De ce o treime dintre legumele şi fructele din Europa sunt aruncate înainte de a ajunge la vânzare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste o treime dintre fructele şi legumele produse de fermierii din Europa nu ajung pe rafturile magazinelor. Motivul: acestea sunt deformate sau nu au mărimea cerută de supermarketuri, arată rezultatele unei cercetări citate de BBC.

Un studiu al Universităţii din Edinburgh arată că mai mult de 50 de milioane de tone de fructe şi legume crescute în Europa sunt aruncate anual, scrie BBC.

O dată, acest lucru se întâmplă pentru că produsele nu arată aşa cum îşi doresc cumpărătorii.

Cercetarea mai arată că pierderile sunt cauzate şi de regulile guvernamentale stricte, cât şi de standardele înalte impuse de supermarketuri.

Studiul, publicat în Journal of Cleaner Production, a examinat pierderile alimentare din spaţiul european şi câtă mâncare este aruncată în fiecare an înainte să ajungă la vânzare.

Ei au ajuns la concluzia că fermierii care au contracte cu supermarketurile cresc, de obicei, mai multe fructe şi legume decât sunt obligaţi să furnizeze, pentru a face loc şi acestei cote de produse ce este considerată improprie vânzării.

Cercetătorii au sugerat că o mai bună conştientizare a consumatorilor ar putea încuraja vânzarea de legume mai puţin estetice.

Stephen Porter, de la Universitatea din Edinburgh, şcoala de studii geo-ştiinţifice, a declarat: „Încurajarea oamenilor de a fi mai puţin pretenţioşi în privinţa felului în care arată fructele şi legumele lor ar putea determina reducerea deşeurilor, reducerea impactului producţiei alimentare asupra climei şi relaxarea  lanţurilor alimentare."

Citeşte şi:

România, coşul de gunoi alimentar al SUA. Importurile au crescut de 8 ori


 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite