Delirul detaşărilor la Autoritatea Veterinară

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
România are cele mai multe focare de pestă porcină în UE
România are cele mai multe focare de pestă porcină în UE

Conducerea politică a veterinarilor din România este acuzată că a distrus managementul ANSVSA, mutând specialiştii la domenii pe care nu le cunosc şi schimbând după bunul plac şefii direcţiilor judeţene.

Săpăturile lui Valeriu Nicolae printre meritele, averile şi interesele privilegiaţilor statului român au ajuns şi la Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi de Siguranţa Medicamentelor. O instituţie care, oricâte guverne s-ar schimba, este permanent căpuşată de interese care au cu orice de-a face dar nu cu siguranţa alimentelor şi nici cu sănătatea animalelor. Altfel, cum se explică faptul că, de la instalarea actualului preşedinte al instituţiei, Robert Chioveanu, pesta porcină africană a cuprins întreaga Românie şi nu mai există judeţe fără focare, deşi este situaţia de criză numărul 1 din ANSVSA, iar Comisia Europeană a fost cointeresată în rezolvarea problemei? În prezent, România are cele mai multe focare din Uniunea Europeană (săptămâna trecută erau, în 37 de judeţe, 413 focare, 35 dintre ele noi) şi sute de mii de animale ucise. O analiză recentă a Comisiei Europene subliniază că fermierii români au cele mai puţine informaţii legate de biosecuritatea crescătoriilor de porci, mai ales când e vorba despre gospodării care, cel puţin oficial, nu comercializează.

Printre reproşurile venite de la Bruxelles este menţionată Autoritatea Sanitar-Veterinară care nu a făcut controalele necesare pentru ca situaţia critică să fie evitată. În prezent, România nu are drept de export a cărnii de porc şi, mai mult, importă aproape trei sferturi din consumul intern. Au existat cazuri în care despăgubirile oferite fermierilor pentru sacrificarea porcilor bolnavi au fost urmate de anchete privind conformitatea contabilităţii. Există suspiciuni că, pe fondul căderii relaţiilor comerciale externe, din cauza interdicţiei mai sus amintite, unii dintre marii producători, care se plâng de „mâini criminale” care le-ar fi infectat animalele, ar fi de fapt interesaţi să ajungă la compensaţiile băneşti oferite de stat.

Plagiatoarea de mii de euro lunar

Robert Chioveanu a devenit şeful instituţiei, cu rang de secretar de stat, la puţine zile după instalarea guvernului Orban, în noiembrie 2019. Printre oamenii pe care i-a adus cu sine se află şefa de cabinet Dorina Danielescu, fostă preşedintă (cu rang de secretar de stat) la Autoritatea pentru Restituirea Proprietăţilor, despre care Valeriu Nicolae a remarcat că, la 52 de ani, obţine salarii şi pensii cumulate de la stat de ordinul miilor de euro. Cea mai recentă declaraţie de avere vorbeşte despre o pensie anuală de 286.000 de lei şi un venit de aproape 125.000 de lei pe an pentru calitatea de membru („definitiv”) al Consiliului de Administraţie al Autorităţii Aviatice Civile.

În trecut, Danielescu a fost procuror DIICOT şi magistrat colonel la Parchetul Militar. Sinecurile primite la pensionare au fost în consiliile de administraţie ale unor instituţii din domeniul transporturilor. De altfel, are o legătură specială cu fostul ministrul social-democrat al Transporturilor, Felix Stroe, al cărui consilier a şi fost. Amândoi provin din acelaşi judeţ, Buzău. Surse din ANSVSA susţin că fostul comandant de navă de război Stroe a şi intervenit pentru ca Danielescu să ocupe o poziţie de top în Autoritatea Sanitar-Veterinară. Scopul ar fi fost muşamalizarea unor detalii din afacerea Queen Hind, accidentul naval în care au murit mii de oi. Punctul de ieşire din care ar fi plecat vasul supraîncărcat, în Portul Midia, i-ar aparţine prin interpuşi lui Stroe.

Să mai spunem despre Danielescu un lucru: a strâns masterate şi un doctorat la fabrici de diplome şi academii ale serviciilor. Teza de doctorat a fost însă demascată ca fiind plagiată, astfel că în cele din urmă a rămas fără titlul academic obţinut la SRI, ce i-a fost retras prin decizia comisie care evaluează titlurile universitare din 9 mai 2019. De atunci, veniturile nu i-au fost recalculate, aşa că primeşte în continuare sporuri pentru titlul academic retras.

Subordonaţii lui Chioveanu spun că nimic nu mişcă în ANSVSA fără acordul lui Danielescu. Sau, mai bine spus, totul se mişcă sub atenta ei supraveghere. Pentru că lucrurile sunt într-o continuă mişcare, în ANSVSA. 

Mită electorală şi răzbunări meschine

De la instalarea noii conduceri, aflăm dintr-o scrisoare deschisă primită la începutul acestui an de mai multe instituţii ale statului român, dar şi de conducerea PNL, partid care îl susţine pe Chioveanu, medicii veterinari cu funcţii sunt mutaţi dintr-o direcţie în alta, fără a se ţine cont de competenţele lor, sunt detaşaţi la direcţii din ţară, iar din judeţe sunt aduşi oameni pentru care Autoritatea decontează lunar mii de lei pentru a prelua sarcinile altor specialişti trecuţi temporar pe linie moartă. Sindicatul veterinarilor l-a avertizat pe preşedintele ANSVSA, într-o adresă din februarie anul acesta, de „scăderea capacităţii administrative şi manageriale din cauza mutării unor specialişti pe alte domenii decât au fost instruiţi”. Un alt document, semnat de preşedintele sindicatului Esculap, Florentina Haddad, vorbeşte despre metode abuzive şi intimidante în relaţia cu angajaţii Autorităţii, atât din partea preşedintelui cât şi a şefei sale de cabinet.

„Încearcă, astfel, să te facă să îţi pierzi nervii şi să pleci singur din Autoritate, pentru a-şi aduce camarila şi plăti poliţele; iar când nu îi iese, recurge la răzbunări meschine”, ne-a spus unul dintre medicii veterinari intraţi în conflict cu preşedintele ANSVSA. O astfel de răzbunare a trăit pe pielea ei Cornelia Bilţiu - Dăncuş, şefa direcţiei economice din Autoritate. Pentru că a refuzat unele deconturi propuse de Chioveanu, preşedintele a decis să-i schimbe peste noapte butucul uşii biroului, şi i-a blocat, astfel, temporar accesul la locul de muncă. Mai multe instituţii ale statului au fost sesizate de Bilţiu cu privire la încercarea preşedintelui „de a frauda şi deturna fondurile şi bugetul instituţiei”. Chioveanu i-ar fi cerut să aprobe plăţi ilegale, care „aduc prejudicii grave patrimoniului ANSVSA”.

Concret, Chioveanu ar fi încercat să devanseze cu aproape un an plata unor drepturi ale veterinarilor concesionari, care intrau în vigoare la 1 ianuarie 2021. Este vorba despre 10.000 de lei lunar. Scopul lui Chioveanu, spun surse din ANSVSA, era câştigarea bunăvoinţei medicilor veterinari, influenţi lideri de opinie în special în mediul rural, înainte de rundele electorale de anul trecut. Altfel spus, Chioveanu pregătea campanii electorale pe banii statului. Directoarea Bilţiu i-a atras atenţia preşedintelui asupra dimensiunii penale a iniţiativei acestuia, situaţie confirmată de Compartimentul de Control Financiar Preventiv din instituţie şi chiar de un inspector delegat de Ministerul Finanţelor, pe vremea când portofoliul era deţinut de actualul şef al Guvernului Florin Cîţu.

Într-un mail intern, directoarea economică, care îl acuză pe Chioveanu că şi-a delegat competenţele şi responsabilităţile de ordonator de credite, observă că „acţiunile mele în a respecta cadrul legal îl deranjează de ceva timp foarte tare pe Preşedintele ANSVSA, care a impus să se ia decizii nelegale pentru activitatea instituţiei. Şi Secretarul General este hărţuit inclusiv de alţi directori şi consilieri”. Nu a fost deranjat de instituţiile guvernului liberal. Dimpotrivă, după ce a candidat fără succes la un post de senator, a fost reconfirmat de conducerea PNL pentru un nou mandat la ANSVSA, chiar dacă premierul fost ministru de Finanţe ar fi trebuit să ştie de demersurile ilegale ale lui Chioveanu. În aceste condiţii, şeful Autorităţii şi-a continuat ameninţările la adresa Corneliei Bilţiu. Conflictul a ajuns, între timp, în instanţă, Bilţiu a câştigat, iar acum Chioveanu pregăteşte noi proceduri pentru a o înlătura.

Harababura care dăunează sănătăţii animalelor

O altă ţintă a lui Chioveanu a fost secretarul general al Autorităţii, Stelian Caramitru, pentru care a cerut anul trecut mutarea, în baza principiului mobilităţii funcţionarilor, în condiţiile în care subiectul transferului era în concediu medical. Era a doua oară într-un singur an în care Chioveanu i-a convins pe premierul de atunci, Ludovic Orban, şi pe secretarul general al Guvernului să îl schimbe din post pe Caramitru. Prima oară, justiţia i-a dat celui din urmă dreptate. Caramitru a fost unul dintre cei care, de-a lungul anului trecut, au contestat modul în care este condusă Autoritatea.

Chioveanu l-a detaşat temporar, pentru şase luni, la conducerea serviciului de bunăstarea animalelor pe şeful direcţiei judeţene Bistriţa-Năsăud. Ioan Bogolin a mai trecut prin Autoritate, între 2011 şi 2014, tot prin detaşare, dar a plecat din cauza unor complicaţii legale în direcţia pe care o coordona atunci (Siguranţa Lanţului Alimentar) din cauza măsluirii unor informaţii şi, implicit, a modului în care a fost gestionată boala vacii nebune. La actuala detaşare, Bogolin costă, pe lângă salariu şi bonusuri, 1040 de euro lunar, cum reiese dintr-o factură fiscală emisă de hotelul la care acesta a fost cazat, aflată în posesia Deutsche Welle. Una dintre misiunile lui Bogolin a fost pregătirea implementării, până pe 21 aprilie, a noilor reglementări referitoare la sănătatea animalelor, legislaţie cerută insistent de Comisia Europeană şi pentru care România nu a primit derogarea pe care a solicitat-o Bruxellesului. Procedurile sunt în întârziere, termenul nu va fi respectat.

Asemeni lui Bogolin sunt acoperite şi cheltuielile şefului interimar de la direcţia de control, Alexandru Duma, adus de la Cluj, şi a celui responsabil cu sănătatea animalelor, Mihai Ponea, promovat de la Vaslui.

Între timp, câştigătorii concursurilor pentru funcţii de conducere în direcţiile judeţene au fost insistent ameninţaţi de Chioveanu cu demiterea sau, pentru a evita eventuale procese, cu transferul temporar dintr-un judeţ în altul. Un exemplu al atitudinii de vătaf a lui Chioveanu este modul în care i-a cerut, în 2020, printr-un document ajuns la dispoziţia Deutsche Welle, şefului direcţiei Vrancea să raporteze, „pe zile şi ore” ce a făcut în două intervale de timp (un an şi nouă zile, respectiv şase luni) din 2018 şi 2019. Anterior, şeful de la Vrancea fusese ameninţat că va fi mutat în Maramureş. Caruselul detaşărilor îi mai include, între alţii, pe coordonatorii judeţeni de la Neamţ, Arad sau Satu Mare, puşi în gardă că dacă nu renunţă de bunăvoie la funcţie, ar urma să schimbe între ei posturile.

Chioveanu nu este primul preşedinte numit politic şi al cărui mod de manageriat provoacă daune Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare. Deutsche Welle a scris despre „Vremea căpuşelor” din ANSVSA care se întinde peste decenii de capitalism de cumetrie în industria alimentelor şi a creşterii animalelor din România. Deocamdată, influenţele politice au venit din partea oricui a guvernat România şi s-au încheiat inclusiv cu condamnări penale. Chiar la începutul acestui an, Marian Zlotea, care a condus instituţia în 2009 şi 2010, a primit pentru mită şi trafic de influenţă, 8 ani şi 6 luni de închisoare. La puţin timp înainte de a fi pronunţată sentinţa, Zlotea a fugit din România.

Deutsche Welle i-a transmis un set de întrebări preşedintelui ANSVSA. Până la publicarea acestui material nu am primit nici un răspuns.

Cristian Ştefănescu - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite