Societate

articolul anterior articolul urmator

Despre libertate, libertinaj şi morală

26
18 Jun 2019 12:59:31
Cătălin Sturza

Dacă tot celebrăm o lună a „diversităţii” opiniilor, a dialogului care ar trebui să atace tabuuri şi să interogheze locurile comune.

Şi dacă tot aflăm că în şcolile franceze termenii de „mamă” şi „tată” au fost înlocuiţi cu „părinte 1” şi „părinte 2”; şi dacă tot am văzut o lună iunie care a început cu o paradă LGBTQI la Disneyland, într-un parc de distracţie dedicat copiilor; şi dacă Cartoon Network şi alte posturi sau seriale pentru copii au promovat „mândria” şi au colorat în curcubeu personaje animate; şi dacă am văzut piese de teatru cu mesaje sau imagini blasfemiatoare, la Cluj Pride; şi dacă ICR şi Guvernul României au fost parteneri ai unor manifestaţii care promovează extrem de controversata ideologie Queer; şi dacă am văzut în Bucureşti, la săptămâna Pride, ateliere şi manifestări dedicate copiilor (aici şi aici); şi dacă liderul unuia dintre partidele cu un scor foarte mare, la alegerile europarlamentare, ne-a spus că nu ar avea nici o problemă să voteze în Parlament legalizarea „căsătoriilor” între persoanele de acelaşi sex în România – un punct prioritar pe agenda „progresiştilor”; şi asta după ce activiştii ne spuseseră iar şi iar, anul trecut în octombrie, că legalizarea acestor căsătorii nu reprezintă un obiectiv pentru România, şi că asta este imposibil, deoarece Codul Civil o interzice. Vin şi eu cu un punct de vedere alternativ faţă de ideologia şi naraţiunea „progresistă” mainstream; un punct de vedere care încalcă într-adevăr tabuurile momentului. Fragmentul de mai jos este cules din Jurnalul fericirii, al părintelui Nicolae Steinhardt.

„Manole* despre libertate şi morală:

Societatea e în stare să se opună unei măsuri tiranice sau imorale numai când e ea însăşi foarte morală. Cu atât mai mult o democraţie: ea nu se poate lipsi de morală şi nici de regalitate (regalitatea autentică o aflăm în Biserică – n.n.). Cu cât se merge mai departe cu dreptul de vot, cu atât democraţii ar trebui să se sprijine pe cele mai rigide principii morale. (De parcă n-a spus-o Montesquieu! La el cuvintele sunt: republică şi virtute).

Sufragiul e acum absolut: dacă deţinătorii lui nu sunt înfrânaţi de morală, vor putea face orice vor, vor putea proclama cele mai imorale măsuri pe cale de lege. Democraţii nu-şi dau seama ce fac atunci când, în numele libertăţii scrisului, cer drepturi depline pentru autorii imorali şi afirmă inexistenţa pornograflei.

Pentru a putea fi liberală se cere ca societatea să fie întâi supusă moralei. Cine nu vrea să înţeleagă această necesitate şi nici nu-i convine să o recunoască deschis, recurge Ia un subterfugiu şi afirmă – auzi, mă – că societatea are nevoie de „cultură adevărată şi adâncă”. E o formulă care cântăreşte o mie de tone de greoaie ce e, iar înăuntru e goală. Trebuie să ai curajul de a spune lucrurilor pe nume: nu ajunge cultura, mai e nevoie de morală.

Ăsta-i cuvântul pe care-I evită cu toţii şi de care se tem: morala. Cultura singură nu ajunge: poţi să fii instruit şi totuşi brutal, simplist, nătâng şi elementar. Ceea ce cred democraţii că ajunge – aşa-zisul sentiment democratic – e fireşte şi mai puţin suficient. Sentimentul democratic nu-i decât o părere politică, vine şi se duce, o iei şi o Iaşi după împrejurări şi potrivit cu interesele tale. Dar morala e temelia culturii şi vieţii politice a societăţii.

Cultură „adevărată”, „adâncă”, „ştiinţă înaintată”, „spirit democratic puternic, înalt”: vorbe goale. Câtă vreme ţine de ele, libertatea dansează pe o sârmă subţire, e o ladă cu indicaţia „atenţie! fragil” încăpută pe mâini de hamal ameţit. O consolidează morala, numai ea. Ascultă, morala e izvorul libertăţii, morala e condiţia libertăţii, morala e pavăza.”

Nicolae Steinhardt – Jurnalul fericirii

*Emanuel Neuman (Manole din Jurnalul fericirii) a fost unul dintre cei mai buni prieteni ai lui N. Steinhardt. Coleg cu N. Steinhardt la Facultatea de Drept, este pasionat de dreptul constituţional. Doctor în Drept cu teza Limitele puterii statului (1937). Părintele Nicolae Steinhardt a făcut ani grei de închisoare, sub comunişti, iar Jurnalul fericirii a fost rescris din memorie, după ce primul manuscris a fost confiscat şi distrus de Securitate.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

26 Comentarii

A(n)
18.06.2019, 13:43:11

"Ceea ce cred democraţii că ajunge – aşa-zisul sentiment democratic – e fireşte şi mai puţin suficient." Chiar si eu, de cate ori nu i-am zis lui Tandarei: Democratia participativa este ceva groaznic

-2 (2 voturi)
Radu Mircea
18.06.2019, 17:37:21

# A(n) Nu pot decit sa remarc Gagarin ca dom' Sturza este obsedat de fenomenul LGBTQ . Regret ca obsesia asta nu are nimic constructiv , ba chiar agita apele inutil . Cea ce ma face sa reiterez ca-l vad pe Catalin Sturza ca un virf de lance al miscarii LGBTQ , desi el se da crestin pina in virful unghiilor si de o '' NORMALITATE '' coplesitoare . Ma bazez pe argumentul ( si trebuie sa-l recunoasteti si voi ) ca este singurul de pe acest forum care tine luminarea aprinsa la dosul celor care pina acum n-au suflat o vorba pe Adevarul . Nu-l vad pe Viski cel injurat , nu-l vad pe Buhuceanu , in schimb dom' Sturza face reclama LGBTQ macar de doua , trei ori pe saptamina de parca ar fi platit la bucata de gasca vesela a CURcubeului . Am suspiciuni rezonabile sa cred ca nu poti ascunde cea ce esti si nu vrei sa recunosti . Subconstientul te da de gol dom' Sturza . Pe de alta parte este simptomatic la crestinii cei NORMALI si MORALI osirdia cu care condamna si asupresc o minoritate ce nu convine unor percepte stabilite de niste semi-nomazi analfabeti acum 2.000 de ani . ln mod ciudat se uita cum au fost beliti , opariti , taiati , ingropati de vii , crucificati , decapitati ( asta era o blindete miloasa ) , dati la fiare in arena , ma rog , tot tacimul , atunci cind ei erau o minoritate printre romani . Si nu au fost cazuri izolate , sute de ani oricine avea chef le lua capatina la fotbal . Curios cum MORALA functioneaza intr-un singur sens dupa ce s-a umflat pipota-n ei si au majoritate .

+3 (3 voturi)
A(n)
18.06.2019, 13:48:24

"Sentimentul democratic nu-i decât o părere politică, vine şi se duce, o iei şi o Iaşi după împrejurări şi potrivit cu interesele tale. Dar morala e temelia culturii şi vieţii politice a societăţii." Bine Steinhardt era totusi novice in ortodoxie. Se vede si aici ca intelegea lucrurile pe jumatate. Democratia a fost inventata de Lucifer in primul rand pentru a distruge Adevarul. Pentru ca in morala populara se zice asa: In mar putred distruge intreaga gramada ! Pe acest principiu se bazeaza Lucifer cand a promovat democratia. Si noi azi putem confirma ca vorba populara s-a indeplinit la milimetru.

-2 (2 voturi)
A(n)
18.06.2019, 13:51:23

A(n) "Un mar putred distruge intreaga gramada !" Stau asa si ma uit ce am scris ! Si nu incetez sa ma minunez: Daca Steinhard s-a convertit la crestinism si a avut o oarecare intelepciune. Cata intelepciune a putut sa aibe poporul stramosesc care prin credinta a reusit sa spuna acest proverb ?!!! Uriasa !, Absolut uriasa !

-2 (2 voturi)
Paun Al
18.06.2019, 17:54:52

Pot fi morala , etica... impuse prin legi restrictive , de persoane care au probleme morale cum ar fi coruptia , hotia de la sat , complicitatea grupului cu coruptii , infractorii , inculaptii de la putere , indiferenta fata de de ce se intapla cu tara , dupa ce ei isi fac plinul ? Exista prioritati morale , pe care le gasim inclusiv in Biblie si pe care ar trebui sa le vedem in comportamentul celor ce se bat cu pumnul in piept ca sunt crestini : sa nu furi , sa-ti iubesti aproapele , sa ai compasiune fata ceilati ( sa fi bun samaritean ) , sa fi smerit , sa nu -i dispretuiesti pe cei ce nu sunt asemenea tie ... Are dreptate N Steinhardt , societate democratica poate functiona , daca cetatenii care voteaza, au un comportament moral si o responsabilitate fata de ce se intampla dincolo de usa casei fiecaruia , adica in societate . Numai ca autorul , ca de obicei manipuleaza si induce ideea ca moralitatea, care ar trebui sa ne preocupe ... se refera la minoritati sexuale ..si la partide "progresiste " , care ar accepta in parlament votarea parteneriatului civil ... Nu manifestarile galagioase , din cand in cand , a unor minoritati sexuale ... sunt marea problema de moralitate in societatea romaneasca ... asa cum ar vrea autorul sa ne manipuleze ... Poate in generatia viitoare . La noi moda occidentala , atat in ceea ce priveste aspectele pozitive , cat si cele negative ...ajunge mai tarziu . Daca vrem crestem moralitatea in societatea romaneasca , ar trebui sa nu mai fim toleranti , complici cu cei ce ne conduc si ne fura , cu cei ce sunt corupti . Ar trebui sa avem grija sa promovam cinstea , corectitudinea , meritocratia in societate . A trebui sa avem grija de copiii nostri sa nu fie peste 40% anafabeti functionali , sa nu se culce flamanzi seara , sa nu avem cea mai mare rata de abandon al copiilor , a noilor nascuti ... si multe alte valori morale , etice , de compasiune ... mai importante , decat preocuparea fata de minoritatile sexuale ... Intr-o societate care s epretinde democratica , in care cetatenii sunt egali in fata legii ... cetatenii trebuie tratati al fel de legea statului democratic .

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (26)