Diagnosticul unui bebeluş imposibil de pus, pentru că Institutul Cantacuzino nu mai are reactivi de 3 săptămâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Mediafax
FOTO: Mediafax

Problemele de la Institutul Cantacuzino pun în pericol viaţa unui bebeluş de nouă luni. Laboratoarele de analize ale Institutului Cantacuzino nu mai au reactivi de trei săptămâni, iar medicii din Olt aşteaptă confirmarea sau infirmarea diagnosticului de tuse convulsivă pentru un copilul respectiv. Răspunsul primit a fost că testul nu poate fi făcut pentru că nu sunt reactivi.

În lipsa unui diagnostic foarte clar, copilul nu poate beneficia de tratament, pentru că medicii nu ştiu dacă într-adevăr are tuse convulsivă sau nu, conform digi24.ro

Este un diagnostic pe care medicii l-au pus în funcţie de simptome şi au cerut medicilor de la Institutul Cantacuzino să le spună clar dacă este vorba despre tuse convulsivă sau nu. Reprezentanţii DSP Olt au spus că au trimit probele către Cantacuzino la sfârşitul lunii octombrie, pe 29 octombrie mai exact, iar trei zile mai târziu au primit răspunsul că analiza nu poate fi efectuată, pentru că nu există reactivi.

Toate direcţiile de sănătate publică din România trimit probe la Cantacuzino pentru a avea diagnostice clare pentru pacienţi.

Institutul Cantacuzino ţine acum de Ministerul Apărării, iar reprezentanţii acestuia spun că furnizorii din ţară nu dispun de aceşti reactivi. „Institutul Cantacuzino a declanşat o procedură de achiziţie pe SEAP încă din 20 septembrie 2019, exact pentru acest tip de truse. Din păcate, nu s-a reuşit identificarea unui operator economic care să poată livreze acest tip de trusă. Prima trusă vine chiar astăzi. Sunt comandate trusele care să asigure activitatea până la sfârşitul anului”, a explicat pentru Digi24 Ioan Spânu, purtătorul de cuvânt al MApN.

Reprezentanţii MApN au promis că DSP Olt va avea în această seară răspunsul pentru bebeluşul cu suspiciune de tuse convulsivă.

Institutul Cantacuzino a fost o minge de ping-pong între ministere. A trecut din 2016 la MApN, iar guvernarea PSD anunţa că îşi doreşte reluarea producţiei de vaccinuri, dar asta nu s-a întâmplat. Actualul guvern liberal a anunţat că va face o evaluare pentru a vedea dacă e eficient ca Institutul să rămână la Ministerul Apărării sau ar trebui să treacă din nou în subordinea Ministerului Sănătăţii. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite