Mai multe ţări europene vor să combine vaccinurile împotriva COVID-19, din cauza problemelor cu serul AstraZeneca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccinul AstraZeneca se confruntă cu mari probleme din cauza reacţiilor adverse de după administrare. FOTO EPA-EFE
Vaccinul AstraZeneca se confruntă cu mari probleme din cauza reacţiilor adverse de după administrare. FOTO EPA-EFE

Din cauza întârzierilor generate de criza reacţiilor adverse de la vaccinul AstraZeneca, mai multe state europene au de gând să combine serurile împotriva COVID-19.

Mai multe ţări europene analizează combinarea vaccinurilor pentru Covid-19 la persoane care au primit prima doză de vaccin al AstraZeneca, într-o mişcare fără precedent care scoate în evidenţă dificultăţile cu care se confruntă guvernele în ţinerea sub control a creşterii numărului de infecţii, transmite Agerpres, citând Reuters.

Programele de vaccinare au fost perturbate de datele potrivit cărora un număr mic persoane vaccinare cu vaccinul pentru Covid-19 al AstraZeneca au suferit formarea unor cheaguri de sânge extrem de rare, unele ţări din lume suspendând utilizarea acestora, din prudenţă.

Un înalt oficial al Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) a declarat într-un interviu publicat marţi că există o legătură între vaccin şi cheagurile rare de sânge formate la creier, posibilele cauze fiind încă necunoscute.

EMA a declarat ulterior că evaluarea vaccinului este în curs.

AstraZeneca a declarat anterior că studiile sale nu au găsit un risc mai mare de formare a cheagurilor din cauza vaccinului, din care milioane de doze au fost administrate în întreaga lume.

În timp ce multe ţări au reluat utilizarea vaccinului, unele au impus restricţii în funcţie de vârstă. În multe cazuri, autorităţile trebuie să decidă ce este de făcut în cazul persoanelor care au primit o primă doză de AstraZeneca, dar nu mai sunt eligibile în conformitate cu noile reguli.

În timp ce cifrele sunt mici în comparaţie cu zecile de milioane de vaccinuri administrate în întreaga regiune, decizia este semnificativă, deoarece nu a fost testată în studiile pe oameni de fază târzie.

Orice divergenţă în ceea ce priveşte autorizaţia de introducere pe piaţă acordată de EMA ar fi, de asemenea, considerată drept ”utilizare în afara autorizaţiei”, ceea ce înseamnă că nu ar fi aprobată de autoritatea de reglementare şi ar lăsa ţările să fie responsabile pentru eventualele efecte secundare.

EMA nu a avut niciun comentariu imediat când a fost întrebată despre amestecarea vaccinurilor.

Unii experţi spun că, deoarece toate vaccinurile vizează aceeaşi proteină exterioară ”spike” a virusului, ar putea funcţiona împreună pentru a învăţa corpul să lupte împotriva virusului. Nu există dovezi că eficacitatea va fi la fel de mare.

Germania a fost prima ţară europeană care a recomandat pe 1 aprilie ca persoanele sub 60 de ani care au avut o primă injecţie cu AstraZeneca să primească un produs diferit pentru a doua doză.

Norvegia va decide până pe 15 aprilie dacă va relua utilizarea vaccinului AstraZeneca sau se va baza pe alternative.

”Rezultatul este fie că primeşti un vaccin, vaccinul AstraZeneca ... fie primeşti un vaccin de rapel cu alte tipuri de vaccinuri”, a declarat pentru Reuters Sara Viksmoen Watle, medic senior la Institutul Norvegian de Sănătate Publică.

Autorităţile norvegiene aşteaptă, de asemenea, rezultatele unui studiu britanic lansat în februarie, pentru a explora efectul combinării dozele de vaccinuri Pfizer şi AstraZeneca.

Momentul publicării datelor nu este cunoscut.

Marea Britanie a declarat la sfârşitul anului trecut că va permite să se administreze oamenilor vaccinuri diferite pentru COVID-19, în ocazii rare, dar încă nu a trebuit să facă acest lucru.

Finlanda, care a reluat utilizarea vaccinului AstraZeneca din 29 martie, dar doar persoanelor cu vârsta de cel puţin 65 de ani, a declarat că va aştepta concluziile EMA înainte de a face o recomandare.

Administrarea celei de a doua doze trebuie să înceapă până la jumătatea lunii aprilie.

În Franţa, unde vaccinul poate fi utilizat acum doar pentru cei cu vârsta de cel puţin 55 de ani, problema afectează sute de mii de oameni.

Un alt organism consultativ de sănătate, însărcinat cu definirea utilizării vaccinurilor, Haute Autorité de la Santé (HAS), analizează, de asemenea, folosirea unui vaccin mRNA produs de Pfizer-BioNTech sau Moderna ca a doua doză, au spus două surse.

Cu toate acestea, nu a fost încă luată o decizie oficială, deoarece experţii aşteaptă mai multe date, în special din Marea Britanie, a adăugat una dintre surse.

Franţa are timp să ia o decizie până la începutul lunii mai, care marchează 12 săptămâni de la administrarea primelor doze.

HAS nu a avut niciun comentariu. În  februarie, HAS a afirmat că nu există date care să evalueze interschimbabilitatea vaccinului AstraZeneca şi, prin urmare, a recomandat ca cei care au primit deja o primă doză să nu primească un alt vaccin, atunci când sunt vaccinaţi pentru a doua oară.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite