Societate

articolul anterior articolul urmator

De ce am putea ajunge să fim blocaţi noaptea în case, în numele luptei anti-COVID-19

29
26 Oct 2020 06:20:01
Autor: Valentin Bolocan
LA ATI sunt internaţi 828 de români cu COVID-19, iar în Bucureşti numărul acestor paturi a fost suplimentat FOTO Profimedia
LA ATI sunt internaţi 828 de români cu COVID-19, iar în Bucureşti numărul acestor paturi a fost suplimentat FOTO Profimedia

Evoluţia infectărilor cu noul coronavirus a făcut autorităţile să se gândească să restricţioneze circulaţia pe timp de noapte în zonele în care pandemia este în plin avânt şi a închis deja şcolile.

Se ia în considerare restricţionarea circulaţiei pe timp de noapte, din cauza epidemiei de COVID-19, măsură care a fost luată deja în mai multe ţări europene. Numărul tot mai mare de cazuri a obligat autorităţile să suplimenteze paturile ATI din Capitală, dar nu a putut amâna pelerinajul la moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou. 
 
„Avem în evaluare decizia de a restricţiona circulaţia pe timpul nopţii”, a anunţat premierul, care a subliniat că autorităţile aşteaptă efectul măsurilor de prelungire a stării de alertă în cazul depăşirii indicelui de 3 la mia de locuitori. „Se face evaluare pentru că deja sunt localităţi importante, printre care şi Bucureşti, unde urmărim rezultatele aplicării măsurilor în vigoare. Obiectivul nostru este ca oamenii să ducă o viaţă cât mai normală. Obiectivul nostru este ca economia să funcţioneze la parametrii obişnuiţi. Obiectivul nostru este ca toate activităţile, în măsura în care este posibil, să se desfăşoare, astfel încât viaţa omului să fie cât mai puţin afectată de epidemie. Acestea sunt obiectivele noastre. Sigur că putem atinge aceste obiective doar dacă avem cooperarea societăţii în ansamblul său, a tuturor companiilor, instituţiilor, formatorilor de opinie. Respectarea normelor de protecţie sanitară poate permite derularea unei vieţi normale, fără ca virusul să atingă un nivel care să ne impună să luăm decizii restrictive”, a adăugat Ludovic Orban.
 
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat, ieri, că în Bucureşti s-au înregistrat 555 de noi cazuri de COVID-19, numărul total al îmbolnăvirilor ajungând astfel la 31.231 de cazuri. Cu o rată de infectare de 3,35 la mia de locuitori, Capitala rămâne astfel liderul clasamentului cu noile cazuri de COVID-19, la mare distanţă de judeţul Alba, care a înregistrat 227 de noi îmbolnăviri. În acelaşi timp, la nivelul ţării, au fost raportate 3.855 de cazuri noi de COVID-19. Alţi 73 de români au murit din cauza infecţiei cu coronavirus, în timp ce la ATI sunt internaţi 828 de pacienţi COVID-19.
 

Nu s-a discutat, dar s-a autorizat

Pe acest fond, ieri dimineaţă, moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou au fost aşezate în baldachinul de lângă Catedrala Patriarhală din Capitală pentru pelerinajul care a fost deschis oficial. Nu este foarte clar cine a dat aprobarea ca acest pelerinaj să aibă loc, mai ales că premierul Ludovic Orban a negat că ar fi discutat despre acest subiect cu Patriarhul Daniel. „Nu s-a luat nicio decizie. Nu am angajat niciun fel de înţelegere până acum”, declara premierul în urmă cu câteva zile.
 
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
 
La rândul lui, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a declarat că toate autorizaţiile au fost luate. „E un demers pe care Patriarhia şi Arhiepiscopia Bucureştiului le-au făcut ca în fiecare an la instituţiile care au în activitatea lor inclusiv responsabilitatea de a acorda aprobare pentru un astfel de eveniment – DSP, Jandarmeria Bucureşti, Prefectura şi Primăria Bucureşti.
Am gândit condiţii speciale în care va avea loc pelerinajul, în contextul neobişnuit de alertă în care se află Bucureştiul.

Vasile Bănescu
purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române
Am gândit condiţii speciale în care va avea loc (pelerinajul - n.red.) în contextul neobişnuit de alertă în care se află Bucureştiul, condiţii care vor fi respectate exemplar”, a declarat Vasile Bănescu. 
 

Măsurile sanitare impuse de Patriarhie

De altfel, Patriarhia a anunţat că toate raclele cu moaşte (mai sunt depuse şi cele ale Sfântului Stelian – Ocrotitorul copiilor, ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi ale Sfântului Nectarie) sunt acoperite cu geam transparent şi sunt dezinfectate de voluntari după fiecare închinător. 
 
În plus, conform Patriarhiei, la sărbătoare participă numai credincioşii din municipiul Bucureşti, iar accesul la raclă se face pe un singur rând de persoane, păstrând distanţa de 1,5 m între credincioşi. Apoi, s-a creat un flux unic de circulaţie a credincioşilor, cu intrare de la baza Dealului Patriarhiei şi cu ieşire separată, pe strada Patriarhiei spre strada 11 iunie, iar voluntarii au oferit credincioşilor materiale de dezinfectare şi igienă. În fine, din cauza pandemiei, credincioşii vor putea să vină să se roage la moaştele sfântului Dimitrie cel Nou doar trei zile. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

29 Comentarii

defu gabi
26.10.2020, 07:30:29

Blocarea noaptea in case... N-are nimic in comun cu combaterea covid si e chiar ilogica din perspectiva medicala... E o masura coercitiva din actiunea de dresaj a maselor copiata de niste nulitati de politicieni de la alte nulitati de politicieni din alte tari... Cu ocazia covid-ului are loc un mega experiment social de control al maselor prin metode ce tin de razboiul psihologic... Sfarsitul inevitabil al experimentului, date fiind consecintele, se va produce cu multe caderi de capete...

+10 (28 voturi)
Papa Raţă
26.10.2020, 07:57:58

& Hai veniți, veniți la moaște și pupați-le pe rând Covidul, de vă cunoaște vă ia pe toți în mormânt Numai popa va rămâne, cu ,,racla” cea de arginți: va pleca în Rai, in fine să tragă-o dușcă printre sfinți...

0 (14 voturi)
Ludwig
26.10.2020, 08:08:42

Blocarea circulatiei noaptea? ce tampenie? pai si transportul in comun trenuri ? In mod normal ar trebui blocat transportul in comun ziua ca acolo e cel mai mare focar. Inghesuiala din metrou si autobuze...Dar daca s-ar face asta ar iesi haos...

+7 (13 voturi)
Victor Nagy
26.10.2020, 07:39:30

............. Merita audiat : Adriana Vitan Balint „ Romanii internați cu Covid sunt cobai pentru testele clinice neaprobate în țara de origine ” .... 14 minute

-6 (14 voturi)
Davide Isa
26.10.2020, 08:21:57

Blocarea noaptea in case se adreseaza in special tinerilor iresponsabili, care se aduna cu zecile la petreceri pein parcuri, pe strazi etc, si nu tin cont nici de igiena si nici de protectie cu masca si distantare sociala. Este o masura buna, dar insuficienta, atata timp cat se moare pe capete in spitale din cauza infectiilor intraspitalicesti, de exemplu.

+1 (19 voturi)

Vezi toate comentariile (29)

Modifică Setările