Societate

articolul anterior articolul urmator

Din nou despre SIMPV

29
26 Sep 2018 15:27:28
Cătălin Sturza

S-a spus că susţinătorii Referendumului pentru clarificarea definiţiei Căsătoriei între un bărbat şi o femeie în Constituţia României nu au cerut monitorizarea electronică a votului prin SIMPV (Sistemul Informatic de Monitorizare a Prezenţei la Vot), iar opozanţii iniţiativei cetăţeneşti se tem de o fraudare a votului. Câteva observaţii.

1. Vrem monitorizarea, pentru ca nu vrem manipularea rezultatului de nicio parte – nici de partea DA, nici de partea NU. Vrem ca vocea poporului sa fie auzită. Am aşteptat deja de trei ani organizarea acestui Referendum, aşadar nu vrem ca vreo suspiciune să planeze supra acestuia, în nici un fel. Vorbesc acum în numele meu, al multor prieteni cu care am discutat despre subiect şi, pot să presupun, al majorităţii susţinătorilor iniţiativei cetăţeneşti.

2. Deplângem faptul ca nu e folosit SIMPV, dar suntem conştienţi că această procedură nu este anormală – nici la referendumurile trecute nu s-a folosit, şi, de asemenea, nu s-a folosit nici la numeroase alegeri parlamentare sau prezidenţiale din trecut.

3. Am ascultat explicaţia motivului pentru care nu a fost posibilă utilizarea SIMPV, şi pare plauzibilă: STS a comunicat că pentru punerea în funcţiune din punct de vedere tehnic a acestui sistem la nivelul celor 18.600 secţii de votare are nevoie de 60 de zileconform unui articol publicat chiar pe platforma Adevărul. Or, în condiţiile în care organizarea Referendumului nu se poate decide decât odată cu votul final de adoptare a legii de revizuire şi acesta are obligatoriu loc, potrivit Constituţiei, în MAXIM 30 de zile de la adoptarea legiiadoptare care nu poate fi anticipată – este limpede că cele maxim 30 de zile nu pot asigura răgazul necesar (60 de zile) pentru punerea în funcţiune a sistemului. Spre deosebire de alegeri, a căror dată se stabileşte cu mult mai mult timp înainte.

4. Vor fi observatori. Atât cei care se opun temei Referendumului, cât şi cei care o susţin îşi pot numi observatori pe 6 şi 7 octombrie. Sunt soluţii eficiente care au funcţionat şi în vremuri mult mai tulburi, în anii ‘90.

5. Dacă este vorba ca cineva să încalce legea, haideţi să ne uităm la ce s-a întâmplat nu demult în Irlanda. O „entitate americană” a donat peste 17 milioane de dolari campaniei LGBTQ pentru legalizarea căsătoriei între persoanele de acelaşi sex în Irlanda. O sumă importantă a fost donată şi de Open Society Foundation pentru Amnesty International, implicată activ în tabăra „pro choice” din campania pentru suspendarea Articolului 8 din Constituţia Irlandeză, care proteja viaţa copilului nenăscut. În ciuda faptului că legea irlandeză interzice explicit donaţii din partea unor cetăţeni sau entităţi străine către grupuri care fac campanii pentru alegeri electorale sau referendumuri. Link aici către National Catholic Register, şi aici către Irish Central. Aşadar, de ce suspiciunile de încălcare a legii ar trebui să meargă într-un singur sens?

P.S.: În Marea Britanie, „cea mai veche democraţie din Europa”, se votează doar cu numele şi cu semnătura pe proprie răspundere. Nimeni nu verifică nici măcar cărţile de identitate şi paşapoartele – darămite supravegherea electronică a votului. Mergi la vot, îţi dai numele şi semnezi. Aşadar, poate n-ar fi cazul să ne dăm mai catolici decât Papa, şi mai democraţi decât UK. :)  

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

29 Comentarii

Utilizator Adevărul
26.09.2018, 16:32:32

Comentariu considerat abuziv.

Paun Al
26.09.2018, 16:59:36

Aveti "dreptate" d-le , cand referendumul este organizat de executantii ordinelor d-lui Dragnea , condamnat definitiv pentru fraudarea unui referendum , cand au votat si mortii si cand .... "Reprezentantul PSD la BEC pentru referendum este Nicolae Vasilescu, fost deputat condamnat, in 2013, la 2 ani de inchisoare pentru trafic de influenta.... " putem dormi linistiti , cei ce organizeaza referendumul sunt oameni "de incredere "... ce au exersat fraudarea votului ...

+6 (6 voturi)
Iulian Arion
26.09.2018, 17:33:11

Tocmai din motivele enumerate de tine, conducerea STS ori face sistemul operational in sase zile, ori sa fie concediata. Daca era razboi ce facea? Asteptau sa treaca 60 de zile?! La munca sau in strada, putorilor din STAS!

+3 (3 voturi)
Vanatorul/d.c.
26.09.2018, 17:19:29

Redau mai jos dialogul avut pe alta pagina cu prietenul meu virtual Radu Mircea.. Radu Mircea: ”Vinatorule , in virtutea prieteniei noastre virtuale de mai multi ani , spune-mi cu ce te afecteaza pe tine PERSONAL , casatoria in Romania a doi barbati sau doua femei majore , vaccinate si intregi la minte ??? Zau asa , esti in pericol de talibanism . Am pretentii de la limpezimea gindirii tale” Vanatorul/d.c: ”Ipocrizia, prostia si lichelismul, unior din tara..! Astea ma afecteaza de cate ori vin in tara..! Incepand de cand ajung Otopeni. Dar pe tine ce te afecteaza in redefinirea familiei asa cum apare in lege: ”Familia se întemeiaza pe casatoria liber consimțita între un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si îndatorirea parinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor." ..? Zi repede ce te deranjeaza..? Citeste cu atentie, gandeste si zi-mi ce gasesti in definirea asta nelalocul lui, indecent, discriminatoriu, neconform cu drepturile si libertațile cetatenesti si universale, sau cu realitate in care ne-am nascut, am crescut, educat, neconform cu cugetul si simtirile firesti ale coplesitoarei majoritati a populatiei ..? Interzice undeva relatiile homosexuale, are vreun articol sau paragraf care interzice traiul ca..pereche oficiala, cu drepturi si obligatii reciproce, al partenerilor de acelasi sex..? Pretindeti ca le aparati drepturile (nicicum ”atinse” de acest rererendum), dar mai rau le faceti , pentru ca a da din clanță aiurea toata ziua pe marginea unor legi pe care nici macar nu le cititi cu atentie, nu ajuta pe nimeni..! Din contra, creaza..repulsie si adversitate, dar nu va dati seama nici de asta ..! Si inc-o treaba..Familia e ..familie..! Intotdeauna a insemnat si va insemna atat cat va mai exista soarele si pamantul, sot, sotie, mama , tata, bunic, bunică, copii, nepoti, frati, surori (ba chiar si unchi, matușă, cumanat, cumnata, verisor, verisoara, etc, in formula extinsa etc..! ) Asta indiferent de tupeul si agresivitatea (ca sa nu mai spun de indecenta si vulgaritatea unor mitingisti ai..Curcubeului ) cu care se sustine si promoveaza”cauza” LGBT-ista..!”

-4 (4 voturi)
Iulian Arion
26.09.2018, 17:29:46

"STS a comunicat că pentru punerea în funcţiune din punct de vedere tehnic a acestui sistem la nivelul celor 18.600 secţii de votare are nevoie de 60 de zile" Ori se mobilizeaza si-l pun in functiune in 6 (sase) zile, ori intreaga conducere va fi concediata si trimisa in campul muncii din sectorul privat, unde sunt salariile babane. Institutia are nevoie de o noua conducere formata doar din personal certificat in utilizarea echipamentelor hardware, precum si de personal certificat in domeniul software. Aceasta institutie trebuie purjata de fel de fel de doctoranzi in semiotica, teologie la oxford, licentiati in arte si alte pseudo profesii inutile societatii, detinute de fii si fiicele fostilor ofiteri ai securitatii. Hai sa-nceapa de la STS purjarea institutiilor de paraziti, putori urbane, incompetenti, apa-n cap

0 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (29)

Modifică Setările