Societate

articolul anterior articolul urmator

De ce stau oamenii şase ore în frig la coadă la Catedrală?

10
28 Nov 2018 12:36:35
Cătălin Sturza

Am sperat aseară să ajung şi eu la altarul Catedralei – n-am ajuns. Şi de vină pentru asta nu e nici măcar Patriarhul Daniel.

De vină pentru asta au fost miile de oameni care stăteau la rând, la ora 12 noaptea, într-un viscol care te tăia la faţă şi la degete. Şi care oameni stăteau acolo de bună voie – nu, nimeni nu le dădea 100 de lei de adult, 50 de lei de copil, şi 30 de lei de câine (cum s-a spus că s-ar fi dat la Sfinţire). Jandarmii încercau să avertizeze oamenii: staţi minim patru ore din punctul de aici – dacă aveţi noroc. Realist, staţi şase. Şi nimeni nu pleca; şi alţi oameni veneau şi iar veneau, în spatele meu. Am plecat eu, după vreo jumătate de oră – recunosc, nu din vina tuturor acelor oameni, ci din vina mea. Eu cu slăbiciunile mele.

Acum, dacă aş fi stat până la capăt şi v-aş fi prezentat azi un filmuleţ cu decupaje fine în care oamenii se minunau de măreţia Catedralei; în care lăudau vrednicia administrativă a BOR; în care voluntari tineri şi zâmbitori ar fi împărţit ceai şi sandvişuri; în care bărbaţi în putere ar fi ridicat copii pe umeri şi ar fi ajutat bătrânici neputincioase să reziste la coadă; dacă aş fi pus aceste lucruri într-un montaj alert; cu o muzică înălţător-eroică sau liturgic-spirituală – aţi fi spus că manipulez, că pun lucrurile într-o lumină falsă; chiar că fac propagandă. Mi-aţi fi spus că oamenii sunt oameni, şi că e normal ca la o astfel de coadă să mai facă o glumă; să vorbească de ale vieţii; să se plângă de frig, de politicieni, de unii „popi“; de cât de lungă e coada; chiar să-şi mai dea ghionturi, să se înghesuie în faţă. Dacă eu aş fi pus aici un titlu de tipul „Sfinţii catedralei“ sau „Catedrala sfinţilor neamului“, sunt sigur că creştinii ar fi fost primii care să se revolte. Şi atunci cum de unii înghit pe nemestecate filmuleţe de propagandă grosolană, precum cel de la Recorder, cu titlul „Catedrala umilirii neamului“?

Aşadar, toate aceste mii de oameni stăteau, la ora 12 noaptea, în acel viscol de bună voie. Unii vor spune că oamenii au nevoie să se închine – că este o nevoie sădită în firea omului. Că omul este al lui Dumnezeu şi omul îl caută, prin natura sa, pe Dumnezeu. Alţii vor vitupera şi vor căuta pretexte, oricât de false sau forţate, ca să respingă această idee. Motiv pentru care aştept ca „jornaliştii“ şi activiştii care plângeau deunăzi de milă „poporului umilit“ să schimbe rapid placa şi să revină la etichetele de serviciu pe care le pun ei acestui popor. Dintre care cea mai blândă e aia cu „pupători de oase“.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Radu Mircea
28.11.2018, 13:35:23

# Catalin Sturza Mai ieri , alaltaieri va laudati ca ati fost '' invitat '' la sfintirea silozului si astazi ne spuneti ca v-ati asezat la o coada ca sa o mai vedeti odata ??? E tot aia !!! La fel de mare , hidoasa si neterminata . Puteati gasi un motiv mai plauzibil pentru portia de plictiseala pe care ne-o livrati .

+2 (10 voturi)
A(n)
28.11.2018, 16:33:35

Plictiseala vine cand nu este tragere de inima. Si atunci trebuie cautata cauza. De ce ar fi total reticent cineva la crestinism ? Crestinism a presupus rastignirea unui Om fara nicio urma de pacat. Cine ar putea casca plictisit la asa ceva ? Pentru ca exista totusi diverse curente gen: Sa ne sensibilizam sa nu care cumva sa fie vanati ursii din padure. Cum poate cineva sa militeze pentru asta si cand aude de Sfanta Cruce, sa caste ?

-1 (5 voturi)
Paun Al
28.11.2018, 16:49:50

Acei enoriasi stau in frig ,in ploaie , pe ninsoare pentru ca asa au fost indocrinati , indobitociti ,inselati , ca daca dau 'daruri " , ca aceste moaste , icoane ,... li se vor rezolva problemele lor de sanatate , de viata , ca "Dumnezeu vede " si noteaza .... Iar langa moaste , icoane ...este totdeauna si "cutia milei ". Este forma cu care clerul exploateaza efectul placebo . In sute de ani daca numaram cate zeci si zeci de milioane de romani au fost in pelerinaje pe la moaste , pe pe la icoane , morminte , manastiri , biserici....daca aceste eforturi ar fi avut cu adevarat rezultate ... acum Romania era raiul pe pamant . Care sunt "roadele ' adevarate masurabile , verificabile ...in afara de efectul placebo ?

+4 (8 voturi)
A(n)
28.11.2018, 17:37:43

Paun Al "Care sunt "roadele ' adevarate masurabile , verificabile ...in afara de efectul placebo ?" Roadele sunt faptul ca preacredinciosii stau la rand ca sa atinga sfintele Moaste ! E ca si cum ai intreba: uite oamenii merg cu masini germane ! Care sunt roadele ? Deci care sa fie roadele ? Pai faptul ca exista Sfintele Moaste ale Sfantului Andrei in cazul asta, nu e o roada destula ?

-4 (6 voturi)
Utilizator Adevărul
28.11.2018, 16:58:18

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările