De ce avem o vară atipică, cu ploi şi vijelii. Vremea a „luat-o razna“ pe tot globul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploile vor afecta în continuare majoritatea regiunilor ţării FOTO Adevărul / Dorin Constanda
Ploile vor afecta în continuare majoritatea regiunilor ţării FOTO Adevărul / Dorin Constanda

Veşti proaste pentru români de la meteorologi. Vremea se anunţă în continuare extrem de capricioasă, cu ploi abundente, grindină, furtuni cu fulgere şi risc de inundaţii majore în toată ţara. Meteorolgii au emis prognoza pe următoarele două săptămâni.

Ploile şi furtunile au făcut prăpăd în toată ţara în ultimele zile, iar meteorologii nu au veşti bune. În continuare, vremea se anunţă capricioasă, cu ploi abundente în mai toate regiunile ţării, avertizează specialiştii Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), care au emis luniprognoza meteo pentru următoarele două săptămâni.

Potrivit prognozei, în prima săptămână vremea va fi răcoroasă pentru această perioadă, deşi media regională a temperaturilor maxime va fi în creştere de la 27 la 29 de grade. În a doua jumătate a intervalului, procesul de încălzire a vremii va continua până la medii ale valorilor maxime diurne de 30 - 31 de grade. În Banat, Crişana, Moldova şi Transilvania local şi temporar va ploua în fiecare zi a intervalului de prognoză.

Precipitaţiile vor afecta şi Dobrogea, dar mai ales în intervalul 23-26 iulie. În Muntenia şi Oltenia, şansele de ploaie vor fi mai ridicate în prima săptămână, când sunt prognozate cantităţi însemnate de apă.

O vară „atipică“

Robert Manta, meteorolog în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie a explicat, pentru „Adevărul“, care sunt cauzele vremii capricioase din această vară.

„Adevărul“: Este această vară una atipică din punct de vedere meteorologic?

Robert Manta: Este o vară foarte umedă, dar nu foarte departe de normalul termic. Într-adevăr, vremea este mai răcoroasă decât ar trebui. În mai mult de jumătate din zilele lunilor iunie şi iulie a plouat în cea mai mare parte a ţării. Au mai fost însă veri umede. Anul 2010 e cel mai bun exemplu. 

De ce aceste fenomene meteo extreme?

Mai degrabă atipice. Din fericire, nu am avut manifestări foarte violente decât izolat. Cauza este masa de aer rece care a staţionat în zona central-estică a Europei, în timp ce pe partea de vest a continentului şi în zona câmpiei ruse au persistat unele mase de aer mai cald. De altfel, este atic şi pentru aceste regiuni. 

Va apărea şi seceta? Vor fi efecte negative asupra culturilor agricole?

Momentan, nu putem vorbi de secetă, ţinând cont de precipitaţiile de până acum. Dar dacă luna august va fi una foarte uscată, nu este exclus să apară şi seceta. Şansele însă sunt mici. 

La ce trebuie să ne aşteptăm în continuare?

Vremea va continua să fie instabilă în majoritatea regiunilor, cu cantităţi mari de apă, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, chiar şi grindină. Încheiem luna iulie în aceeaşi notă.  

Vremea extremă în Europa  

În acelaşi timp, ţările din nordul Europei sunt afectate în ultimele zile de un val neobişnuit de căldură, temperaturile înregistrate situându-se peste valorile medii obişnuite pentru această perioadă, condiţii ce amplifică seceta şi riscul de incendii. În schimb, în zona Europei centrale şi de Est, furtunile şi ploile au adus inundaţii. Toate acestea au afectat fermierii, iar specialiştii se aşteaptă la creşterea preţului la alimente.

Peste 33 de grade în ţara lui Moş Crăciun

Claire Nullis, purtător de cuvânt al Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM), a declarat într-o conferinţă de presă că temperaturile înregistrate în ţările scandinave au depăşit cu până la zece grade Celsius valorile obişnuite pentru această perioadă a anului.

El a dat ca exemplu Laponia, un loc caracterizat de prezenţa zăpezii şi a frigului, unde temperatura a ajuns la 33 de grade Celsius. De asemenea, în diverse zone din nordul Norvegiei mercurul din termometre a urcat la peste 30 de grade Celsius.

Fermierii suedezi îşi sacrifică animalele

În prezent, Suedia este ţara cea mai afectată de incendii de amploare, până aproape de cercul polar, iar fumul generat de acestea este vizibil din spaţiu, conform OMM. Comisia Europeană a anunţat sâmbătă că va furniza asistenţă suplimentară Suediei, în timp ce această ţară continuă să se confrunte cu zeci de incendii necontrolate pe o suprafaţă ce se întinde pe sute de hectare. Din cauza unei secete fără precedent, mulţi fermieri suedezi sunt nevoiţi să sacrifice  animalele la abator pentru că nu mai au fân cu care să le hrănească, informează AFP..

Letonia, stare de catastrofă naturală

Letonia s-a confruntat, în decursul ultimelor luni, cu o secetă prelungită, care a determinat autorităţile să declare stare de catastrofă naturală în sectorul agricol.

Seceta a afectat recoltele şi în Germania, iar situaţia nu este prea diferită nici în Olanda, Polonia şi Cehia.

Avertizări şi de la hidrologi

Până miercuri, la ora 16.00, este în vigoare o avertizare cod galben emisă de hidrologi, care avertizează că se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri ra pide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie.Conform hidrologilor, sunt vizate râurile din bazinele hidrografice Crişul Alb (judeţele: Hunedoara şi Arad), Arieş, Mureş, (judeţele Alba, Cluj, Sibiu, Hunedoara şi Arad), Bega Veche, Bega, Timiş, Bȃrzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna (judeţele Timiş, Caraş Severin şi Gorj), Desnăţui, Jiu (judeţele Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Dolj) şi Olt (judeţele Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Vâlcea, Gorj, Argeş, Dolj şi Olt).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite