Deutsche Welle: Spitalele din România, perpetuum-ul groazei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: Pacientele cu psihoze se înghesuie în paturi
Botoşani: Pacientele cu psihoze se înghesuie în paturi

Problemele care apar anual în sistemul medical din ţara noastră au avut ecouri peste tot în lume. Ediţia online a Deutche Welle scrie, luni, că "nu trece an fără să apară un nou prilej de zguduire a încrederii românilor în sistemul lor medical".

Deutsche Welle notează că toate aceste lucruri, care se întâmplă în spitalele româneşti, sunt influenţate de trei factori: cantitatea contribuţiilor cetăţenilor-beneficiari, strategia statului de a gospodări cheltuielile şi atitudinea personalului medical.

Mai citiţi şi:

Cum moare un om cu zile într-un spital din România

A apărut a treia victimă a spitalului care a nenorocit-o pe prim-soprana de la Operetă

Soprana Amelia Antoniu s-a trezit din comă: "Mi-e foame şi mi-e sete"

Cazul bebeluşului uitat în incubator, cazul bătrânului de la Slatina mort pe drumurile între spitale sau, în urmă cu trei ani şi nefericita dispariţie a unei mame operate prin cezariană sunt doar câteva din cele mai recente erori ale medicilor.

Conform sursei citate, săptămâna începe cu "o nouă povestire de groază din lumea spitalelor româneşti: două femei, printre care prim-solista Operetei din Bucureşti, Amelia Antoniu, au fost victimele unei infecţii nosocomiale la spitalul CFR 2 din Bucureşti, unde fuseseră internate pentru intervenţii chirurgicale de rutină".

Dezastrul din medicină: Vii cu o boală şi te mai alegi cu una din spital

Jurnaliştii din germania spun că mass-media din ţara noastră exploatează justificat subiectul celor întâmplate la spitalul CFR 2 Bucureşti. "Presa exploatează subiectul, şi o face justificat, dar fără speranţa de a extrage o concluzie clară. Din nou este indicată subfinanţarea gravă a sistemului, din nou preşedintele Colegiului Medicilor din România avertizează asupra numărului insuficient de specialişti prezenţi în sistem, din nou responsabilii politici susţin că anomaliile fuseseră deja detectate, dar soarta nefericită a lovit din nou, din nou şi din nou...", se arată în articolul postat pe Deutsche Welle.

Conform ziariştilor de la Deutsche Welle, "astfel de cazuri ajung periodic în atenţia publicului larg. Deşi o populaţie întreagă a fost eficient conştientizată în privinţa carenţelor spitalelor, deşi politicienii ştiu să promită, totuşi, nimic nu se schimbă".

Spre deosebire de învârtelile complexe din sistemul energetic sau afacerile drumarilor, în sistemul medical românesc nu există un nod gordian de tăiat. Statul român este adeptul unui sistem de asigurări medicale pe principiul “puţin tuturora”, dar visteria publică nu a fost niciodată plină, iar banii veniţi din asigurări nu au fost niciodată îndestulători pentru a pune pe picioare spitalele dărăpănate ale regimului comunist.

O altă problemă este cea legată de asistenţa medicală, după cum relatează sursa citată: "Asistenţa medicală este cel mai scump serviciu disponibil în lumea modernă şi înghite resurse umane şi financiare imense. Din nimic nu se poate naşte nimic, iar puţinul nu poate zămisli decât precaritate. Aceasta este starea de fapt a sistemului medical românesc".

Conform jurnaliştilor de la Deutsche Welle, "românii vor rămâne încă mulţi ani de acum înainte cei mai săraci europeni. Adăugăm la asta proverbiala incompetenţă a politicienilor care administrează sistemul. Singura speranţă de schimbare pe termen mediu vine dinspre medici".

Dezastrul prezent din sistemul medical de stat este pe placul unei bune părţi a breslei medicale din România, întrucât redirecţionează o bună parte a pacienţilor către acea stufoasă reţea de clinici private în care statul se intersectează cu privatul în persoana medicului şef de clinică de stat şi şef de clinică privată.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite