Din fabrica săpunului „Cheia" n-a mai rămas nici măcar o caramidă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din fosta uzină în care se producea emblematicul săpun comunist a rămas doar un teren viran pe care se plănuieşte construirea unui liceu particular.

Vârstnicii îşi mai amintesc de săpunul Cheia cu parfum oribil ca pentru oamenii muncii cărora le era interzis „luxul" . Era faimos şi cei nevoiţi să-l utilizeze îl „promovau" mucalit cu mesajul: „Vreţi să cuceriţi femeia? Folosiţi săpunul Cheia!". Fabrica chimică "Apollo" Galaţi a fost una dintre cele mai importante capacităţi de producţie ale industriei chimice din vremea comunismului, şi probabil cea mai importantă dintre cele care fabricau detergenţi dar şi  vopsele, coloranţi şi lacuri.

Privatizarea şi falimentul

În jur de 2.000 de muncitori lucrau  în fabrică, în 1983, când, printr-un decret al Consiliului de Stat a devenit unitate de sine stătătoare, desprinsă de "Centrala industrială de medicamente, cosmetice, coloranţi şi lacuri" de la Bucureşti. Fabrica Apollo a fost înfiinţată în 1886, şi mulţi ani a funcţionat ca o secţie mică a fabricii bucureştene, cu 50 de angajaţi.

 "Gama de săpunuri era mai reuşită, detergenţii nu erau aşa buni. Erau vreo trei tipuri de săpun Cheia", îşi aminteşte Emil Popa, un gălăţean pe care istoria vechii uzine nu l-a lăsat indiferent. Apollo a fost privatizată în perioada 1995-1996 şi cumpărată de omul de afaceri Marian Băilă.

 "Industria chimică, de săpunuri nu era pregătită pentru concurenţea externe. În acest domeniu, totul era la nivelul anilor 70, nu te puteai bate cu marii producători internaţionali care intrau în România. Aceştia aveau linii de producţie impresionate, aveau bugete de promovare. Eram total depăşiţi! Toate firmele de profil din România, vreo şapte-opt, au dat înapoi şi au pierdut lupta. Nu doar Apollo", ne-a explicat Marian Băilă.

"Acolo munceau sute de gălăţeni care au fost disponibilizaţi treptat în momentul privatizării", ne-a mai declarat Emil Popa.

Săpunul „Cheia" s-a topit

Punctul final al istoriei Apollo a fost pus în 2009, când corpurile principale ale fabricii, de pe strada Domnească, colţ cu strada Radu Negru, au fost demolate cu buldozerele iar utilajele au fost vândute la fier vechi.

"Economia e mereu în schimbare, nu puteam ţine o afacere care nu mergea. Acum doresc să ridic acolo un liceu particular. Încă analizez toate datele. Este un proiect complicat pentru care trebuie multă aprofundare", ne-a mai explicat Marian Băilă. Acum societatea comercială Apollo SA are activitatea suspendată pentru trei ani, până 31 decembrie 2012 conform hotărârii acţionarului principal.

Istoria Apollo

Steaneria şi săpunăria din Galaţi a fost prima dată proprietatea lui L. Braunstein. Creată în 6 martie 1886, era una din cele mai mari fabrici de săpun şi lumānari din oraş. În 1908, avea 60 de lucrători. Producţia anuală a fabricii se ridica la 1.200.000 kg. săpun de diferite calităţi, iar producţia de lumânări la 400.000 kg.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite