Societate

articolul anterior articolul urmator

Din 3 ianuarie, medicii de familie nu mai acordă servicii decontate de CAS-uri: Autoritatea prim-ministrului e sfidată de funcţionărimea unui sistem inert şi rigid

4
20 Dec 2017 20:40:53
Autor: News.ro
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Cabinetele de medicina familiei nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurări de sănătate începând cu 3 ianuarie 2018, ca urmare a nesemnării actelor adiţionale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistenţă medicală primară încheiate cu casele de asigurări de sănătate judeţene, anunţă Societatea Naţională de Medicina Familiei.

Organizaţia spune că, deşi medicii de familie sunt baza piramidei sistemului public desănătate, CNAS, Guvernul şi Parlamentul aleg să ignore soarta a peste 25.000 de medici şi asistenţi medicali care oferă servicii medicale întregii populaţii a României, arătând că organismele reprezentative ale medicilor de familie consideră această atitudine o jignire majoră adusă pacienţilor şi profesioniştilor din medicina familiei.
 
Într-un comunicat de presă transmis miercuri, Societatea Naţională de Medicina Familiei aminteşte că în 15 noiembrie medicii de familie şi pacienţii lor au manifestat în Piaţa Victoriei împotriva unui "sistem de sănătate deteriorat, deviat de la direcţia firească", iar atunci premierul Mihai Tudose şi-a arătat disponibilitatea pentru dialog şi în prezenţa ministrului Sănătăţii, a ministrului de Finanţe, a preşedintelui interimar al CNAS şi a ministrului Dialogului Social a decis formarea unui grup de lucru cu scopul de a răspunde solicitărilor medicilor de familie.
 
Medicii spun că, la mai bine de o lună de atunci, constată că principalele revendicări nu şi-au găsit rezolvarea, iar cu excepţia unor minime cosmetizări ale proiectului de Contract-cadru viitor, rezultatele discuţiilor purtate în ultima lună sunt doar promisiuni, amânări, prevederi echivoce, propuneri rămase în analiză şi refuzuri nejustificate ale propunerilor organizaţiilor medicilor de familie.
 
În locul unei creşteri a procentului alocat asistenţei medicale primare de la 5.77% la 10% din Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate, administrat de CNAS, proiectul de buget pentru anul 2018 aflat în acest moment în dezbatere în Parlamentul României, prevede o stagnare la 5.8%, atrag atenţia medicii de familie.
 
"Cei responsabili de reglementările din sistemul de sănătate şi de asigurarea unei finanţări corecte a segmentului de asistenţă medicală primară dovedesc o disponibilitatea extrem de redusă de a modifica ceva consistent. Se constată la propriu că autoritatea prim-ministrului României este sfidată de funcţionărimea unui sistem inert şi rigid, incapabil de ameliorări de substanţă! Deşi medicii de familie sunt baza piramidei sistemului public de sănătate, CNAS, Guvernul şi Parlamentul României aleg să ignore soarta apeste 25.000 de medici şi asistenţi medicali care oferă servicii medicale întregii populaţii a României. De aceea, organismele reprezentative ale medicilor de familie, parteneri în Coaliţia Solidari pentru Sănătate consideră această atitudine o jignire majoră adusă pacienţilor şi profesioniştilor din medicina familiei", mai spun medicii de familie în comunicatul intitlulat "Prim-Ministrul Mihai Tudose, învins de CNAS".
 
Societatea Naţională de Medicină Familiei şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie anunţă că începând cu data de 3 ianuarie 2018  cabinetele de medicina familiei nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurări de sănătate, ca urmare a nesemnării actelor adiţionale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistenţă medicală primară încheiate cu casele de asigurări de sănătate judeţene. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Aspida
20.12.2017, 21:46:46

. înseamnă că-cardurile de sănătate nu mai au nicio valoare? 😵 🐵 ♒️

+2 (2 voturi)
pathfinder
20.12.2017, 21:49:11

Mda, o sa moara oameni, din nou, pe mana pesedeilor.

0 (2 voturi)
marmotul marmotul
21.12.2017, 03:26:01

Isi mai aminteste careva de protestul medicilor din 2016 ? Cred ca multi vor comenta ca si cum asta ar fi primul protest de acest fel. Ei bine, nu este, asta e o situatie care trebuie rezolvata, dar inainte sa va inflamati, tineti minte..... Nu e prima data si nici ultima cand va avea loc un protest al medicilor.

Gheorghe Serban
21.12.2017, 14:29:57

Ziarul nu ne lamureste: nu s-au semnat contractele pentru ca nu au vrut CNAS, Guvernul şi Parlamentul României sau pentru ca nu au acceptat ce au cerut medicii prin Societatea Naţională de Medicină Familiei şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie?

+1 (1 vot)
Modifică Setările