Societate

articolul anterior articolul urmator

Despre problemele Bisericii Ortodoxe Române

68
28 Jul 2017 08:01:26
Mircea Morariu

Încep comentariul meu de astăzi prin a reaminti câteva fapte din trecutul totalitar al României. Evenimente deloc onorante pentru biografia unor ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, pentru complicităţile întreţinute de aceasta cu autorităţile comuniste.

Iată. La data de 15 iulie 1989, ziarul New York Times relata că, atunci când o seamă de vizitatori occidentali l-au întrebat pe episcopul Nifon, unul dintre consilierii apropiaţi ai patriarhului din acea vreme, Teoctist, dacă renovarea Bucureştiului a implicat şi demolarea unor biserici, respectivul ierarh ar fi răspuns în englezeşte “da, câteva biserici au fost demolate, dar a fost vorba despre biserici care nu prezentau un interes istoric prea mare, precum şi despre biserici situate prea aproape unele de altele”.

Dintr-un editorial rostit la data de 12 august 1989 de la microfonul Europei Libere de Nicolae Stroescu- Stînişoară aflăm că “episcopul tocmai se plimba în faţa Mânăstirii Antim când i-a întâmplinat pe vizitatorii conduşi de Paul Focşa, arhitectul şef al Capitalei, care a recunoscut că Mânăstirea Văcăreşti a fost şi ea distrusă în cadrul planului de ridicare a unui centru civic. Fusese transformată de burghezie într-o închisoare  a spus dl. Focşa, adăugând că elementele arhitecturale cele mai importante ale Mânăstirii Văcăreşti au fost salvate, păstrate şi duse să fie expuse într-un muzeu. Amara ironie făcea ca reprezentantul Bisericii să fi spus înainte că nici nu este vorba despre un interes istoric deosebit”. (cf. Nicolae Stroescu –Stînişoară- La răscruce, Editura Jurnalul Literar,1996).

Văcăreştii nu erau decât una dintre victimele furiei comuniste a sistematizării şi laicizării alături de bisericile fostelor Mânăstiri Cotroceni şi Pantelimon, biserica Sfânta Vineri sau biserica Sfântul Spiridon Vechi.

Se cuvine reamintit faptul că nu era pentru prima dată când unul dintre ierarhii BOR încerca să diminueze gravitatea demolării unor biserici. În sus-menţionatul editorial, directorul din acele timpuri al Departamentului Românesc al Europei Libere amintea faptul că în ediţia sa din 30 iunie 1989 cotidianul Times descria atitudinea Bisericii Ortodoxe Române ca o aprobare declarată a respectivelor demolări”. Times mergea chiar mai departe şi afirma  că o atare atitudine constituie “unul dintre exemplele cele mai ruşinoase de abandonare a îndatoririlor pastorale din istoria creştinătăţii ortodoxe”.

Este de la sine înţeles că îndată după Revoluţie BOR, Sfântul Sinod, Patriarhul trebuiau să-şi ceară iertare de la credincioşi şi să se gândească la un plan în vederea recâştigării încrederii acestora.  În zilele de 3 şi 4 ianuarie 1990, într-o sesiune extraordinară a Sfântului Sinod a fost denunţată dictatura, s-a exprimat recunoştinţa faţă de toţi fraţii români de pretutindeni care au luptat pentru libertatea şi demnitatea poporului asuprit”. În comunicatul dat publicităţii Sfântul Sinod îşi cerea iertare pentru “toate declaraţiile noastre publice şi pentru pastoralele noastre, prin care am fost obligaţi să vă spunem că ne bucurăm de deplină libertate religioasă, în timp ce asupra Bisericii se exercitau mari presiuni şi îngrădiri de tot felul, precum şi pentru teama noastră prea mare de a ne opune deschis dictaturii şi pentru felul în care am fost obligaţi să îl lăudăm pe dictator”.

Se cuvine spus că enoriaşii le-au acordat creştineasca iertare greşiţilor din ierarhia BOR. Lor şi acelor preoţi care au pactizat cu dictatura comunistă, care au minţit, i-au camuflat sau justificat ororile, care au colaborat cu Securitatea încălcând astfel, printre altele, Taina Împărtăşaniei.

Nu de aceeaşi înţelepciune au dat dovadă înşişi ierarhii BOR care nici prin vorbă, nici prin faptă nu au făcut întotdeauna dovada că au înţeles cât de greşită a fost o parte din lucrarea Bisericii în perioada comunistă şi câte păcate trebuie răscumpărate.

Presa din aceste zile musteşte de dezvăluiri referitoare la conduita aberantă a unor preoţi şi ierarhi ai BOR. Despre fapte condamnabile ale preotului Cristian Pomohaci, ale episcopului Huşilor, Corneliu, unul şi acelaşi care a avut o conduită mai mult decât condamnabilă în urmă cu ani în trista poveste a sinuciderii tinerei măicuţe de la Tanacu, ori ale Stareţului de la Mânăstirea Prislop din Maramureş. Şi pentru ca istoria să devină încă şi mai complicată presa de sâmbăta trecută a relatat despre afaceri comerciale ilicite ale managerului Arhiepiscopiei Tomisului  şi ale unei măicuţe acuzaţi de contrabandă. Aici problema este încă şi mai complicată căci arhiepiscopul Teodosie Snagoveanu are şi el mari probleme în justiţie.

Sigur, ştiu foarte bine că asemenea conduite aberante precum cele ale părintelui Pomohaci ori ale episcopului Corneliu nu sunt specifice doar slujitorilor BOR. Trebuie observat deopotrivă că înalţii ierarhi şi purtătorul de cuvânt al BOR, dl. Vasile Bănescu (ce mare diferenţă între domnia –sa şi mereu pusul pe harţă Costel Stoica!) au adoptat o cu totul altă atitudine decât cea din trecut care se limita la negarea încăpăţânată a adevărului. Ştiu, de asemenea, că Prea Fericitul Daniel se găseşte el însuşi într-o situaţie extrem de dificilă, având nevoie de foarte multă înţelepciune  pentru a găsi cea mai bună soluţie unor probleme de credibilitate extrem de complicate.

Am însă îndoieli serioase că, în toiul unor astfel de scandaluri precum cele mai sus enumerate, ar cădea tocmai foarte bine ştirea referitoare la iminenţa dublării salariului Patriarhului.  Cu atât mai mult cu cât aberaţiile enumerate mai sus, în cuprins comentariului meu de astăzi, sunt deja abil speculate în vederea subminării autorităţii Bisericii, a încrederii românilor în ea şi în clerici.  

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

68 Comentarii

M Costi
28.07.2017, 08:37:38

@Mircea Morariu - Din nou utilizati metode din "recuzita" politicienilor , doar pentru a mai ataca o data Biserica Ortodoxa Romana : Luati un element izolat , il ...mestecati bine-bine , apoi il prezentati ca un fapt generalizat si trageti concluzia ! E ca si cum ati spune ca daca exista si homosexuali sau pedofili printre filologi sau actori , atunci toti filologii si actorii sunt ori homosexuali sau pedofili . Sigur , pana la urma ati ajuns la ...salariul Patriarhului ("...ştirea referitoare la iminenţa dublării salariului Patriarhului...") , aceasta era marea dvs preocupare. Daca ati fi fost la fel de "preocupat" de triplarea salariului presedintelui sau ministrului Culturii as mai fi inteles , insa va preocupa doar a Patriarhului .... ! P.S. O minima corectitudine ar fi impus sa ne spuneti si cate biserici si manastiri s-au construit si /sau reparat inainte de 1990 , si nu doar din cele care apartin de Biserica Ortodoxa Romana ! Dupa modul cum ati prezentat situatia , la începutul articolului ( din nou ca un politician ! ) , un cititor neavizat , de exemplu un tanar care n-a"'prins" vremurile , ar trage concluzia ca au fost demolate biserici sau transformate in magazii si silozuri , mai ceva ca in URSS. Ceea ce n-a fost cazul , nici pe departe ! Chiar si sub comunisti , in special dupa 1960 , a existat libertate religioasa , s-au construit biserici , s-au reparat manastiri si lacasuri de cult , ale tuturor cultelor recunoscute legal , oamenii si-au putut boteza copiii , s-au putut cununa religios , si-au ingropat crestineste mortii etc. etc.

-7 (11 voturi)
Stefan din nord
28.07.2017, 08:44:38

Astept verdictul in cazul Pomohaci Orice altceva in afara de caterisire cu interzicerea de a mai fi vreodata preot sau orice altceva in cadrul bisericii ar insemna ca BOR nu se dezice de slujitori ce pacatuiesc grav

+2 (6 voturi)
M Costi
28.07.2017, 09:07:21

@Stefan din Nord - E de apreciat faptul ca desi v-ati declarat iahovean sunteti foarte interesat de problemele din Biserica Ortodoxa Romana ! Sa inteleg faptul ca aveti de gand sa reveniti la credinta stramosilor dvs ?

0 (8 voturi)
Vanatorul/d.c.
28.07.2017, 08:55:20

(Amploarea saraciei si subeducatiei (prostiei) populatiei unei tari e direct proportionala cu numarul de biserici si de preoti din acea tara. Coruptia dintr-o tara va fi cu atat mai generalizata cu cat procentul celor care se se declara credinciosi practicanti va fi mai mare) Oricare dintre religii e 1% adevar si 99% minciuna..! O minciuna cu ajutorul careia grupuri restranse de paraziti numiti clerici incearca sa controleze mintile si vietilor oamenilor, pentru a-si conserva si perpetua privilegiile materiale si sociale. Sigur, unele personaje si evenimente biblice chiar au existat, insa ele au existat in..normalitatea acelor vremuri tulburi si nesigure si tocmai de aceea, personaje ca Iisus sau apostolii, OAMENI cu viziuni umanitariste si reformatoare, au sarit imediat in ochi. Viziunile lor au fost imbratisate si de altii, iar cei mai "militanti" dintre acestia au fost si ei amintiti in documente de epoca. In general, acesta e acel 1% adevar..! Minciuna a inceput..odata cu institutionalizarea si ierahizarea religiei si prin adaugarea in CV-urile acestor personaje biblice, repet-oameni ca toti oamenii, a tot felul de minuni si puteri supranaturale, chipurile daruite lor de catre Dumnezeu, ca rasplata pentru credinta lor sincera..! Asa s-au inventat si "sfintii" atotfacatori de minuni, eroii sau martirii crestinismului. Preasfintii nostri preoti..? Salariile pentru mare parte dintre ei, sunt doar mici bacsisuri..! Privitile-le vilele si masinile si veti intelege ca nu pot fi nicicum "rodul" unor salarii de bugetar..! Ceea ce-i sperie cel mai mult pe acesti smecherasi pentru care haina monahala e doar..”salopeta de lucru”, e riscul ca emanciparii populatiei si faptul ca datorita acestei emencipari, religia nu va mai fi "obligatoriu" un "accesoriu" existential comun, ci doar o problema de asumare individuala si discreta a unui anumit tip de spiritualitate, in care va conta mai putin cuvantul preotilor ca slujitori ai Bisericii si mai mult cuvantul Domnului asa cum il vor intelege fiecare in deplina libertate de constiinta. Practic, ceea ce sperie clerul e faptul ca isi va pierde influenta odata cu sursa inepuizabila si bimilenara sursa de venituri. ”Sursa bimilenara de venituri”, adica supunerea oarba a ..poporenilor piosi si frica lor fata de moarte si iad.. toate fiind speculate si..taxate, culmea, in numele unui Dumnezeu care, ”la origini”, oferea speranta si indemna la cumpatare si grija fata de aproapele nostru..gratis si fara sa ceara un bani nici pentru iertarea pacatelor, fara sa ceara nici slujitori burduhosi sau cococsati de la cate nestemate au prinse in odajdii, fara sa ceara nici biserici faloase la fiecare colt de strada, ”lacasuri de cult” pline de aur si alte averi (terenuri, paduri, ochiuri de apa, etc), obtinute in numele LUI ..! Stiind toate astea, nici nu ne mai miram cand ii vedem pe purtatorii de cuvant oficiali ai Domnului (preotii), cum indeamna cu har financiar la cumpatare de pe scara preacuvioaselor Mecedes-uri si BMW-uri lutherane, sau cum pun in practica ortodoxa minunea celor 7 paini si-a pestilor infiintand resaurante, hoteluri si pensiuni in numele Tatalui si-a Fiului dar si a sfantului duh financiar cara se chema profit. Si nu mai e niciun secret ca la acesti experti economico-financiari in sutana vin cam o data la 4 ani sa se infrupte din inalta spiritualitate a plusvalorii evlavioase si ..politicienii, care politiceni, in marea lor dorinta de a fi de folos poporului (nu?), baga in cutia milei BOR cateva felii din cascavalul furat ( tot enoriasilor) in cei 4 ani anteriori. Culmea crestinismului si a iertarii e ca slujitorii domnului le da acestor politicieni binecuvantarea , iar daca mai pluseaza ceva si in mod..legiferet, direct din bugetul de stst, se roaga si pentru pacatele lor. Aleluia si..Aloha..!

+3 (7 voturi)
Vanatorul/d.c.
28.07.2017, 09:00:26

”iar daca mai pluseaza ceva si in mod..legiferat, direct din bugetul de stat)”

+2 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (68)

Modifică Setările