Societate

articolul anterior articolul urmator

Despre hărţuire şi viol: sex şi putere

14
22 Jul 2015 16:14:14
Monica Stancu
Violenţa sexuală îşi are rădăcina într-o cultură misogină care consideră că nevoile şi dorinţele femeilor nu sunt importante.
Violenţa sexuală îşi are rădăcina într-o cultură misogină care consideră că nevoile şi dorinţele femeilor nu sunt importante.

La nivel global, cel puţin 35% din femei au fost abuzate fizic şi/sau sexual. Între 40 şi 50 la sută din femeile din Uniunea Europeană au fost hărţuite la locul de muncă. Hărţuitorii şi violatorii nu ţin cont de educaţie, vârstă, gen, clasă socială, sau cetăţenie.

Un cititor al ziarului Adevărul sugera că femeile ar trebui să nu se mai plângă şi mai degrabă să îşi cumpere un spray paralizant şi să ia lecţii de autoapărare. Spray-ul paralizant şi lecţiile de autoapărare nu ajută bebeluşii care sunt violaţi şi abuzaţi până corpul le cedează şi mor. Nu ar fi putut să o ajute pe fetiţa de 9 ani care a fost răpită şi violată de membrii ISIS şi nici pe fetiţa de 10 ani din Paraguay care a fost violată şi lăsată însărcinată de tatăl vitreg. Nu ar fi o soluţie pentru bătrânele care au fost atacate şi violate în propria casă în România. Nu ar ajuta nici copiii instituţionalizaţi, femeile cu handicap sau studentele care sunt drogate de bărbaţii cu care se întâlnesc. 

Lecţiile de autoapărare nu ar fi fost suficiente pentru Oksana Makar, o fată de 18 ani din Ucraina care în 2012 a fost violată, strangulată şi arsă de trei tineri, şi nici pentru Ozgecan Aslan, studenta din Turcia care a fost ucisă pentru că a avut curajul să se opună atacatorilor. Femeile soldaţi din armata Statelor Unite sunt printre cele mai bune luptătoare din lume şi ştiu să folosească arme periculoase. Cu toate astea, şi ele sunt violate de colegi şi superiori.

Nici îndemnul unora de a ne acoperi mai bine nu e o  soluţie pentru a combate violenţa sexuală pentru că hărţuirea sexuală şi violul nu au legătură cu nevoia de a face sex. Violatorii nu atacă pentru că victimele sunt îmbrăcate sumar. Dacă ar fi aşa, femeile din Orientul Mijlociu ar fi cruţate. 

Hărţuirea sexuală şi violul sunt legate de putere, şi dorinţa de a umili şi de a provoca suferinţă. Violenţa sexuală îşi are rădăcina într-o cultură misogină care consideră că nevoile şi dorinţele femeilor nu sunt importante.

Corpul femeii este văzut ca un bun comun, iar de aceea orice nedreptate care afectează femeile este tolerată. Într-o astfel de societate, violenţa sexuală şi hărţuirea sunt un mod de a controla libertatea femeilor în spaţiul privat şi în spaţiul public şi de a teroriza comunităţile aşa cum se întâmplă, de exemplu, în conflictele armate când violenţa sexuală este folosită ca o armă de război.

Există mai multe posibile soluţii pentru a reduce rata violurilor şi pentru a încuraja supravieţuitoarele  să declare atacul. Toţi suntem responsabili pentru implementarea acestora.

  • Statul trebuie să investească mai mult în colectarea şi distribuirea de informaţii privind violenţa sexuală:
  •  Educaţia sexuală din scoli şi de acasă ar trebui să pună accentul nu numai pe încurajarea folosirii metodelor contraceptive, dar şi pe ideea de consimţământ ( e.g. aşa cum spune Barack Obama, dacă cineva  este drogat şi nu este în stare să îşi dea consimţământul pentru a face sex, atunci avem de-a face cu un viol);
  •  Poliţiştii ar trebui să facă cursuri speciale pentru a şti cum să comunice mai bine cu victimele;
  •  Potrivit ONU, victimele se simt mai confortabil dacă vorbesc despre atac cu femei poliţişti;
  •  Martorii unui abuz trebuie încurajaţi să intervină.  Este responsabilitatea tuturor de a ajuta;
  •  Hărţuitorii şi violatorii trebuie ostracizaţi de comunitate;
  •  Trebuie să vorbim mai mult şi despre bărbaţii care sunt victimele violurilor. De multe ori, băieţii şi bărbaţii victime sunt şi mai descurajaţi decât femeile să declare abuzul, mai ales dacă atacatorul sau atacatorii sunt bărbaţi;
  • Şcolile, societatea civilă şi media ar trebuie să facă mai multe campanii de informare. Aceste campanii trebuie să includă atât informaţii practice privind legislaţia şi instituţiile care pot consilia supravieţuitorii unui viol, cât şi un efort de a elimina stigma asociată cu abuzul sexual.

Făcând eforturi constante la nivel legal, dar şi la nivel social, putem lua puterea din mâinile abuzatorilor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Stef Ros
22.07.2015, 20:39:20

>La nivel global, cel puţin 35% din femei au fost abuzate fizic şi/sau sexual. Cu siguranta nu in Romania 2015, indiferent de caruzile rare de salbaticie gen Vaslui. Iti sugerezi sa pleci in India, Pakistan, Bangladesh, sau alte tari in primitive in care domina religile fundamentaliste. (Sau poate in Angia...am auzit numai lucruri bune despre comunitatea musulmana). >Între 40 şi 50 la sută din femeile din Uniunea Europeană au fost hărţuite la locul de muncă. Am nevoie de un citat si sa ne spui ce exact reprezinta "hartuire". Stiu ca feministele exagereaza si incurajaza manipularea definitilor pentru asi promova agenta discriminatorie. >Spray-ul paralizant şi lecţiile de autoapărare nu ajută bebeluşii care sunt violaţi şi abuzaţi până corpul le cedează şi mor. etc..etc...etc.. Poti sa faci cat de mult vrei tu apel la sentimente dar astea nu reprezinta statistici. Daca vrei imi pot prezenta si eu cazuri de salbatile parentala mana femeii si sadismul lor in relatie: Peste 90% din cazurile de abuz infantil sunt la mana femeii: http://pubpages.unh.edu/~mas2/V74-gender-symmetry-with-gramham-Kevan-Method%208-.pdf >Corpul femeii este văzut ca un bun comun Aberatii, si este foarte scarbos cand pui ca link un Alt articol de la o alta "feminista". Stiu ca va place sa va scarpinati pe spate dar este foarte rusinos. >Barack Obama, dacă cineva este drogat şi nu este în stare să îşi dea consimţământul pentru a face sex, atunci avem de-a face cu un viol Cat timp si eu nu sunt repsonsabil pentru orice act sexual petrecut cat timp sunt "drogat"/"intoxicat" atuncea este bine....adica nu este permis ca eu sa fiu responsabil pentru faptul ca tu ai ramas gravida daca am fost "drogat": Tu ma-i violat!

-1 (3 voturi)
Monica Stancu
22.07.2015, 20:51:43

Stef, statisticile citate sunt de pe site-ul ONU: http://endviolence.un.org/situation.shtml http://www.unwomen.org/en/what-we-do/ending-violence-against-women/facts-and-figures

0 (2 voturi)
Stef Ros
22.07.2015, 21:21:44

>Between 40 and 50 percent of women in European Union countries experience unwanted sexual advancements, physical contact or other forms of sexual harassment at their workplace. Traducere: "Femeile au primit avansuri nedorite, contact fizic sau alte forme de hartuire sexuala." A. Ce exact reprezinta "avansuri nedorite"? si cat reprezinta ele din acest 40-50%? Nu vad aici o statistica privind abuzurile indurate de barbati la locul de munca. B Statistica provinde de la http://endviolence.un.org/en/ga/search/view_doc.asp?symbol=A/61/122/Add.1#content...din pacate linkul nu este activ si nu pot citi dupa ce criteriu/cum a fost facuta statistica

-1 (3 voturi)
Marius Popescu
22.07.2015, 21:14:38

Felicitari pentru articol! Nu in ultimul rand si despre mentionarea cazurilor despre viol asupra barbatilor, mai rare raportat la violurile asupra femeilor, nu insa de neglijat. Chiar zilele trecute am auzit ca la mizeria de Mineriada au fost violati cativa barbati si femei, care s-au sinucis, deci nu e vorba de sex violent, ci de crima, de putere, adevarat spuneti, de puterea si controlul exercitat asupra unei alte fiinte umane, transformand-o in sclavul tau! Oricum, nu toti barbatii sunt niste porci sau animale criminale! Mai exista si exceptii :) si asta o spune un barbat casatorit, tata de fete!

+3 (3 voturi)
Stef Ros
22.07.2015, 21:25:46

>Oricum, nu toti barbatii sunt niste porci sau animale criminale! Mai exista si exceptii :) Implici automat ca o jumatate din populatie, pe care tu o reprezinti, este majoritar degenerata. Personal te-as scuipa...ca de la un tatic la altu.

-1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările