De la Romică, pentru domnul ministru Vosganian

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultima oară ne-am văzut la întâlnirea de 20 de ani. Unii cu chelii şi burţi, venerabili domni cu papioane şi cravate dezlegate spre dimineaţă, când cântau “Puşca şi cureaua lată”, ele cu umerii goi, îmbracate cu ultima investiţie din dresing şi cu sclipici în păr.

O atmosferă de suflet, cu şampanie picurată pe muzica din anii ‘80, într-o combinaţie discretă vânt de seară - vânt de primăvară, în părţi egale, livrată cu fiecare val care se întorcea la ţărm, undeva pe malul mării. Cine mai era ca noi?... Poezia revederii, savurată cu un entuziasm viu colorat de hohote de râs şi amintiri din studenţie, s-a întins preţ de câteva zile, dupa care ecoul s-a prelungit în corespondenţa pe mail, în yahoo group-ul nostru special creat şi reunit din nou, chiar dacă doar virtual, în acelaşi amfiteatru.

Glume si glumiţe de sezon, cu tematică sau la liber, replici memorabile pentru micul nostru univers şi au destins atmosfera în comunitatea noastră dându-ne impresia că nevoile şi grijile vieţii nu au card de acces la noi. Totul până în urmă cu câteva săptămâni când un mail s-a insinuat perfid şi ne-a reamintit că viaţa mai are şi lovituri perverse.

Colegul nostru Romică ne solicita ajutorul întrebând dacă ştim de vreun job pe afară, pe undeva, căci în ţară nu mai gasea de lucru şi, prins fără pregătire de iarnă pe drumul de la 45 la 50, viaţa îl punea să dea un nou examen. Au trecut câteva zile şi ofertele, sugestiile, soluţiile pe care le aştepta Romică nu s-au ivit. Doar ghioceii. Odată cu ei s-a lăsat şi tăcerea până când, după alte câteva zile, glumeţii grupului au insăilat iarăşi subiecte noi de discuţie şi au întins poantele cât să ajungă în căsuţa de mail a fiecăruia.

Romică a mai strigat o dată şi ne-a spus că, deşi a tot căutat, nu a găsit nimic de muncă, dar chiar şi aşa el încă mai speră. Niciunul dintre noi nu a avut la îndemână bagheta magică şi nici jobenul din care să scoatem un loc de muncă, sau măcar o veste bună sub forma unui sfat cu adevărat de folos pentru el.

În fine, zilele trecute, în timp ce citeam despre planurile futuriste ale ministrului Vosganian, Romică a mai picurat un mail. M-am detaşat pentru a clipă de planul ministrului Economiei, care scăpase hăţurile pe tarlaua entuziasmului, vorbind despre relansarea economiei prin investiţii în automobilele electrice, tehnologiile 3D şi aplicaţiile laser, ba chiar şi despre industrializarea masivă in zonele rurale, si am citit mailul.  

Erau trei tablouri cu ape curgătoare, binecuvântate de un soare generos, în altul o ploaie vie, care parcă îmi stropea hârtiile de pe birou, şi un peisaj idilic de inspiraţie biblică cu o cabană pe marginea unui pârâiaş, toate însoţite de o rugăciune “puternică”, de trimis altor 12 persoane:

Se spune că dacă trimiţi mai departe mesajul se întâmplă o minune. Şi cine este acela care nu are nevoie de minuni...? O  binecuvântare vine la tine sub forma unui nou loc de muncã, o casã, cãsãtorie sau financiar. Nu desconsidera şi nu pune întrebãri!

Ce mai era de spus? Romică a tras şi ultimul cartuş cu praf divin, sperând că rugăciunea virtuală va reuşi mai mult decât o pilă, o recomandare sau o Bursă a locurilor de muncă. Cu siguranţă, dacă ar fi avut adresa ministrului Vosganian. i-ar fi trimis şi lui un mail.

…De-o seamă cu speranţele generaţiei noastre de a ne împlini visul, de a performa şi de a aduce oarece progres, relansarea economică este un refren lălăit cu tupeu  de atâţia ani în care industria s-a scufundat şi sute de mii de locuri de muncă au dispărut. Şi astfel, în disperare de cauză, unora nu le-a mai rămas decât rugăciunea virtuală cu speranţa că ea va reuşi mai mult decât un CV sau o scrisoare de recomandare. Domnule ministru, stiţi, am şi eu un coleg, …

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite