Societate

articolul anterior articolul urmator

De unde provin numele regiunilor României. Poveştile ”botezătorilor”

51
3 Feb 2013 12:34:58
Autor: Corespondenţi „Adevărul”
Teritoriul actual al României este compus din nouă regiuni istorice.
Teritoriul actual al României este compus din nouă regiuni istorice.

România, aşa cum o cunoaştem acum, este compusă din nouă regiuni istorice. După lupte de secole, purtate pentru autonomia fiecărei regiuni şi pentru mândria locală, cele nouă mici state se unesc în 1919 şi formează România Mare, un vis mocnit timp de sute de ani.

Fiecare teritoriu istoric al României are povestea şi actorii lui, însă toate au în comun dorinţa, coagulată de-a lungul secolelor, de a face parte dintr-o singură ţară, unită sub cupola României Mari.

Corespondenţii „Adevărul” au adunat poveştile fiecărei regiuni şi explică de unde vin numele acestora dar şi momentele cheie din istoria lor.

Complexitatea Banatului este mult prea mare pentru a vorbi despre această regiune într-un singur articol, chiar şi atunci când îţi doreşti să prezinţi etimologia numelui ei. Zeci, sute de scriitori, istorici, oficiali sau călători au povestit mereu despre o regiune fabulousă, aflată la graniţa dintre Occident şi Orient, mereu o zonă purtătoare de cultură şi civilizaţie europeană.

În ceea ce priveşte zona estică a României, istoricii nu au nici un dubiu. Numele de Dobrogea vine de la conducătorul bulgar Dobrotici, fiul boierului Balica, primul conducător care şi-a declarat independenţa faţă de Imperiul Bizantin. Acest lucru face ca zona Dobrogei să fie una dintre primele spaţii autonome de pe teritoriul României.

Despre originea numelui de Ardeal, istoricii spun că este încă una controversată. Deşi există o părere dominantă care spune că termenul care stă în spatele acestui cuvânt este Erdély, care se traduce prin „peste pădure”, unii istorici afirmă că numele ar fi defapt o veche rădăcină indoeuropeană, "ard-", aflată în unele toponime tradiţionale, cum ar fi numele Munţilor Ardeni (din regiunea franco-belgiană).

Maramureşul este una din regiunile României cu o etimologie vastă. Nici până astăzi istoricii nu pot să spună cu exactitate care a fost punctul de plecare ce a dus la alegerea termenului de „Maramureş“. Chiar dacă „Tara Maramureşului“este un termen întâlnit prima dată în 1299, există variante etimologice care duc cu mult înaintea secolului XIII.

Partea de nord a Moldovei este cunoscută sub denumirea de Bucovina, dar destul de puţini oameni ştiu cum s-a ajuns aici, mai ales că pe vremea lui Ştefan cel Mare ţinutul era cunoscut ca Ţara de Sus. Un alt lucru interesant referitor la această zonă este faptul că,teritoriul Bucovinei se întinde peste graniţa României.

La sfârşitul secolului al XIII-lea, Voievodul Basarab profita de criza politică din Imperiul Otoman şi de dispariţia dinastiei Arpadiene din Ungaria reuşind să îi adune pe stăpânii feudali  de la sud de Carpaţi sub cupola teritoriului Munteniei. Câţiva ani mai târziu Muntenia avea să formeze, alături de regiunea  Olteniei “Ţara Românească”, piatra de temeie a României Unite.

Denumirea regiunii istorice Oltenia îşi trage rădăcinile din perioada Basarabilor, de unde şi numele atribuit provinciei de „leagănul dinastiei Basarabilor”. Etimologia numelui regiunii provine, aşadar, din zorii secolului XV, şi a reprezentat, de-a lungul secolelor, judeţele din stânga râului Olt, pentru ca, ulterior, să cuprindă judeţe de ambele părţi ale Oltului.

Istoria Bărăganului, ţinutul arid din sudul ţării, a fost evocată de-a lungul anilor în operele literare ale unor personalităţi culturale şi duce în spatele ei influenţa otomană  pe care românii au primito timp de mai multe secole. Etimologic, Bărăganul îşi trage numele dintr-un cuvânt turcic, „Buragan“, care înseamnă  vârtej, furtună sau vifor.

Referitor la ţinutul Moldovei, istoricii au elaborat numeroase teorii privitoare la constituirea provinciei şi la etimologia acestui nume, însă legenda voievodului Dragoş Vodă şi a căţelei sale, Molda, s-a întipărit în mentalul colectiv şi tinde să fie considerat momentul iniţial în constituirea regiunii.

Material realizat de reţeaua de corespondenţi Adevărul. Au contribuit: Manea Mugurel, Florina Pop, Ştefan Both, Sânziana Ionescu, Cosmin Carp, Sandrinio Neagu, Vlad Ignat, Mădălin Sofronie, Cezar Pădurariu

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

51 Comentarii

Bela Tatar
3.02.2013, 13:17:16

cine imi poate spune adevarul despre numele tarii In care m-am nascut ? ROMANIA Dupa unirea Principatelor Valahiei si Moldovei la 24 ianuarie 1859 s-a constituit o comisie care a avut de ales din mai multe variante numele viitoarei tari : -Cine a facut parte din acea comsie ? -Ce variante de nume existau ? -De ce s-a ales numele Romania si cu cate voturi ?

+6 (6 voturi)
Get0dac
3.02.2013, 14:06:21

Eu stiu ca....Un vot a fost cel ce a inclinat balanta intre Dacia sau Romania.....el a apartinut lui Vasile Alecsandri si a fost din punctul meu de vedere o greseala.... In alta ordine de idei...se dusera corespondentii Adevarul si aflara ei......NIMIC. Nu se stie...se crede...negura timpului. Dupa parerea mea toate articolele astea cu care ne freaca Adevaru' la cap...vezi Doamne...etimologia numelui regiunilor....sunt un fel de bate saua sa priceapa iapa, ca doar vine regionalizarea acu'. Sa vezi cum se strang gutzanii pe forum acum sa ne explice de autonomii, independente, jugul secular al miticilor....hai baieti...nu pierdeti vremea...va asteptam.

+5 (15 voturi)
Conu' Leonida
3.02.2013, 13:51:47

Două „amendamente”: (1.) Oltenia nu cuprinde județe de ambele părți ale Oltului, ci râul constituie granița estică a acestei regiuni. (2.) Oltenia nu se află la stânga Oltului, ci în dreapta, pentru că se privește spre gura de vărsare. Așadar Oltenia e la vest de Olt sau în dreapta lui.

+8 (8 voturi)
Dumitrescu Florin
3.02.2013, 15:23:40

Vorbind de amendamente: Basarab I a domnit intre 1310-1352 ceea ce este sec XIV nu XIII cum este mentionat in articol.

+9 (9 voturi)
in bogus
3.02.2013, 15:04:38

mare se pornira si se intilnira ai din reteaua de corespondenti adevaru' sa afle ce si cum in cestiunea originei denumirilor provinciilor romanesti. si a iesit un soricel. cred ca era suficient sa fie consultati citiva istorici si lingvisti. poate ca asa s-ar fi aflat si corespondentii adevarul printre putinii care stiu ca denumirea de bucovina, sau tara fagilor, este cea impusa in timpul ocupatiei austriece in nordul moldovei in scopul ascunderii denumirii reale si a legaturilor istorice ale tinutului. si asa ar fi inteles de ce denumirea se intinde si dincolo de granitza de nord....

+3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (51)

Modifică Setările