Societate

articolul anterior articolul urmator

Din 1 mai va fi reluat tratamentul fără interferon. 10.000 de pacienţi cu hepatita C sunt eligibili

0
20 Apr 2017 17:28:51
Autor: Claudia Spridon
CNAS va relua tratamentul fără interferon
CNAS va relua tratamentul fără interferon

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) anunţă, joi, că va relua, din 1 mai, tratamentul fără interferon, în prezent desfăşurându-se etapa finală a procesului de pregătire a reluării prescrierii reţetelor pentru hepatita cronică virală C. Contractele cost-volum-rezultat pe aria terapeutică hepatita cronică virală C sunt pentru 10.000 de pacienţi eligibili.

Potrivit unui comunicat de presă, CNAS a semnat contractele cost-volum-rezultat pe aria terapeutică hepatita cronică virală C pentru 10.000 de pacienţi eligibili, urmând să se finalizeze elaborarea şi publicarea protocoalelor terapeutice.
 
Pe baza protocoalelor terapeutice elaborate de comisia de specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii, CNAS va emite formularele specifice de prescriere a tratamentelor respective. „Menţionăm că un alt contract cost-volum-rezultat pe aceeaşi arie terapeutică, semnat în urmă cu o lună, vizează alţi 2.000 de pacienţi eligibili cu ciroză decompensată, medicamentul fiind deja inclus în Lista aprobată prin HG nr.178/04.04.2017", arată reprezentanţii CNAS.
 
Noua etapă de tratament pentru hepatita cronică virală C vizează:  9.700 pacienţi cu fibroză F3 si F4 (ciroză compensată), cu fibroză F2 asociată cu manifestari extrahepatice de tip autoimun, cu limfom cu celule B non-Hodgkin, cu hepatocarcinom, cu hemofilie sau talasemie majoră, precum şi personalul medical, indiferent de stadiul fibrozei; 250 pacienţi cu insuficienţă renală aflaţi în dializă, stadiile de fibroză F2, F3 si F4 (ciroză compensată); 50 pacienţi cu transplant hepatic şi  2.000 pacienţi cu ciroză decompensată.
 
Tratamentul va fi efectuat cu DCI Dasabuvirum+Ombitasvirum+Paritaprevirum+Ritonavirum pentru primele două grupe de pacienţi menţionate şi cu DCI Ledipasvirum+Sofosbuvirum pentru celelalte două grupe de pacienţi.
 
Reprezentanţii CNAS precizează că, după succesul tratării fără interferon a 5.860 de pacienţi, în cadrul primului contract cost-volum-rezultat pe aria terapeutică hepatita cronică virală C, contract finalizat la 1 noiembrie 2016, negocierea şi semnarea noilor contracte cost-volum-rezultat, ţintind un număr semnificativ mai mare de pacienţi pe aceeaşi arie terapeutică, a reprezentat o prioritate.
 
CNAS mai arată că a fost autorizată prin Legea Bugetului de Stat pe anul 2017 să încheie contracte în limita creditelor de angajament de 3,09 miliarde lei pentru medicamentele care fac obiectul contractelor cost-volum/cost-volum-rezultat.
 
"Includerea treptată în tratament a pacienţilor cu hepatita cronică virală C este necesară în condiţiile în care efortul bugetar este mare. Contractele cost-volum-rezultat reprezintă un mecanism care permite eficientizarea acestui efort în beneficiul pacienţilor, urmărindu-se astfel reducerea incidenţei afecţiunii respective în România, în concordanţă cu obiectivul prevăzut în programul de guvernare”, a declarat Marian Burcea, preşedintele CNAS.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările