Societate

articolul anterior articolul urmator

Despre caracterul ştiinţific al unei cărţi

22
12 Feb 2016 14:22:40
Nicolae Manolescu
Dan Voiculescu, în ziua sentinţei 8 august 2014   FOTO Adevarul/Mihaela Cojocariu
Dan Voiculescu, în ziua sentinţei 8 august 2014   FOTO Adevarul/Mihaela Cojocariu

Întrebarea „Cum se stabileşte caracterul ştiinţific......al unei cărţi?“ dă bătăi de cap Ministerului Justiţiei şi CSM-ului. Ca şi cum magistraţii n-ar fi ei înşişi absolvenţi de universităţi, unii chiar cu doctorate, şi n-ar fi scris niciodată o lucrare ştiinţifică, măcar la sfârşitul studiilor.

Şi chiar dacă fiecare domeniu îşi are criteriile specifice, caracterul ştiinţific nu e o ghicitoare. Nu era nevoie să fie suspendată prevederea care conduce la reducerea pedepsei în cazul în care deţinuţii publică lucrări. Prevederea putea fi abrogată sau interpretată corect. În ce mă priveşte, optez pentru o interpretare corectă juridic. Nu arunci copilul din albie odată cu apa murdară. Nu renunţi la o lege numai pentru că s-au comis abuzuri în aplicarea ei.

Încerci să vezi de ce au fost posibile aceste abuzuri şi să oferi soluţii corecte. În locul unei asemenea abordări, magistraţii au preferat suspendarea legii până în septembrie (de ce nu până după alegeri, ca să-i scape pe actualii parlamentari şi guvernanţi de o grijă în plus?). Nu s-au gândit că se produce o discriminare între munca fizică şi munca intelectuală, în favoarea celei dintâi, care rămâne singura purtătoare de reducere a pedepsei. Cu alte cuvinte, dacă un deţinut face croitorie sau tâmplărie, aleg exemple la întâmplare, în loc să ardă gazul, el beneficiază de indulgenţă, mergând până la a fi eliberat înainte de termen pentru bună conduită sau pentru activitate în folosul comunităţii penitenciare; în schimb, dacă scrie o carte, nu beneficiază, cel puţin până la toamnă. Ca în atâtea cazuri, textul prevederii legale cu pricina nu e clar. Aşa că eventuala modificare, suspendare sau abrogare crează, la rândul lor, confuzie. Şi un pic de perplexitate.

Criteriile magistraţilor

Cel mai important lucru de spus este că nu poate fi vorba de caracter ştiinţific exclusiv în cazul lucrărilor cu pricina. Nici măcar glumeţilor care i-au botezat „scriitori“ pe autorii de cărţi cu pedeapsă redusă, cum le-am numit într-un articol precedent din „Weekend Adevărul“, nu le-a trecut prin minte că ar putea fi vorba şi de cărţi de literatură. Sau de religie. Nici literatura, nici religia neavând a face cu ştiinţa. Ce să mai zic de o lucrare de filosofie, cum ar fi aplicarea la regimul penitenciar a categoriilor kantiene. Sau de caracterul hegelian al condamnărilor pe viaţă. Din pasajele publicate în presă, deduc că Miron Mitrea, bunăoară, a scris o carte de memorii. Aş fi curios să ştiu cum i se va stabili caracterul ştiinţific în septembrie, când magistraţii vor decide în privinţa criteriilor. În condiţiile în care distincţia făcută de mine nu e luată în considerare, e sigur că Miron Mitrea nu va beneficia de reducere. Va beneficia, în schimb, foarte probabil, Dan Voiculescu, ale cărui lucrări conţin opinii în materie de economie şi de drept penal cât se poate de ştiinţifice, nu e aşa?.Mai bine zis, poate, izvorâte din propria experienţă de pungaş economic.

Umor invonluntar

Dan Voiculescu va putea primi şi un bonus: umorul involuntar din consideraţiile sale despre felul cum justiţia trebuie să ne scape de corupţi sau despre cum trebuie încasate prejudiciile aduse statului, de pildă, prin retrocedări frauduloase de tipul ICA, sunt de un comic literar demn de personajele lui Caragiale. Cu atât mai convingătoare ştiinţific, aşa dar, cu cât au calităţi de expresie inaccesibile unui Mihai Stoica sau Dinel Staicu. Pretinzând să-i fie luate în serios cugetările ştiinţifice, Dan Voiculescu are un picior bine înfipt în ficţiunea cea mai curată, în timp ce, cu celălalt picior proptit în realitatea cea mai murdară, solicită apărătorilor săi să recurgă la orice chichiţă avocăţească pentru a împiedica confiscarea averii pe care a obţinut-o prin fraudă, ca şi recuperarea prejudiciilor.

La urma urmelor, cine stabileşte câtă ştiinţă conţine o lucrare scrisă în închisoare, pe picior (nu toată floarea cea vestită a puşcăriaşilor are două picioare, ca Dan Voiculescu!), în condiţiile de-acum binecunoscute ale vieţii în colectiv, cu şobolani, gândaci şi alte lighioane în loc de bibliografie de specialitate? N-aş vrea să-mi duc ideea atât de departe, încât să le pretind celor care avizează ştiinţa din aceste lucrări să se gândească, înainte de a o face, că s-ar ca unii dintre ei să împărtăşească nu numai ideile, dar şi condiţiile în care au  fost scrise cărţile cu pricina.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

22 Comentarii

Reparacion Tejados Madrid
12.02.2016, 14:59:27

Pana la carti stiintifice, poporul de jos are nevoie de o wikipedie vasta si accesibila de pe telefonul mobil. Nu inteleg de ce ministerul invatamantului nu cere elevilor buni , profesorilor si studentilor sa scrie sau sa traduca un articol. Poate, ca la un asa proiect nu se ia comision fiind gratis.

+1 (1 vot)
Utilizator Adevărul
12.02.2016, 15:37:08

Comentariu considerat abuziv.

Vanatorul/d.c.
12.02.2016, 18:19:25

O nedreptate strigatoare la cer..! Toata lumea se vorbeste de caracterul stiintific al unei carti, de parca nici nu ar exista carti cu caracter beletristic, documentar sau chiar autobiografic. Oprindu-ne un pic la cartile cu caracter autobiografic, puntem spune ca unele iau maul criticilor literari, exceptionala lor valoare teoretica si practica lasand cu mandibula atarnata (de uimire, evident) pe oricare dintre ei. Voi da si exemplu..Bunaoara, dupa ”Pas cu pas” si ”Primul pas”, critici literari si simpli cititori laolalta asteptam cu nerabdare volumul al treilea din saga pasilor autobigrafici ai celui dintai Literator National, Kluanus Iohannis, volum care, cu siguranta, se va numi ”Al doilea Pas”, asta pentru a nu ..bulversa cititorii (cititori care ar putea incurca pasii daca n-ar fi numerotati). Toata lumea a sesizat intarzierea aparitiei celui de-al treilea volum. Dar deh, se mai intampla, mai ales la acei mareti literatori care citesc mai incet decat pot scrie si, e de la sine inteles, ca trebuie sa faca o pauza pentru a apuca sa-si citeasca (in integralitate) operele literare, pentru a avea si ei o minima idee despre ce-au scris.

+4 (6 voturi)
Remus Octavian Mocanu
12.02.2016, 20:17:20

Eu cred ca incercandu-se favorizarea scrierilor stiintifice de oricare tip de alte scrieri se intra pe un teren alunecos, dovada ca nici dl Manolescu, si probabil nimeni, nu poate face o delimitare precisa. O carte de critica literara, de ex., e de stiinta sau nu? Putem alege si justifica decent ambele posibilitati. Ideea ca trebuie sa rasplatesti scrierile stiintifice dar nu si cele memorialistice sau de fictiune, filozofice sau religioase, e iar, greu de justificat. Parerea mea e ca orice munca scriitoriceasca ar trebui rasplatita la fel cum rasplatesti orice munca manuala sau fizica. Problema e mai mult aici cat rasplatesti eforturile astea si mai ales cat de "eforturi" personale sunt ele in mod real, caci unele dintre scrierile prapaditilor discutati de presa se pare ca nici macar n-au fost scrise de ei (e discutabil de ex. daca unul ca Becali, care are probleme cu vorbirea corecta, e in stare sa scrie fie si ellucubratii religioase.) Cat timp e fapt stiut ca publicatia stiintifica e destul de imperfecta, si ca in reviste academice decente, dotate cu comitet de revizie, au fost publicate uneori elucubratii fanteziste de la cap la coada cum a fost cu cazul Sokal, si ca chiar si atunci cand evaluarea experta functioneaza sastifacator tot exista o gramada de oameni de stiinta veritabili care scriu ptr bani sau din convingere religioasa sau filozofica carti la editurile comerciale despre tot felul de teorii fanteziste care n-au loc in editurile stiintifice, eu zic ca solutia cea mai simpla e si solutia cea mai sigura, si ea e pur si simplu abrogarea legii. E injusta ca solutie, asa cum subliniaza dl Manolescu, dar intr-un mediu ca cell romanesc in care legile nu-s facute decat ptr a fi fentate de cei cu bani si influentza, o lege mai putin inseamna o ocazie in plus de a se evita escrocheria.

-3 (3 voturi)
PETRE GRIGORESCU .
12.02.2016, 20:35:55

Care „ştiinţific”, domnule Manolescu , în lumea lui NIMINEA ? În lumea caracterului fără Caracter !!! V-aţi născut ieri ? azi ? mîine ? Pe ce lume (mai) trăiţi ??? Şi chiar mai descoperiţi încă şi azi „america” aici în „bărăgan” ??? De cînd ??? Nu vi se pare chiar deloc penibilă „dilema” dumneavoastră, măcar aşa ca un COdOI într-o căldare ruginită, spartă ??? NU ???

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (22)

Modifică Setările