Societate

articolul anterior articolul urmator

Dezlegare la patriotism

5
29 Nov 2019 11:48:25
Ancelin Roseti

Dacă, la o adică, ar izbucni un război, cu siguranţă, nu s-ar auzi ştirea, n-ar fi "patriotul" pe-acasă -- că, altfel, ce-ar mai lua arma în mână şi-ar pleca în linia întâi, de-atâta "patriotism" şi "dragoste" de ţară, pentru a apăra România...

Oameni cu conştiinţă civică..., patrioţi adevăraţi, după cum adesea se poate vedea --- fiindcă nu-i uşor să stai învelit în drapel, la mici, ciolan cu fasole, sarmale, bere, ţuică fiartă, în zile de sărbătoare, sau să strigi pe stadioane ori dinaintea televizorului "Hai România!, Hai Steaua! Hai Simona!", gesturi de adevărat patriotism. Dacă eşti mai slab de înger, îţi dau şi lacrimile, când vezi atâta dragoste de ţară, atâta conştiinţă istorică, atâta respect pentru tradiţie... Şmecheria, sforile, corupţia, micul şi marele jaf naţional, stâlcirea limbii (o nouă formă de patriotism) şi atâtea altele sunt lucruri normale, ba chiar recomandate. Important e să-ţi "iubeşti" patria, iar dacă mai şi îngădui lacrimii să se jertfească national, la coada ochiului, în vreme ce palma cuprinde solemn inima sleită de-atâta dragoste, atunci când auzi intonându-se imnul, e de-a dreptul un act eroic -- eşti de trecut în cărţile de istorie.
Numai mâine nu-i poimâine, şi, hop!, dezlegare la patriotism. Ingredientele tradiţionale ale acestui martiriu, de data aceasta, ar fi: ciolanul afumat, fasolea şi ţuica fiartă (pentru a se fixa mai înfocat jertfa). Deh!, istoria se scrie la foc mic şi în vase de lut.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Mircea Nistor
29.11.2019, 12:42:23

Dom`le, ''candidatul manciurian " de la Cotroceni,ţine palma pe inimă când aude imnul naţional,pentru că îl podidesc emoţiile : nu ştie dacă nu cumva mai pierde o casă, dacă " guvernul meu" va face vreun fleosc care să-i facă partidul să ia apă la locale şi parlamentare şi nu ştie dacă nu cumva riscă demitere până la sfîrşitul mandatului al doilea .Emoţii la turul doi n-a prea avut, d`aia nici nu s-a grăbit la dezbatere cu contracandidata , straşnic ce l-au mai obosit primul mandat şi campania electorală .Să ne rugăm să nu facă cumva sincopă de la stat prelungit în picioare la aparada militară ( se poate întâmpla la flăcăi `nalţi ca brazii ), ca apoi s-o ia pe doamna Carmen şi să plece amândoi mai la sud,la soare, cu conştiinţa datoriei împlinite ...

-4 (4 voturi)
Lucifer
29.11.2019, 15:01:38

Să nu facem băşcălie, unele cuvinte şi stări sufleteşti trebuie să rămână tabu, ca parte a unei identităţi individuale şi/sau naţionale.

+1 (3 voturi)
Paun Al
30.11.2019, 19:27:05

Ce lectie de patriotism ne dau acei conducatori ,aei demnitari ,sau functionari ai statului care in "zilele de lucru " sunt corupti , folosesc demnitatea, functia ca mosie personala , tara este considerata o vaca de muls , iar la zile festive iau tricolorul , se imbraca in port popular si rostesc "discursuri patriotice " ? Cati dintre votanti mai au constiinta , cati mai simt ca ceea ce este dincolo de usa casei fiecaruia este tot al nostru si suntem responsabili de ce se intampla ? Patriotismul pleaca de la cum ne raportam la ce este dincolo de usa casei fiecaruia , de la cum ne raportam la semenii nostri romani care nu ne sunt rude , sau care nu apartin de grupul de prieteni ,sau de un grup de interese... Patriotismul pleaca de la ce am fi dispusi sa facem ca romani, ca sa organizam un mediu civilizat , prietenos , meritocratic ... in ceea ce se numeste formal Romania ?

+1 (1 vot)
G M
30.11.2019, 19:33:59

Nici o grijă, vor sări toate beizadelele baronilor, de aici și din lumea largă, pe unde le-or fi trimis tătucii să învețe pe banii furați de la proștii care-și plătesc taxele și impozitele. Vor fi în linia întâi, gata să moară pentru patrie !

+1 (1 vot)
australis
1.12.2019, 21:49:08

De parca boborul ar fi o nestemata, suntem hoardele ce am speriat vestu...patrihotii

Modifică Setările