Despre DNA, Alma Mater şi pichetare

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Recentele scandaluri de pe scena politică românească au în centru, fără a fi o surpriză pentru mine, sistemul naţional de educaţie. Spun că nu e o surpriză pentru mine, în condiţiile în care sunt mai mulţi ani de când scriu despre tot felul de matrapazlâcuri ce au loc în acest sistem.

Aflat mereu la un pas de colaps, cei care-l diriguiesc au condiţiile perfecte să fure în continuare tot mai mult, căci haosul din sistem e generator de corupţie. Acesta e motivul pentru care noi şi noi dosare se deschid de către DNA, ce arată prejudicii de multe milioane de euro.

Nu vreau să merg mai departe fără să mulţumesc public Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru curaj şi demnitate. Deşi nu toate filialele funcţionează (de exemplu, cea de la Craiova e aservită unor personaje locale), DNA reuşeşte în ultimii ani să repună ideea de dreptate la locul său binemeritat din societate. Chapeau, DNA!

Legat de recentele dosare (Microsoft, retrocedări, manuale etc), avem acum dovada palpabilă a direcţiei banilor din învăţământ. Cele 500 de milioane de euro se puteau folosi pentru construirea de grupuri sanitare în şcoli (nu ar mai fi murit copii în fosele septice), se puteau aduce apă sau gaze în liceele ce nu au, se puteau dota laboratoarele sau bibliotecile, sau se puteau dubla salariile. Iată cum sistemul românesc de educaţie e la limita de supravieţuire, în ultimii 10-15 ani, nu din lipsa banilor, după cum mincinos ni se spune zilnic, ci din direcţionarea banilor spre afaceri ilegale, evaziuni, furăciuni, deturnări, spălare de bani etc. de care se fac vinovaţi persoane din funcţiile de conducere.

A ieşit acum tot mai limpede la iveală ciudata încrengătură politico-mafiotă cu personaje din tot spectrul politic şi de la nivelurile de jos ale administraţiei centrale şi locale şi până la nivelul guvernului sau al preşedinţiei. Faptul că Elena Udrea a fost implicată (prin soţul ei), e o dovadă indiscutabilă că acest personaj politic va trebui să-şi încheie cariera politică. Faptul că Ecaterina Andronescu a girat (semnat, manageriat etc.) contracte, e o dovadă suficientă că acest odios personaj (pe care l-am comparat prin efectele negative asupra sistemului cu Suzana Gâdea) trebuie să-şi încheie cariera politică (nu are nici o importanţă dacă ea a primit sau nu vreun ban din acele contracte). Mai mult, faptul că toată manevra conduce atât de Victor Ponta, cât şi la Traian Băsescu arată că, într-o ţară europeană, cariera lor politică ar trebui să ia aici sfârşit. Se vede din plin cum clasa politică este duşmanul României.

Cum în unul din textele mele trecute am făcut apel la grevă generală în învăţământ, avem acum dovada că sindicatele din învăţământ sunt subordonate politic. Reamintesc că la ultima întâlnire a Consiliul naţional al Federaţiei Alma Mater, principala federaţie din învăţământ, s-a decis să se picheteze guvernul şi ministerul pe 17-18 octombrie. Între timp, Alma Mater a ,,uitat” de pichetare şi a convocat o aşa-zisă Conferinţă Extraordinară (Bucureşti, 18 octombrie); desigur, pentru a se tergiversa lucrurile, nicidecum pentru a se deschide conflictul colectiv de muncă.

Această subordonare politică a sindicatelor din învăţământ, ce contravine legii, este completată cu o ciudată misiune a Federaţiei Alma Mater, după opinia mea fiind contrară legii. Iată care este misiunea Federaţiei: ,,Alma Mater şi-a propus, ca obiectiv principal, restabilirea poziţiei sociale a personalului didactic şi didactic auxiliar din învăţământ, în spiritul tradiţiei învăţământului românesc interbelic” (almamater.ro). Cu alte cuvinte, se doreşte întoarcerea la lipsurile şi privaţiunile sociale şi politice ale anilor interbelici, la nerespectarea drepturilor omului şi, chiar, la dictatură. Oare vrea Federaţia Alma Mater să militeze în spiritul tradiţiilor legionare? Oare, acesta e motivul pentru care nu vrea să militeze pentru creşterea salariilor, pentru alocarea a 6 la sută din PIB etc.? Accentuez, deci, apelul către DNA pentru a face lumină în această încurcată treabă sindicală.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite