Societate

articolul anterior articolul urmator

De ce proiectele fanteziste de reconstrucţie nu sunt în nici un fel un „omagiu“ pentru Catedrala Notre Dame

23
10 May 2019 12:18:54
Cătălin Sturza

O firmă de arhitectură franceză „aduce un omagiu“ Catedralei Notre Dame lansând o propunere de restaurare care include amenajarea unei grădini de meditaţie şi a unei ferme (!) pe acoperişul clădirii, la adăpostul unui dom de sticlă.

Proiectul, numit Palingenesis, se doreşte un simbol al „orientării societăţii spre un viitor bazat pe ecologie şi perspective morale în relaţia dintre om şi natură“.

Această propunere nu reprezintă, în nici un fel, un omagiu. Ea reprezintă un triplu act de barbarie. Reprezintă o barbarie filosofică; o barbarie spirituală; şi o barbarie estetică. Au mai fost momente în istorie în care catedrale minunate au fost transformate în grajduri – şi chiar Notre Dame a fost transformată într-un templu al „Cultului Raţiunii“ de către iacobini şi apoi într-un depozit. Noii iacobini vor acum să o transforme parţial într-un templu al noului Cult al Ecologismului şi al Pan-religiei, şi parţial într-o fermă. Catedrala a fost mutilată de iacobini – comorile ei au fost jefuite, statuile au fost decapitate sau distruse; şi ar fi mutilată, într-un mod poate mai subtil şi mai profund, şi acum. După ce au terminat cu distrugerile, iacobinii au transformat-o în depozit; noii iacobini vor să facă, acum, pe acoperişul ei o fermă.

Notre Dame, prin identitatea şi coerenţa ei artistică, întruchipează chiar civilizaţia medievală care a construit-o – o civilizaţie care este, oricât de puţin ar dori unii să recunoască, o parte foarte solidă a civilizaţiei noastre moderne. Dar pentru cei care ştiu puţină istorie, ea întruchipează şi alte lucruri. De exemplu, Notre Dame întruchipează dezbaterea modernă cu privire la ghildele meşteşugăreşti şi la specializarea muncii – deoarece aceste catedrale au fost construite de ghilde specializate. De asemenea, Notre Dame întruchipează dezbaterea modernă cu privire la religie – deoarece ştim care a fost credinţa care a construit-o, şi ştim că aceasta a dăinuit şi dăinuie. În timp ce multe alte credinţe, precum idolatrul Cultul al Raţiunii al iacobinilor care au mutilat catedrala, au dispărut aproape fără urmă în istorie.

Preşedintele Macron a declarat, deschis, că speră ca reconstruirea catedralei să reprezinte „un gest de artă contemporană“. Diverse organizaţii strâng semnături, în prezent, pe străzile Parisului împotriva proiectelor moderniste „nebuneşti“ de reconstrucţie; şi pentru păstrarea coerenţei artistice a bătrânei catedrale gotice.  

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

23 Comentarii

Marcel Panciu
10.05.2019, 12:29:06

Sa nu dramatizam. Catedrala a fost deja modernizata iremediabil prin eforturile lui Viollet le Duc de la 1800 si ceva (in mod ironic, tocmai contributia lui "lemnoasa" a ars in mare parte in incendiul cu pricina). O altoire in stil modernist ar fi binevenita, intii pentru ca traim in secolul XXI si apoi pentru ca reabilitarea cit mai aproape de stilul initial nu e posibila (mestesugul s-a pierdut, lemnul ar trebui tratat zeci de ani pentru a fi folosit etc.) Cred ca o solutie moderna care sa fie cit de cit respectuoasa cu sensibilitatile religioase si estetice ar fi acceptabila.

+1 (5 voturi)
Nicu Nistor
10.05.2019, 12:56:57

Am mai spus...Papusarii acestei lumi au reusit ce si-au propus. Urmeaza transformarea Notre Dame intr-un fel de mall, cu influente New Age. Sa ne bucuram totusi ca nu vom vedea 4 minarete atasate catedralei. Sau....? Te pomenesti ca crestinismul se va pricopsi cu o noua Hagia Sofia. Si asta fara lupta.

-2 (6 voturi)
GicaContra
10.05.2019, 12:57:50

uite d-aia. Ca sa aiba unii ce comenta si sa nu poa' sa doarma noaptea din cauza asta.

-3 (5 voturi)
Stan Papusa
10.05.2019, 13:11:08

Exceptional articol: documentat si inteligent. Argumente cu adevarat convingatoare. Felicitari!!!!

-2 (8 voturi)
prosciuto
10.05.2019, 14:42:27

Sturza "Notre Dame, prin identitatea şi coerenţa ei artistică, întruchipează chiar civilizaţia medievală care a construit-o – o civilizaţie care este, oricât de puţin ar dori unii să recunoască, o parte foarte solidă a civilizaţiei noastre moderne." Problema e ca civilizatia medievala care a construit catedrala a disparut demult in Franta. Au fost ghilotinati toti de revolutionarii francezi. Prima barbarie e deja savarsita demult: cum sa fie o catedrala, chiar si catolica, in stapanirea statului francez?! Mai ales ca exista curentul submediocru care pretinde ca statele sunt laice! Catedrala Notre Dame trebuie considerata pierduta definitiv in posesia statului. Nu mai are nimic de-a face cu religia.

-1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (23)