Societate

articolul anterior articolul urmator

Diaspora revine acasă

48
9 Aug 2019 11:18:25
Mihail Neamtu

Mă consider un fiu al Diasporei Româneşti care sâmbătă, 10 august, se întoarce acasă. Am trăit, am muncit şi am studiat şapte ani în Occident. Cunosc binişor Anglia, Germania şi Statele Unite. Mi-am susţinut teza de doctorat la Londra şi am tremurat în faţa profesorilor veniţi de la Oxford. Am predat cursuri în faţa studenţilor americani.

Admir energia antreprenorială a Vestului, arhitectura metropolelor europene, curăţenia străzilor, trenurile de mare viteză, vechile monumente, bibliotecile arhipline, muzeele fără egal. În acelaşi timp, nu cred că-i just (ori inteligent) să compari o ţară est-europeană — subjugată de otomani, ocupată de ruşi sau exploatată de austrieci — cu vechile imperii sau puteri coloniale, precum Marea Britanie, Franţa sau Germania.

Chiar şi aşa breaz cum îl vedem, Occidentul nu-i perfect pentru că nicio lume nu-i perfectă. Dincolo de autostrăzi, tunele, poduri, căi ferate, birocraţie simplificată, prosperitate, există şi o criză a valorilor morale. Consumerismul a înlocuit creştinismul. Sărbătorile seculare au ajuns mai zgomotoase decât Paştele sau Crăciunul. Terorismul îşi cam face de cap. Multiculturalismul e un eşec. Există corupţie şi acolo. Există cenzură şi destulă propagandă.

Iată de ce cred că e important să redescoperim nu doar România neajunsurilor, ci şi meleagurile natale care includ Delta Dunării, Dobrogea pescarilor, Crucea de pe Caraiman, Putna, Dragomirna, Voroneţul, Tismana şi ceramica de Horezu, memorialul de la Sighet, Sibiul lui Cioran, Păltinişul lui Noica, poezia lui Eminescu şi sculptura lui Brâncuşi (el însuşi pribeag)...

În ce mă priveşte, voi trăi toată viaţa cu amintirea crestei Făgăraşilor, a troiţelor din Ţara Oltului, a Psalmilor lui David (şi Tudor Arghezi), a dealurilor copilăriei, a bunicilor care mi-au spus poveşti despre o ţară frumoasă şi cu multe bogăţii hărăzită. Ea se numeşte România.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

48 Comentarii

🖕
9.08.2019, 11:26:16

Cam pueril. Despre gălbeaza Mioriței nimic?

-11 (17 voturi)
MadWolf
9.08.2019, 11:56:04

Ma si miram sa nu apara vreun retardat care sa nu se puna de-a curmezisul.

+6 (10 voturi)
🖕
9.08.2019, 12:02:18

Miră-te. Vezi să nu rămîi așa!

-11 (15 voturi)
Utilizator Adevărul
9.08.2019, 11:52:17

Comentariu considerat abuziv.

Constantin G
9.08.2019, 11:53:32

ATACUL ARMAT DIN 10 AUGUST, executat in 2018, cu sute de jandarmi echipati de razboi, impotriva a peste o suta de mii de demonstranti pasnici, in Piata Victoriei, a fost un act criminal impotriva poporului roman, imaginat, pregatit si condus practic de Carmen Dan, din dragoste pentru Dragnea. Trebuie desecretizate imediat toate informatiile blocate de Carmen Dan si anchetata aceasta in stare de arest, fiindca a impiedicat Justitia timp de un an, sa aduca la bara pe principalii vinovati de acel macel. Trebuie restabilite urmatoarele adevaruri: 1. Modul cum a aduso Liviu pe Carmen la Alexandria in 2002 si a incadrato consilier juridic la CJT, dovedeste ca exista o prietenie foarte apropiata intre ei; 2. Toate tunurile, totalizand sute de milioane de euro, date de infractorul Dragnea in Teleorman, au fost consiliate de Carmen Dan; inseamna ca aceasta l-a ajutat sa fure; 3. Langa Piata Victoriei a fost descarcat un camion cu pietre. De acolo s-a aprovizionat grupul mare de tineri care au aruncat in jandarmi. Inseamna ca treaba cu derbedeii provocatori a facut parte din regia aceleiasi Carmen Dan, care a adus acolo si jandarmii echipati de razboi si derbedeii provocatori din galeriile de foot-ball care sa arunce in jandarmi. Ceea ce trebuia demonstrat. De unde rezulta ca aceasta individa, Carmen Dan, trebuie judecata.

+7 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (48)

Modifică Setările