articolul anterior articolul urmator

Despre hoţul neprins

66
5 Jan 2018 13:16:07
Adrian Niţă
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 17 dec 2017
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 17 dec 2017

66 Comentarii

Bănăţanu v.2
5.01.2018, 13:55:31

Vă cred pe cuvânt, domnule Adrian Niță, da' spuneți-mi și mie cum poate „suporta rigorile legii” un hoț neprins? Nu vedeți că țara e plină de „negustori cinstiți” ce, chiar și dovediți, continuă să susțină că nu le pute gura?

+10 (10 voturi)
dorin dumitrascu
5.01.2018, 14:43:29

Banateanu Asta intrasem si eu sa scriu...cum se pedepseste un hot neprins...poate ne lamureste domnul Nita, ca vad ca-i "filosof", baga si putina latina, ca sa ne sparga pieptul...

+4 (6 voturi)
Lucian.
5.01.2018, 14:18:31

... "toleranţa uriaşă faţă de furat a românilor"... Domnule Niță, faceți confuzie între cuvintele "toleranță" și "lehamite". Dacă ar fi cum ați scris, am fi o țară de hoți. Ori nu e tocmai așa.

+3 (7 voturi)
eu doar constat
5.01.2018, 14:38:14

Intreg articolul porneste de la o confuzie, creata chiar de proverbul nostru. Aceeasi confuzie, intentionata de fapt, pe care a facut-o Basescu imediat dupa castigarea primului mandat la o cuvantare in fata "colectivului" DNA, cand, uitand de abia depusul juramant le-a spus procurorilor ca s-a terminat cu "prezumtia de nevinovatie" - in activitatea lor trebuie sa porneasca de la inceput ca toti sunt potentiali vinovati. Cuvantarea lui Basescu a fost rasplatita cu aplauze furibunde. Cam pe aceeasi linie este si concluzia articolului, contrar proverbului romanesc, care prezinta, conform unei mentalitati intr-adevar feudale un principiu de baza al oricarui stat de drept, cel a prezumtiei de nevinovatie. Iar, conform oricarui stat de drept, vinovatia trebuie sa fie constatata si sanctionata doar de instantele judecatoresti prin hotarare definitiva. Deci, daca un hot nu e prins, nu este dovedit de instanta - deci nu e hot. Nu este suficient ca o persoana sa fie considerata hot, sau penal, nici macar de un presedinte de tara, darami-te de un adversar politic si nici chiar sa fie acuzat de procurori si dosarul transmis instantelor judecatoresti, pentru a putea fi declarat penal sau hot. Pana la sentinta definitiva care il gaseste penal sau hot, trebuie, conform si unei recente decizii a institutiilor UE sa fie tratat ca un om cinstit.

-2 (4 voturi)
Nirolf
5.01.2018, 14:50:31

Stimate domnule Adrian Nita Va rog sa-mi permiteti cateva observatii sau poate mai exact , nelamurii ale mele . Dv spuneti ca proverbul romanesc : "hotul neprins e negustor cinstit" , ar sublinia "toleranta la furat al romanilor" . Eu cred ca reprezinta o realitate obiectiva si o amaraciune in fata unei reguli : "pana la proba contrarie" , "pana la o condamnare definitiva si irevocabila" nu poti numi hot pe cineva numai pe baza unei banuieli . "Nu ma intreba cum am facut primul milion" este replica acestui proverb in societatea capitalista . Este recunoasterea cinica a faptului ca marile averi au la baza criminalitatea . "Hotul fie ca este prins fie ca este neprins , tot hot ramane (corect) trebuie sa suporte rigorile legii" . Partea a doua a acestei alegatii este o fractura logica .

+7 (7 voturi)