Societate

articolul anterior articolul urmator

Din nou despre nevoia de sinceritate

23
26 May 2013 17:18:24
Manuel Stănescu

Ultima mea postare pe blog a stârnit multe reacţii. Mi s-a reproşat că nici vorbă să fie condamnarea unui fost ministru al Apărării şi fost şef al Statului Major General o lovitură teribilă pentru prestigiul instituţiei, ci doar „o confirmare a personalizării funcţiilor în întreaga societate”. Ei bine, nu sunt deloc de acord.

Despre România se afirmă că este o ţară „coruptă”. Un prieten din Germania, căruia i-am reproşat etichetarea, mi-a spus simplu: păi când un fost prim-ministru e condamnat, plus numeroşi ministri şi înalţi funcţionari, ce altceva pot să cred? Nu-i corect, am replicat eu: suntem 19 milioane în această ţară, cum să pui o asemenea etichetă, cum să faci o asemenea generalizare? Sunt o minoritate infimă, majoritatea îşi duce existenţa cât se poate de cinstit! Ce responsabilitate avem noi, cei mulţi şi oneşti?

Ei bine, o anumită responsabilitate avem. Când vorbim de accederea în funcţii extrem de importante într-o societate - secretari de stat, miniştri sau chiar şefi de guvern - vorbim de un întreg mecanism, care ne cuprinde pe toţi, într-un fel sau altul. Plecând de la alegeri şi până la acceptarea cu seninătate a unor incompetenţi sau corupţi, fără să mişcăm un deget în sens civic, avem, fiecare dintre noi, o doză de responsabilitate.

De aceea, când o persoană ocupă un fotoliu ministerial, nu e o simplă numire. E un mecanism care pleacă de jos, oricât am vrea să ne eschivăm. Un ministru corupt nu este doar „personal responsabil„, este produsul unui sistem.

În 2011, o tânără a murit la bordul navei şcoală germane Gorch Fock, o adevărată legendă printre marinarii din întreaga lume. În urma investigaţiilor au fost dezvăluite abuzuri aproape incredibile, mergând până la abuzuri sexuale şi ameninţări cu moartea. În cazul acesta, „responsabilizarea funcţiilor” a mers mult peste demiterea comandantului. Ministrul şi-a păstrat funcţia doar datorită sprijinului politic ferm al cancelarului, iar numeroase voci publice au cerut inclusiv  retragerea navei. Faptul că acest scandal a lezat imaginea Armatei n-a iscat polemici: lucrurile erau clare. Să amintesc cum s-a încheiat acuzaţia de plagiat la adresa ministrului Apărării din aceeaşi ţară? O să mi se spună că şi-a dat demisia. Da, pentru că întreaga societate a cerut-o.

Ar fi uşor să ne spălăm pe mâini şi să considerăm că noi nu avem nicio vină, nu suntem responsabili de hoţiile celor chemaţi - tot de noi - să ne conducă. Ar fi uşor, dar ne-am minţi singuri. În aceeaşi ordine de idei, am să-l parafrazez pe Soljeniţîn, spunând că adevăratul patriotism îl reprezintă sinceritatea, nu cosmetizarea faptelor. Când ne vom înţelege responsabilităţile, mai mari sau mai mici, în funcţie de implicarea noastră în viaţa comunităţii, când ne vom accepta şi asuma greşelile, când ne va fi limpede că hoţiile făcute de o persoană publică se răsfrâng şi asupra noastră, atât din punctul de vedere al imaginii cât şi din cel al răspunderii, când vom avea voinţa civică să ne implicăm activ în viaţa comunităţii, atunci societatea va arata mai aproape de dorinţele fiecăruia dintre noi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

23 Comentarii

Vanatorul/d.c.
26.05.2013, 18:24:00

D-le Stanescu, fiind un participant la discutiile la care faceti referire chiar la inceputul textului, a fost evidenta pentru mine intentia d-lui colonel in rezerva Petrescu Ion de a minimaliza gravitatea faptelor penale ale Juntei imobiliare si infractionale construita de generalii armatei romane. Pentru el erau irelevante chiar si actualele anchete penale in care sunt cercetatate manariile a 10 generali..! Postarile lui veneau sa-mi intareasca convingerea ca, asa cum spuneam, aschia, chiar si in rezerva, nu sare departe de trunchiul plin de putregai din care se desprinde. Pe el, il pot "intelege". Pe altii insa, nu. Va voi explica imediat. Primesc din cand in cand din tara, diferite bunataturi care nu se prease gasesc pe-ici. Ultimul pachet avea si o scrisoare in el, trimisa de un var. Un om care si-a crescut foarte greu cei 3 copii, iar dupa revolutie si-a pierdut locul de munca din fabrica (aceasta fusese vanduta si apoi inchisa) traversand o perioada grea, cand se rupea de la gura pentru a avea ce pune copiilor pe masa, asa cum de altfel au facut-o foarte multi romani. Apoi s-a angajat in constructii si a plecat la munca in starinatate pentru a-si putea intretine familia(cu 4 ani in urma si-a vandut apartamentul, a dat o parte din bani la copii care deja erau la case lor, iar cu ce i-a ramas a plecat la tara, la parintii lui care nu mai puteau lucra mai nimic din cauza batranetii.) Ei bine, un om muncitor, cinstit si atat de incercat de viata mi-a scris, pe scurt, cam asa: " Bai vere, ai vazut ce-au patit Becali si cu ailalti doi..? Saracii, au ajuns la puscarie..".De aia vin si ma intreb..Oare ce fel de popor mai suntem si noi, daca omenilor cinstiti si cu vieti incercate de tot felul de lipsuri si sacrificii, le e mila de niste infractori notorii cu vieti traite in luxul obtinut din jafuri si escrocherii, infractori cu sau fara epoleti, care si-au batut jos de increderea celor cinsiti si muncitori, furand-i ca niste banditi la drumul mare, pe toti cetatenii. Eu, asta nu pot intelege..!

-3 (9 voturi)
Manuel Stănescu
26.05.2013, 19:00:01

Vă înțeleg perfect. Sunt convins că toți vedem în jurul nostru asemenea exemple, de neînțeles. Ele se explică prin deficitul de civilizație pe care îl avem. Nu o spun ca un reproș, el fiind rezultatul unei conjuncturi pe care o putem explica. Ce nu înțeleg este de ce continuăm să aruncăm mizeria sub preș, în timp ce periem franjurii covorului să pară casa curată. De dragul aparențelor? Pentru păstrarea privilegiilor?

-1 (5 voturi)
Ion Petrescu
26.05.2013, 19:58:01

Stimate domnule Vanatoru, Nu am minimalizat nicio faptă. Am formulat o replică la postarea domnului Stănescu, doar pentru că, de dragul unui titlu deloc justificat, de faptele luate în discuţie, s-a agăţat de colacul de... salvare imagologică, numit blazonul armatei. Nu mă interesează pe cine introduceţi în junta menţionată. Eu am intervenit din principiu, dar nici domnului Stănescu şi nici altora nu a convenit. Vă sugerez să nu îmi mai pomeniţi numele. Cât despre domnul Stănescu, care compară demersul meu, principial, cu o anumită periere, îi doresc un serial pe acest subiect. Niciun militar onest nu salvează aparenţele, ci îşi asumă soarta. Niciun militar profesionist nu poate păstra privilegiile funcţiilor fie şi pentru că există mandate limitate în timp pe funcţii. Am înţeles pofta de a denigra totul. Succes.

-1 (1 vot)
Manuel Stănescu
26.05.2013, 20:09:01

Domnule :Petrescu, Fac seriale pe orice temă doresc, pe blogul meu. Vă sugerez să faceți la fel, pe al dvs.

0 (2 voturi)
Lumi
26.05.2013, 19:36:53

Adică Babiuc este produsul generalilor. Logică de fier.

+3 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (23)

Modifică Setările