Despre violul din Vaslui, fără ipocrizie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Libertatea mea se termină acolo unde începe libertatea ta. O zicală care exprimă perfect demersul „Adevărul“ de a porni campania „Dreptate pentru fata violată în Vaslui“. Reacţiile societăţii civile n-au întârziat să apară şi, în marea lor majoritate, s-au referit la condamnarea violatorilor. Întrucât există, însă, şi mesaje care interpretează demersul „Adevărul“, mi-am propus să clarific scopul campaniei.

De ce acum, din moment ce violul s-a consumat în noiembrie 2014? Cu siguranţă, în România ultimelor 9 luni s-au mai înregistrat cazuri de viol. Ceea ce a declanşat scânteia a fost strategia mamei unuia dintre cei şapte violatori de a deschide un cont de Facebook în care s-o denigreze pe victimă. O lipsă impudică de regret şi remuşcări a autorilor violului şi celor apropiaţi lor. O probă de cinism agresiv la care, culmea, s-au raliat reprezentanţi ai comunităţii locale, probabil pe simplul criteriu că sunt de-ai lor. Un soi de patriotism local prost înţeles. Apoi, în urma deplasării corespondentului „Adevărul“ în comuna violatorilor, indignarea stârnită de atitudinea condescendentă cu violatorii şi lipsa de empatie faţă de situaţia teribilă prin care trece victima.

Nu este un meci personal al cuiva interesat! Din simplul motiv că nimeni dintre noi, colectivul Adevărul, nu-i cunoşteam pe agresori şi nici pe victimă. Pur şi simplu, am gândit că lucrurile nu pot fi lăsate aşa.

Nu, nu este goana după afişări a unei instituţii mass-media. Este adevărat că am fost revoltaţi de reacţia comunităţii locale, dar, zilnic, ne lovim de multe alte subiecte care ne stârnesc indignarea. Reacţia cititorilor, extrem de virulentă, ne-a indicat că problema suscită mai mult decât un simplu interes de moment. Societatea civilă, practic, a recunoscut implicit că indiferenţa şi neimplicarea în astfel de situaţii a devenit intolerabilă şi periculoasă.

Nu este nicio ipocrizie, întrucât campania este găzduită pe un site care pune la dispoziţia cititorilor şi articole despre relaţiile sexuale între oameni sau informaţii despre vedete!  Am primit şi asemenea reproşuri, voalate, că suntem ipocriţi. Că pe site-ul nostru se pot vedea, concomitent cu articolele campaniei, un clip video, de exemplu, cu bărbaţi care nu se pot abţine să nu se uită la picioarele unei femei frumoase într-o fustă foarte scurtă. Aşa este. Pentru că suntem un site generalist, care tratează toate aspectele sociale. Şi printre ele se numără şi relaţiile dintre oameni în general, printre care un loc important îl ocupă şi cele sexuale. Sunt parte din viaţa noastră şi tocmai pudibonderia fără sens ar fi un semn de ipocrizie reală. Campania „Adevărul“ este despre normalitate! Violul nu este ceva normal. Că bărbaţii şi femeile sunt atraşi unii de alţii este ceva normal. Poate cu ocazia acestei campanii ne mai limpezim puţin şi care sunt limitele până la care putem merge fără să-i afectăm pe ceilalţi.

Problema violenţei de limbaj. Da, a apărut. Nu ne-o dorim, dar a apărut. Campaniei nostre s-au alătura o mulţime de oameni. Simpli cititori, bloggeri tradiţionali ai Adevărul, psihologi, feministe, ong-işti etc. Inevitabil, au apărut şi violenţe de limbaj. Regretabil. Însă citiţi cu bună-credinţă textele complete şi o să constataţi că este o reacţie de disperare a unor oameni indignaţi pe bună-dreptate, care constată cu stupoare că legile sunt proaste şi slujitorii legii fie ticăloşi, fie nesimţiţi atunci când pun în libertate şapte violatori, etichetaţi nonşalant ca nefiind pericole pentru societate. Furie. Disperare. Neputinţă. Sunt doar câteva dintre sentimentele fireşti care-l încearcă pe un om normal care ajunge, iată, la violenţe de limbaj. Criticabil, da. Important, însă, rămâne demersul general. Important ar fi ca legile să nu mai permită asemenea aberaţii. Ca societatea să-i pedepsească pe vinovaţi, nu să ostracizeze victima! Şi ăsta e scopul acestei campanii.


Vă invităm să transmiteţi un mesaj de susţinere tinerei din Vaslui, intrând pe pagina de Facebook Adevărul şi folosind pe Facebook hashtag-ul ‪#‎violulecrima‬. Noi ne vom asigura că mesajele voastre vor ajunge la ea, iar o parte din ele vor fi publicate pe adevarul.ro şi în ediţia tipărită a ziarului.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite