Debitul Dunării, la jumătate faţă de media lunii august. Specialiştii anunţă că acesta va creşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Debitul Dunării este la jumătate faţă de media lunii august august FOTO Adevărul
Debitul Dunării este la jumătate faţă de media lunii august august FOTO Adevărul

În ultimele 24 de ore, debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) a fost în jurul valorii de 2.300 de metri cubi pe secundă, adică aproape jumătate faţă de media multianuală a lunii august (4.300 de metri cubi pe secundă). Specialiştii precizează că acesta va începe să crească în următoarea săptămână.

Potrivit unui comunicat emis de Administraţia Naţională „Apele Române”, având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală din bazinul Dunării, amonte de intrarea în ţară şi precipitaţiile prognozate, pentru perioada 18 – 22 august 2015, se estimează instalarea unei tendinţe de uşoară creştere a debitelor pe Dunăre la intrarea în ţară, începând cu data de 19 august 2015.

Pe baza informaţiilor actuale se prognozează o creştere până la un debit de 2.700 metri cubi pe secundă, pe 24 august, urmând ca tendinţa de creştere uşoară să se menţină până la sfârşitul lunii august.

Pe sectorul românesc al Dunării, aval de sistemul hidroenergetic şi de navigaţie Porţile de Fier, se va menţine tendinţa actuală de uşoară scădere a nivelurilor şi în următoarele trei - patru zile, după care se va înregistra treptat şi pe acest sector o tendinţă de creştere, ca urmare a propagării debitelor de la intrarea în ţară şi a aportului de debite al afluenţilor Dunării de pe acest sector, situat pe teritoriul României şi Bulgariei.

Conform ANAR, nivelurile minime prognozate în secţiunile staţiilor hidrometrice reprezentative de pe sectorul românesc al Dunării, se situează la nivelul valorilor minime înregistrate în august 2007 şi sunt în general mai mari cu 10 - 30 centimetri faţă de valorile minime de niveluri înregistrate în august 2012 şi 2013.

În ultimii ani, valori deosebit de scăzute ale debitelor şi nivelurilor pe sectorul românesc al Dunării s-au înregistrat în luna decembrie 2011 (un debit minim de 1.800 m3/s la intrarea în ţară), iar valori minime apropiate de valorile minime istorice s-au înregistrat în perioada august – septembrie 2003 (un debit de 1.500 m3/s la intrarea în ţară).

ANAR mai precizează că nu sunt probleme în alimentarea cu apă a municipiului Bucureşti deoarece există o rezervă de apă suficientă în acumulările de pe râurile Argeş şi Dâmboviţa: râul Argeş - 20 mc/s, râul Dâmboviţa: acumularea Văcăreşti - 5 mc/s, canal aducţiune 2 - 2 mc/s, acumularea Vidraru: 307,81 mil. mc. / coeficient de umplere: 68,03%, acumularea Goleşti: 33,85 mil. mc. / coeficient de umplere: 75,3% şi acumularea Văcăreşti: 3.5 mil. mc. / coeficient de umplere: 63,41%.

Debitele principalelor cursuri de apă, precum şi gradul de umplere al acumulărilor, asigură, în prezent, cerinţele utilizatorilor de apă din surse de suprafaţă. Exploatarea acumulărilor se face în conformitate cu regulamentele de exploatare şi nu sunt semnalate situaţii de încadrare sub limita de funcţionare în regim asigurat, subliniază ANAR.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite