STUDIU Dificultăţile cu care se confruntă cei peste 80.000 de copii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 82.000 de copii aveau cel puţin un părinte plecat la muncă în străinătate în primele trei luni ale anului, numărul acestora fiind în creştere faţă de anul trecut, informează Direcţia pentru Protecţia Copilului. Potrivit unui studiu al organizaţiei „Salvaţi Copiii”, cei mai mulţi dintre aceştia devin mai puţin interesaţi de şcoală.

La sfârşitul lunii martie, aproape 60.000 de familii cu copii aveau cel puţin un membru al familiei care muncea în străinătate, iar în 16.300 dintre familii ambii părinţi erau plecaţi din ţară, potrivit Mediafax. 

Dacă la sfârşitul anului 2012, 79.901 copii aveau cel puţin un părinte plecat la muncă într-o ţară străină, numărul a crescut anul acesta cu peste 2.000.

Atunci când ambii părinţi au fost plecaţi din ţară, cei mai mulţi copii (22.201) au fost lăsaţi în grija rudelor până la gradul IV, fără a fi instituită vreo măsură de protecţie, în timp ce peste 1.000 au intrat în sistemul de protecţie specială. 

Dintre copiii aflaţi în sistemul de protecţie, 189 sunt la asistenţi maternali, 245 în centre de plasament, 532 la rude de până la gradul IV, 92 la alte familii sau persoane, iar 153 în alte situaţii, fără măsură de protecţie.

Copiii rămaşi singuri acasă întâmpină mai multe dificultăţi la şcoală

Potrivit unui studiu realizat de organizaţia „Salvaţi Copiii”, cei mai mulţi copii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate sunt lăsaţi în grija bunicilor. Din cauza diferenţei de vârstă, aceştia nu reuşesc să comunice foarte bine cu bunicii lor, astfel că adesea apar tulburări de comportament. 

„Problemele de comunicare sunt cauzate mai ales de diferenţa foarte mare între sistemul de valori adoptate de fiecare, de stilul de viaţă diferit şi de capacitatea redusă a celor în vârstă de a se adapta noilor valori sociale, a stilurilor de viaţă moderne, specifice tinerilor”, arată cercetarea intitulată „Impactul migraţiei părinţilor asupra copiilor rămaşi acasă”.

În plus, copiii care rămân singuri acasă sunt mai puţin preocupaţi de şcoală şi de temele pentru acasă, pe fondul lipsei de preocupare a părinţilor faţă de educaţia lor. Totodată, printre băieţii adolescenţi care au ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate există tendinţa de a abandona şcoala. La rândul lor, fetele adolescente nu mai au la fel de mult timp pentru şcoală, întrucât sunt nevoite să preia o parte din treburile gospodăriei de care se ocupa înainte mama.

Centrele „Creştem împreună”, programul after-school pentru copiii emigranţilor

Motivul pentru care copiii nu acordă la fel de multă atenţie şcolii, spun specialiştii, este şi faptul că la nivel de şcoală nu există o abordare clară a acestei probleme. Astfel, instituţiile de învăţământ sesizează instituţiile abilitate doar în cazul în care copiii hotărăsc să abandoneze şcoala. 

Pentru a contracara toate aceste efecte ale lipsei părinţilor, organizaţia „Salvaţi Copiii” a deschis mai multe centre de ajutor prin programul „Creştem împreună”. Astfel, copiii pot merge după şcoală în aceste centre unde vor primi ajutor la teme, vor fi consiliaţi psihologic astfel încât să treacă mai uşor peste absenţa părinţilor. În plus, aceştia vor merge gratuit în excursii şi plimbări, astfel încât să aibă parte de o educaţie rotundă.

Unde se găsesc centrele „Creştem împreună”

Organizaţia „Salvaţi Copiii” a deschis centre de ajutor pentru copiii rămaşi acasă în Piteşti (judeţul Argeş), Bucureşti, Reşiţa (judeţul Caraş-Severim), Mangalia (judeţul Constanţa), două centre în Târgovişte (judeţul Dâmboviţa), Craiova (judeţul Dolj), Petrila (judeţul Hunedoara), Braşov (judeţul Braşov), Piatra-Neamţ (judeţul Neamţ), Suceava (judeţul Suceava), Iaşi (judeţul Iaşi), Negreşti (judeţul Vaslui), Lupeni (judeţul Hunedoara), Sighişoara (judeţul Mureş) şi Timişoara (judeţul Timiş).

Situaţia copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite