sînt nu mulţi, ci foarte mulţi şi nimeni nu le mai oferă o şansă: sînt consideraţi epuizaţi. Vom avea curînd sinucideri în masă sau refugii spre alte forne de deconectare. Iar cei de lîngă ei care au un job stabil pe meserie, lucru devenit de ceva vreme un lux, înţeleg şi simt că şi ei pot deveni la fel de precari în orice moment.

Trăim într-un soi de dictatură a precariatului care devine tot mai greu de suportat.

Există însă o a doua categorie ce aparţine mai puţin lumii occidentale, dezvoltate sau claselor educate, de mijloc. Sau ele aparţin indirect acestei lumi. Ea este întîlnită foarte mult în rîndul migranţilor, iar la noi este o pătură foarte mare şi domină orăşelele, satele şi zonele foarte sărace. Nu ştiu cum se numesc în română. În rusă au un termen: Othodniki/Отходники. Tocmai am primti un studiu imens depsre ei. Englezii le zic: Wandering Workers. Bun. Cine sînt aceştia? Ei sînt oamenii care lucrează în principal la negru, fără un contract, fără venit stabil, sezonierii, zilierii, gastarbeiterii etc. Ei sînt „precariatul sărac” care nu au nicio garanţie a zilei de mîine. Practic, neavînd contracte, ei nu plătesc niciun fel de impozit şi, fireşte, nu au nicio asigurare medicală şi nu vor avea nicodată o pensie sau şomaj etc. Numărul lor este imens în ţările din Est şi în cele sărace. Ei sînt cetăţenii „din afara statului”: ei sînt noua iobăgie.

Iată două teme majore, fundamentale despre care se tace în RO. Despre aceşti oameni care trăiesc lîngă noi, dar sînt „în afara statului” mi-ar plăcea să scriu. Pe curînd. Pace..

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

20 Comentarii

Tomescu Tom
5.02.2016, 15:01:22

Ati ramane surprins cat de multi " wondering workers " exista in Romania. Sunt zone intregi unde doar asa rezista oamenii. Oameni ce si-ar dori sa aiba un servici , o sursa de venit stabila. Sa poata beneficia de toate cele pomenite de dvs. De ce credeti ca avem un somaj asa de mic ? Pentru simplul motiv ca au iesit din sistem, si inapoi nu se mai pot intoarce. Statul roman isi aduce aminte de existenta lor doar cand vine vorba de colectat impozitele si taxele si binenteles cand ii cheama la ...votare !! Iar cei de la AJOFM stiu sa ofere reconversii profesionale doar pt. frizeri, manichiuriste .. agenti de paza. :))) Cursuri pentru toata lumea .. pe bani grei europeni ! :)) P.S. Poate ar fi bine daca ne-am declara si noi migrantii romani ...refugiati, atunci cand plecam la munca in Europa.

+8 (8 voturi)
Ilim
5.02.2016, 15:47:49

Intr-adevar, este o adevarata drama pentru cei care se ambitioneaza sa practice neaparat meseria pe care au profesat-o ani in sir, asa ca trebuie neaparat sa se adapteze daca nu vor sa sufere. Au disparut multe meserii. De exemplu , cine mai are nevoie astazi de meserii ca: palarier, potcovar, cizmar chiar si croitor sau depanator radio-Tv. sau profesor de limba latina..este destul de problematic pentru cei care-s ceva mai reticenti in a se adapta asteptand o minune..Trebuie sa fii cu un pas inainte, sa observi trendul si sa te specializezi pe trend. Au fost afectate chiar meserii privilegiate inainte de criza , ca de exemplu meseria de arhitect. Cei care au avut bani, deja si-au facut vile in anii '90, iar cei care nu au avut si nu au bani, oricum nu pot sa-si mai faca o casa. In meseria de arhitect, se stie ca ciclurile de "boom" revin periodic dupa 35-40 de ani. Acum, pe val la noi este industria software unde salariile sunt ceva mai mari decat in Asia centrala. Nu va dura foarte mult valul. Acest fenomen s-a intamplat acum 10 ani chiar in Silicon Valley cand tehnologiile aparute din libera concurenta, au luat-o inaintea profesionistilor din IT. Mii de firme au dat faliment atunci sau au fost inghitite. Cei care s-au adaptat, au supravietuit. Socialismul avea avantajul ca ocrotea majoritatea meseriilor sub o aripa protectoare ca o closca cu multi pui, practic se inchidea cercul: luai de la cei mai buni si mai dadeai si mediocrilor. Capitalismul nu-si permite fara profit sa sustina nici-o activitate pe termen mai indelungat, fiindca intervin legile pietei,insa am vazut ca multe nedreptati se fac si in capitalism, si nu au nici-o legatura cu legile pietei cand intervine favorizator decizia politica. Omul de rand, mereu a jinduit la modelul societatii opuse: Privind din socialism,el a dorit intotdeauna avantajele capitalismului, iar privind din capitalism si-a dorit sa ramana si cu avantajele socialismului, ceea ce daca privim logic n-ar fi nimic rau in treaba asta, numai ca ambele tabere se bazeaza pe concepte de principiu antagonice, ireconciliabile, asa ca se incearca acum tot felul de compromisuri.. Societatea informatizata de astazi si avantul tehnologic fara egal, le cam strica tuturor socotelile: si ale capitalistilor clasici cat si ale socialistilor nostalgici.

+9 (9 voturi)
Tagetes
5.02.2016, 18:56:47

Dan Hancox, primarul unei localitati din Spania unde toti oamenii au locuri de munca, spune: "Scopul nostru nu a fost sa avem profit, ci slujbe, a explicat primarul. Aceasta filosofie este complet opusa capitalismului care pune accent pe eficienta, dar care în realitate a devenit un eufemism pentru sacrificiul demnitatii umane pe altarul dorintei de imbogatire."... Bogatia ca si saracia sunt un atentat la umanitatea omului.Precaritate e valabila si pentru cei bogati , azi sunt in Forbes maine pot fi in Sala Pasilor Pierduti. Aceasta lume pare a fi intr-o permanenta stare de frica, frica de pierderi materiale, frica de a coborî pe scara sociala, frica de ziua de maine. Si cu totii se tem de cel mai frumos lucru...de simplitate.

+5 (7 voturi)
catalin toader
5.02.2016, 20:09:28

Nu pot fi carcotas, de data asta are dreptate domnul Ernu. Inclusiv in faptul ca despre asta se cam tace in spatiul public. Dar de unde vreti dumneavoastra discutii, domnule Ernu, cand Codul Muncii a fost adoptat cum a fost adoptat (astae doar un exemplu)? La cele doua categorii napastuite, eu mi-as permite sa mai adaug una - cele trei milioane de "privilegiati" care in momentul de fata tin in spate tara asta. Eu spun ca-s prea putini si daca vrem sa ne fie mai bine, ar trebui sa-i presam pe guvernanti sa faca o minune ca in Cana Galileei si sa-i mai inmulteasca macar cu vreun milion. Daca nu se intampla asta mai repejor, precariatul ne manaca pe toti!

+3 (5 voturi)
Loata Marian
5.02.2016, 20:23:12

un excelent articol ... de ce nu priviti realitatea in fata ... ?! nu sunteti cei care scapa ... pe fiecare va asteapta !!!! Somn usor!!!!

-1 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (20)