De ce zâmbesc femeile

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mona Lisa. Sursă foto: theguardian.com
Mona Lisa. Sursă foto: theguardian.com

André Malraux avea convingerea că Mona Lisa reprezintă „eternul feminin“ prin faptul că îmbină idealul de frumuseţe feminină greco-roman cu cel iudeo-creştin. Se vorbeşte mult despre cea mai faimoasă operă de artă datorită zâmbetului protagonistei. Mona Lisa, cea mai cunoscută figură feminină, zâmbeşte. O operă de artă renumită pentru zâmbetul său sau un zâmbet ca o operă de artă?

Un lucru este cert. Zâmbetul misterios este o reprezentare vizuală desăvârşită a beatitudinii feminine, sugerată chiar de numele Gioconda, care în italiană înseamnă fericire. Mai mult decât atât, un grup de cercetători a susţinut că formula zâmbetului este următoarea: 83% fericire, 9% dispreţ, 6% frică, 2% mânie, mai puţin de 1% neutralitate şi 0% surprindere.

Personal, nu cred în formule de niciun fel. Femeile zâmbesc pentru că, la fel ca Mona Lisa, au fost dintotdeauna muze. Ele ştiu că pot desăvârşi orice operă de artă doar printr-un surâs seducător. Cele mai cunoscute capodopere sunt binecuvântate de femeile aureolate de zâmbetul lor. Românca Renée Perle a devenit muza şi iubita unuia dintre cei mai buni fotografi francezi ai secolului XX, Jacques Henri Lartigue, în al cărei zâmbet acesta vedea o „aură de magie”.

Femeile zâmbesc în faţa propriilor slăbiciuni sau defecte, întrucât ştiu că cel mai uşor lucru este să adori pe cineva fără cusur, însă perfecţiunea nu trezeşte curiozitate. O femeie adevărată este mai fermecătoare cu cât este mai umană, iar micile fisuri o fac irezistibilă şi unică în felul său. 

Femeile plâng la filme, însă zâmbesc în faţa greutăţilor pentru că ştiu că viaţa bate filmul, iar optimismul învinge melodrama. Femeile zâmbesc la gândul că există undeva cineva care le iubeşte chiar dacă tace. Femeile ştiu să treacă zâmbitoare şi cochete prin încercările vieţii, şi au învăţat asta de la mamele şi bunicile lor care, în timpul războiului, îşi făceau rochii din mătase de paraşută şi încălţăminte cu talpă de paie. Şi astfel, prin eleganţa improvizată a femeilor, lumea a supravieţuit şi a învăţat să vadă frumuseţea şi în vremurile cele mai tulburi.

Femeile zâmbesc pentru că zâmbetul este apanajul feminităţii. Este un lucru cunoscut că ele se maturizează înaintea bărbaţilor, iar zâmbetului lor este semn de înţelepciune, dar şi de îngăduinţă faţă de „copilăreala“ acestora. Femeile zâmbesc sarcastic pentru că, spre deosebire de unii bărbaţi, ştiu că fraţii Lumière nu au inventat lumina. Femeile zâmbesc în timp ce pun cele mai absurde întrebări precum „ţi se pare că m-am îngrăşat?“ sau „de ce se schimbă poarta la fotbal după pauză?“ Femeile zâmbesc când sunt încrezătoare, zâmbesc când au dubii. Femeile zâmbesc pe ascuns după ce îşi mustră bărbatul că a venit târziu acasă pentru că fără el ar fi doar o „casă“. Femeile vorbesc despre sensul vieţii şi efemeritatea tuturor lucrurilor cu zâmbetul pe buze, dar fac din ţânţar armăsar dacă el a uitat să ia pâine, asociind-o cu lipsa responsabilităţii/ nepăsare/ „ai pe alta“ ş.a.m.d.

Femeile zâmbesc la prima întâlnire pentru că au imaginaţie. În timp ce bărbaţii se gândesc la lucruri practice, ele visează la o iubire aşa cum şi-o doresc şi îşi construiesc scenarii de basme, cu domniţe salvate de prinţi şi care trăiesc fericite până la adânci bătrâneţi. Poţi să fii sigur că dacă o femeie te place, în spatele zâmbetului ei se construiesc adevărate regii fanteziste despre cum va fi rochia de nuntă, unde veţi petrece luna de miere sau cum va arăta primul vostru copil. 

Femeile zâmbesc pentru că discuţiile infinite despre lupta dintre sexe şi superioritatea bărbatului sunt pentru ele ca zgomotul tocurilor pe asfalt. Orice femeie este conştientă că „Nimeni nu va câştiga niciodată bătălia dintre sexe. Există o prea mare fraternizare cu inamicul.“ Mai mult decât atât, până şi Einstein a venit pe lume dintr-o femeie. 

O oră din viaţa unei femei îi pare bărbatului o zi.

Femeile zâmbesc când se duc la culcare la sfârşitul unei zile în care au jonglat cu o pleiadă de sarcini precum: pregătit mic dejun, alergat prin parc chiar dacă plouă, avut de-a face cu nervii unui şef, făcut cumpărături, dereticat prin casă, gătit cină, scos căţelul la plimbare, dus maşina la service, citit câteva rânduri, pus părul pe moaţe pentru întâlnirea cu el. O oră din viaţa unei femei îi pare bărbatului o zi. Dacă vorbim despre mame, atunci numărul sarcinilor creşte la 26, conform unui studiu realizat în Maria Britanie. Şi asta doar la micul dejun.

Femeile zâmbesc pentru că au citit că zâmbetul captează privirea persoanelor din jur mai mult decât oricare altă expresie facială. De aceea au la îndemână pentru orice ocazie un zâmbet. Naiv, inocent, pios, seducător, ipocrit, sexy, defăimător, misterios, încrezător, indulgent, emotiv, înţelept, femeile sunt un caleidoscop de zâmbete.

Femeile zâmbesc când sunt trădate pentru că e un semn de tărie şi pentru că e mai greu să ierţi decât să renunţi la tot ce ai construit. Femeile zâmbesc autentic, cu toată faţa, chiar dacă zâmbetul ridează chipul. Femeile zâmbesc la presiunea unei societăţi în care surâsul este barometrul suprem al fericirii şi al succesului. Femeile zâmbesc pentru că „noblesse oblige“.

Femeile zâmbesc uneori în cele mai nepotrivite ocazii, dar sunt drăgălaşe tocmai pentru inadecvarea lor. Zâmbetul lor este atât de firesc, cât şi necesar precum aerul pe care îl respirăm. Femeile zâmbesc în mii de feluri şi să faci un inventar al acestora este imposibil. Pentru că, cum bine spunea Herman Melville, „un zâmbet este vehiculul ales de toate ambiguităţile.“

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite