De ce va fi retrasă de pe piaţă crema Aur Derm: „Un cocktail de substanţe medicamentoase ascuns ca produs cosmetic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crema Aur Derm FOTO: Laur Med Plant
Crema Aur Derm FOTO: Laur Med Plant

Crema Aur Derm cu mimoză, smirnă şi propolis, produsă de firma românească Laur Med Plant, va fi retrasă complet de pe piaţa din România, în perioada următoare, de către Inspecţia Sanitară de Stat. Procedura de retragere este în curs, a declarat joi, pentru HotNews.ro, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Anca Crupariu.

Totuşi, la o zi după avertismentul Agenţiei Medicamentului, crema continuă să fie disponibilă în unele farmacii, în special în cele online, iar preşedintele Colegiului Farmaciştilor, Dumitru Lupuleasa, a declarat, pentru HotNews.ro, că nu au fost notificaţi până în acest moment în legătură cu retragerea ei, pentru a îi informa pe farmacişti.

Crema nu este un produs nociv sau toxic propriu-zis, însă este "un cocktail de substanţe medicamentoase", cu toate că a fost etichetată de producător drept un produs naturist, cosmetic. Ea poate cauza reacţii alergice sau reacţii adverse, mai ales să este recomandată frecvent de pediatri, inclusiv pentru bebeluşi.

O parte dintre farmacii continuă să vândă crema. Preşedintele Colegiului Farmaciştilor: "Nu am fost notificaţi“

Etichetată de producător drept un produs naturist, cosmetic, crema conţine "un cocktail de substanţe medicamentoase - diclofenac, lidocaină, benzocaină, procaină, ketoconazol, hidrochinonă, rezorcină", a explicat, pentru HotNews.ro, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Anca Crupariu.

Cel mai probabil, producătorul a ales să introducă pe piaţă crema ca produs naturist, nu ca medicament, din cauză că procedura de autorizare a unui medicament este mult mai strictă şi durează mult mai mult (câţiva ani), în timp ce pentru un produs naturist este suficientă o simplă notificare, spune purtătorul de cuvânt al Agenţiei Naţionale a Medicamentului: "Un produs naturist este mai uşor de autorizat. Autorizarea de punere pe piaţă pentru un medicament este un studiu care durează câţiva ani, pentru un produs naturist este o simplă notificare."


Anca Crupariu spune că Inspecţia Sanitară de Stat deja a retras o parte din cantitate şi că această instituţie "se sesizase încă din vară pentru că pe etichetă sunt nişte informaţii care nu au ce căuta la un produs cosmetic - indicaţii de utilizare, de ameliorare a unor simptome şi aşa mai departe, lucru care este complet interzis la un produs cosmetic. Imediat după aceea am primit şi noi notificarea respectivă."

Totuşi, o parte dintre farmacii continuă să vândă joi crema Aur Derm cu mimoză, smirnă şi propolis, în special cele online. Pe site-urile mai multor lanţuri de farmacii, crema este în continuare disponibilă la vânzare şi poate fi comandată.

La rândul său, preşedintele Colegiului Farmaciştilor, Dumitru Lupuleasa, a declarat, joi, pentru HotNews.ro, că Colegiul Farmaciştilor nu a fost notificat până în acest moment în legătură cu retragerea cremei, pentru a îi informa mai departe pe farmacişti.


 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite