Societate

articolul anterior articolul urmator

Departe de România

9
24 Aug 2017 09:59:36
Petre Barbu

Gândeşte-te bine: asta e România în care mai ai de trăit! Câţi ani? – te grăbeşti să mă întrebi, dar imediat îţi dai seama ce neghiobie ţi-a venit în minte. Ceea ce te sperie este că aici mai ai de trăit până la sfârşit.

Ce-ai trăit te-a nemulţumit. Şi ce trăieşti acum te nemulţumeşte. Şi cu fiecare zi care se adaugă la viaţa ta, nemulţumirea ţi se adânceşte. Plecarea n-a fost o soluţie ca să nu mai vezi, ca să uiţi relaţiile bolnăvicioase, aranjamentele, ipocrizia, pilele, mediocritatea, lenea, mizeria, minciunile, prostia, pupincurismul, blocajele, sistemul care nu-i normal, dar care este asimilat drept o normalitate cu specific naţional. Astfel, vei trăi mai departe în România. Cât îţi este „scris“.

Ai tot sperat să se schimbe ceva. În bine. Dar oamenii nu vor să schimbe. Tu ai vrut. Şi alţii, ca tine, au vrut. Direcţia este alta decât ţi-ai dorit-o. S-au construit în ultimii ani o mulţime de instituţii ale democraţiei (nu te bucuri?), dar sunt construite prost, nu pentru cetăţenii care mai au ceva de trăit în România, ci pentru nişte clanuri şi grupuri de interese, pentru lefurile şi privilegiile unor panarame. Da, panarame! (Eşti furios.) Apoi, s-au stricat educaţia şi sănătatea. Ah, sănătatea! Te sperie gândul că, în timpul cât mai de trăit în România, o să te îmbolnăveşti. Sigur nu vei scăpa! Sau cineva drag ţie se va îmbolnăvi. Şi atunci va trebui să te chinuieşti în spitalele din România. Singur. Şi ţi se va spune că asta e normalitatea, să te chinuieşti. Să mai trăieşti puţin în România, bolnav, foarte bolnav, sau alături de cineva bolnav, foarte bolnav, şi să-ţi distrugi „apusul“ vieţii în sistemul de sănătate grav bolnav din România. Gândul ăsta chiar te împinge într-o stare de panică şi revoltă. Te revolţi degeaba. Ce-ai fi preferat, să mori în lagăr?, la Canal?, la tăiat de stuf?, în temniţele de reeducare de la Piteşti? Mulţumeşte-i lui Dumnezeu că ai prins libertatea în România, ţară frumoasă şi binecuvântată! Dar mai ai puţin de trăit. Puţinul ăsta nu-ţi dă tihnă. Deloc. Cu puţin ai trăit toată viaţa în România. Să faci ceva. O cerere, o petiţie, un protest, o postare pe internet, să-ţi spui păsul! Ai votat de fiecare dată ca orice cetăţean cu drepturi constituţionale, ai muncit cuminte şi ţi-ai plătit impozitele şi taxele, dar nimic nu s-a întâmplat, acelaşi sistem, aceleaşi figuri, mediocrităţi şi nulităţi în fruntea României.

Mai ai puţin de trăit. Puţinul ăsta nu-ţi dă tihnă. Deloc. Cu puţin ai trăit toată viaţa în România.

Probabil că pe undeva, în România, există o lumină. Dar nu ţi-a fost dat s-o vezi, să te aşezi în lumină. N-ai ştiut calea. Mai ai timp s-o găseşti? Cât de puţin mai ai de trăit din viaţa asta în România! Mai bine să-ţi faci România ta. Un fel de bulă, o cazemată, să te izolezi. Şi acolo să aştepţi. Ce, dracu’, să aştepţi, dom’le, moartea? Vecinii şi rudele să te găsească mort, în România, şi să te bocească, ce frumos ai trăit în România!

Acceptă, ai rămas, ai pierdut, te-au fraierit, gata, ura şi la gară!, pardon, ura şi la aeroport, panoul meu cu „Plecări“ încă funcţionează!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Petre67
24.08.2017, 11:49:00

Am fost zilele trecute la un consulat al Ro intr-o tara din udata de Atlantic. Am fost impresionat in mod placut de forma in care am fost tratat! Chiar m-a luat asa o nostalgie si am incercat cat mai mult sa trag de timp, sa mai intarzii in sala de asteptare, sa vorbesc incet si cu atentie, sa casc bine urechile si deasemenea ochii ... sa-mi iau portia de tara. Nu erau nici familiile ale numeroase de romi, care sa ma faca sa-mi ascund privirea si domnisoarele de la ghiseu pe langa ca erau amabile erau si foarte frumoase. Am crezut ca, in sfarsit, Romania e pe drum bun !

+5 (7 voturi)
of of
24.08.2017, 14:27:45

Îmi recunosc gândurile. Și lipsa de soluții.

+3 (3 voturi)
Paun Al
24.08.2017, 15:03:21

Textul dv aduce cu o Miorita in evolutie , moderna ...:)))) Dupa ce romanul constata cat de rau este in tara , ce i se poate intampla ...daca mai traieste in Romania ... nu se mai preocupa de cum sa fie imormantat aici , ci ...se duce la aeroport .. si pleaca . ..."Ai tot sperat să se schimbe ceva. În bine. Dar oamenii nu vor să schimbe.. Tu ai vrut. Şi alţii, ca tine, au vrut..." Din pacate nu este suficient sa speram ..."sa se schimbe " (verb la persoana a treia ...adica altii sa o faca , sau sa se faca de la sine )... Nu-i suficient doar sa vrem ... Ar trebui sa si actionam ( persoana intaia plural ) , sa riscam , sa facem ceva ...in sensul dorintelor noastre ... Asa ca daca nu "se schimba nimic in bine "...ura si la ...aeroport . Un aforism suna cam asa : daca pentru a izbuti este nevoie de 5 pasi ...si noi facem doar 4 ...inseamna ca nu am izbutit .

+3 (5 voturi)
Stancu Dan
24.08.2017, 15:36:20

Necazul e ca lipsa de schimbare produce nu numai emigratie "intelectuala" ci si d-aia de nivel foarte scazut. Adicatelea analfabeti, pesti si prostituate (d-alea de nivelul cel mai de jos), ciorditori, cersetori, talhari, etc. Umplem Iuropa cu d-astia si dupa aia plangem ca, vezi doamne, se uita occidentalii urat la noi. Cum sa se uite la niste unii care-s atat de infantili incat se lauda c-au "rezolvat problema daca au plecat din tara". Au rezolvat pe naiba, au transferat europenilor problemele lor. Si poate si americanilor sau canadienilor, ca incet-incet se umplu si-aia de "specimene din Romania".

+2 (2 voturi)
Stancu Dan
24.08.2017, 15:31:47

Pai problema nationala nu e "cum sa nu se mai moara cu zile in spitale". Problema nationala e "vaaaai, saracii legebetisti, cat de persecutati sunt ei". Este ca-i penibil ? N-am vazut activist care sa-si dedice timpul problemei cu adevarat tragice a celor ce "beneficiaza" de un sistem de sanatate precar.

+3 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările