De ce au rămas ceasurile electrocasnicelor în urmă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă ceasurile electrocasnicelor din locuinţe au rămas în urmă, nu vă grăbiţi să duceţi aparatele la reparat, pentru că nu sunt stricate. Întreaga reţea electrică europeană se confruntă cu o scădere de frecvenţă, apărută încă de la jumătatea lunii ianuarie. Asociaţia operatorilor reţelelor din 25 de ţări europene cere intervenţia factorului politic pentru ca această situaţie, fără precedent pe continent la o asemenea amploare, să înceteze.

Practic, problema s-a născut pentru că a apărut o deviaţie de frecvenţă în reţeaua europeană a operatorilor de energie, ceea ce a dus, de la jumătatea lunii ianuarie şi până acum, la o întârziere de până la şapte minute a ceasurilor electrice care nu funcţionează pe bază de cuarţ.

Computerele şi telefoanele nu au fost afectate, întrucât acestea se actualizează automat cu ajutorul Internetului.

Potrivit unor surse din piaţa românească de energie, dezechilibrul a fost creat în Kosovo. Pe scurt, în Kosovo s-ar consuma energie fără să fie plătită producătorilor care să o genereze, iar necesarul de electricitate din zonă este asigurat din reţeaua electrică a ţărilor din zonă. Iar autorităţile kosovare şi-ar permite, teoretic, această realitate, pentru că tânărul stat, nerecunoscut de toate ţările Europei, nu are obligaţii faţă de reţeaua europeană, arată economica.net, citat de digi24.ro.

O parte din energia electrică ce a fost consumată gratis în Kosovo poate veni şi din România, via Serbia. România exportă energie electrică spre Serbia, pe contracte şi, dincolo de asta, este posibil ca, prin schimburi naturale pentru echilibrarea reţelei sârbe, afectate de dezechilibrul din Kosovo, să fi contribuit la proces şi sistemul energetic românesc, mai arată sursa citată.

Aşa se face că a scăzut frecvenţa curentului alternativ sub 50 de Hz, iar aparatele electrocasnice care au nevoie de această frecevenţă standard pentru a măsura timpul corect au înregistrat fluctuaţii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite