Societate

articolul anterior articolul urmator

Despre DNA, Alma Mater şi pichetare

2
18 Oct 2014 14:36:03
Adrian Niţă

Recentele scandaluri de pe scena politică românească au în centru, fără a fi o surpriză pentru mine, sistemul naţional de educaţie. Spun că nu e o surpriză pentru mine, în condiţiile în care sunt mai mulţi ani de când scriu despre tot felul de matrapazlâcuri ce au loc în acest sistem.

Aflat mereu la un pas de colaps, cei care-l diriguiesc au condiţiile perfecte să fure în continuare tot mai mult, căci haosul din sistem e generator de corupţie. Acesta e motivul pentru care noi şi noi dosare se deschid de către DNA, ce arată prejudicii de multe milioane de euro.

Nu vreau să merg mai departe fără să mulţumesc public Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru curaj şi demnitate. Deşi nu toate filialele funcţionează (de exemplu, cea de la Craiova e aservită unor personaje locale), DNA reuşeşte în ultimii ani să repună ideea de dreptate la locul său binemeritat din societate. Chapeau, DNA!

Legat de recentele dosare (Microsoft, retrocedări, manuale etc), avem acum dovada palpabilă a direcţiei banilor din învăţământ. Cele 500 de milioane de euro se puteau folosi pentru construirea de grupuri sanitare în şcoli (nu ar mai fi murit copii în fosele septice), se puteau aduce apă sau gaze în liceele ce nu au, se puteau dota laboratoarele sau bibliotecile, sau se puteau dubla salariile. Iată cum sistemul românesc de educaţie e la limita de supravieţuire, în ultimii 10-15 ani, nu din lipsa banilor, după cum mincinos ni se spune zilnic, ci din direcţionarea banilor spre afaceri ilegale, evaziuni, furăciuni, deturnări, spălare de bani etc. de care se fac vinovaţi persoane din funcţiile de conducere.

A ieşit acum tot mai limpede la iveală ciudata încrengătură politico-mafiotă cu personaje din tot spectrul politic şi de la nivelurile de jos ale administraţiei centrale şi locale şi până la nivelul guvernului sau al preşedinţiei. Faptul că Elena Udrea a fost implicată (prin soţul ei), e o dovadă indiscutabilă că acest personaj politic va trebui să-şi încheie cariera politică. Faptul că Ecaterina Andronescu a girat (semnat, manageriat etc.) contracte, e o dovadă suficientă că acest odios personaj (pe care l-am comparat prin efectele negative asupra sistemului cu Suzana Gâdea) trebuie să-şi încheie cariera politică (nu are nici o importanţă dacă ea a primit sau nu vreun ban din acele contracte). Mai mult, faptul că toată manevra conduce atât de Victor Ponta, cât şi la Traian Băsescu arată că, într-o ţară europeană, cariera lor politică ar trebui să ia aici sfârşit. Se vede din plin cum clasa politică este duşmanul României.

Cum în unul din textele mele trecute am făcut apel la grevă generală în învăţământ, avem acum dovada că sindicatele din învăţământ sunt subordonate politic. Reamintesc că la ultima întâlnire a Consiliul naţional al Federaţiei Alma Mater, principala federaţie din învăţământ, s-a decis să se picheteze guvernul şi ministerul pe 17-18 octombrie. Între timp, Alma Mater a ,,uitat” de pichetare şi a convocat o aşa-zisă Conferinţă Extraordinară (Bucureşti, 18 octombrie); desigur, pentru a se tergiversa lucrurile, nicidecum pentru a se deschide conflictul colectiv de muncă.

Această subordonare politică a sindicatelor din învăţământ, ce contravine legii, este completată cu o ciudată misiune a Federaţiei Alma Mater, după opinia mea fiind contrară legii. Iată care este misiunea Federaţiei: ,,Alma Mater şi-a propus, ca obiectiv principal, restabilirea poziţiei sociale a personalului didactic şi didactic auxiliar din învăţământ, în spiritul tradiţiei învăţământului românesc interbelic” (almamater.ro). Cu alte cuvinte, se doreşte întoarcerea la lipsurile şi privaţiunile sociale şi politice ale anilor interbelici, la nerespectarea drepturilor omului şi, chiar, la dictatură. Oare vrea Federaţia Alma Mater să militeze în spiritul tradiţiilor legionare? Oare, acesta e motivul pentru care nu vrea să militeze pentru creşterea salariilor, pentru alocarea a 6 la sută din PIB etc.? Accentuez, deci, apelul către DNA pentru a face lumină în această încurcată treabă sindicală.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Lulea Marius Dorin
18.10.2014, 23:15:59

Când sindicatele sunt preluate politic ce putere mai au profesorii? Aceştia ar fi trebuit să iasă în stradă şi să îşi ceară drepturile, să nu se mai lase manipulaţi de către liderii de sindicat cu funcţii ascunse prin partide. Nici ei şi nici medicii din mult bun simţ se fac că înţeleg situaţia dificilă a României. Dar starea ţării noastre nu vine de la faptul că o creştere de salarii ar afecta cumva bugetul de stat ci din faptul că se fură extrem de mult. Bani de salarii sunt, dar oamenii sunt furaţi. Fiecare act de corupţie este un ban furat din buzunarul bugetarilor dar şi a contribuabililor privaţi.

cornel jurja
19.10.2014, 08:06:05

Intradevar consider ca sindicatele sunt cele mai vinovate de actuala stare de lucruri din invatamant.Au facut permanent blat cu puterea , indiferent cine a guvernat.u amenintat cu miscari de protest , pana la inghetarea anului de invatamant, dar au cedat aceptand firimiturile aruncate de guvern cadrelor didactice. Eu banuiesc ca nu degeaba. Firmiturile au curs probabil din mituirea liderilor de catre cei de la putere.Cred ca in invatamant , cadrele didactice si cele auxiliare trebuie sa-si aleaga alti lideri, cu snage in instalatie , intransigenti si capabili sa puna presiune pe cei de la putere.As vrea sa vad o actiune deprotest dusa pana la blocarea si inghetarea anului de invatamant, prin boicotarea examenelor si evaluarilor de orice fel, prin neancheierea situatiei scolare pana cand revendicarile nu sunt satisfacute 100%.S-ar pierde un an de invatamant , dar mare paguba nu ar fi in conditiile in care oricum absolventii nu sunt altceva decat carne de tun pentru universitatile (asazise) care nu au alt scop decat a furniza bani unor profesori universitari facuti la bodega din coltul starzii.In primul rand cadrele didactice din invatamantul primar, gimnazial si liceal trebuie sa fie varful de lance al protestelor. Cei de la universitati sunt platiti bine, majoritatea sunt numiti sau afiliati politic si deci nu sunt interesati in ducerea la capat a protestelor.cei din preuniversitar trebuie sa refuze sa mai furnizeze "materie prima" pentru acesti priofitori din universitatile lui peste prajit infiintate unde nici nu te astepti. rezultatul? ia vedeti cati someri cu studii superioare avem sau cati absolventi de universitati se pot sterge la cur cu diploma de licenta sau chiar cu masteratul, lucrand in cu totul alte domenii decat cel in care se zice ca s-au pregatit. S-a umplut tara de "manageri" , consultanti, filozofi , jurnalisti care nu stiu sa scrie si sa vorbeasca corect in limba romana, medici care in realitate sunt agenti de vazari pentru furnizorii de medicamente, si nu in ultimul rand , daca ma refer la fete, prostituate cu fel de fel de licente exotice.

Modifică Setările