Directoarea unei şcoli din Capitală, amendată de CNCD pentru discriminarea unui copil cu sindromul Asperger

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii cu tulburări din spectrul autist au o inteligenţă peste medie, dar şi probleme de comunicare
Copiii cu tulburări din spectrul autist au o inteligenţă peste medie, dar şi probleme de comunicare

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a amendat-o cu 1.000 de lei pe directoarea unei şcoli din Capitală, care ar fi făcut presiuni pentru mutarea de la clasă a unui elev cu sindromul Asperger, informează Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD).

CNCD a comunicat luni Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi, care l-a reprezentat pe băieţelul de şapte ani diagnosticat cu sindromul Asperger, că directoarea Speranţa Cojocaru de la Şcoala nr. 59 din Drumul Taberei a primit o amendă de 1.000 de lei, precum şi recomandarea de a-i informa pe părinţii că presiunile exercitate au reprezentat discriminare şi de sancţiunea primită, informează CEDCD, potrivit Mediafax.

Consiliul a arătat că discriminarea produsă de directorul unităţii de învăţământ a afectat trei drepturi fundamentale ale copilului: la educaţie, la sănătate şi la demnitate.

Asperger, o problemă de relaţionare, nu de înţelegere 

Mark, în vârstă de şapte ani, are sindromul Asperger, o tulburare de spectru autist, care nu-i afectează capacităţile cognitive, el având de altfel un coeficient de inteligenţă pste medie, ci capacitatea de a relaţiona. 

Astfel, el suferă foarte mult atunci cand cineva râde de el sau când nu ştie să facă un lucru şi vede că ceilalţi copii sunt mai îndemânatici ca el, susţin reprezentanţii CEDCD.

Potrivit sursei citate, majoritatea părinţilor colegilor de clasă ai lui Mark au cerut retragerea acestuia din şcoală, fiind susţinuţi de directoare.

Preşedintele CEDCD Mădălina Turza a precizat că Mark face parte dintr-o familie monoparentală, cum se întâmplă adesea în cazul copiilor cu dizabilităţi, iar mama a fost jignită şi ameninţată constant, după ce a informat conducerea şcolii şi cadrele didactice cu privire la situaţia medicală a fiului ei.

"(Ceilalţi părinţi, n.r.) au jignit-o îngrozitor. Îi dădeau telefoane acasă. Au strâns semnături s-o convingă pe directoare să-l mute", a explicat Turza, precizând că personale respective l-au numit pe copil "handicapat" şi i-au spus mamei "să şi-l ia".

19 colegi ai copilului cu sindrom Asperger, mutaţi din clasă de părinţi

Dintre cei 25 de colegi de clasă ai lui Mark, 19 au fost mutaţi de părinţi, ulterior fiind aduşi alţi copii pentru a se completa clasa, a mai relatat preşedintele CEDCD.

Directoarea şcolii "a susţinut şi a încurajat acţiunile discriminatorii" ale acestor părinţi, "arătând că «părinţii fac legea» şi indicând necesitatea mutării copilului pentru a evita riscul desfiinţării clasei", potrivit CEDCD.

La un moment dat, i-a fost prezentată mamei o dispoziţie de mutare a lui Mark la o altă clasă, pe care aceasta nu a semnat-o, a mai arătat Turza.


Cât de inteligenţi sunt copiii autişti şi ce piedici le pune sistemul educaţional românesc

Nu toate tulburările din spectrul autist se asociază cu un coeficient de inteligenţă peste medie, dar o mare parte din copiii cu astfel de probleme sunt genii în matematică, muzică, desen sau în alte domenii şi au nevoie de stimulare din partea sistemului educaţional.

Semne ale autismului, descoperite la nou-născuţii de două luni

Autismul poate fi diagnosticat la nou-născuţii cu o vârstă de două luni, relevă un nou studiu realizat de cercetătorii americani, potrivit celor de la BBC.

Colegiul Psihologilor solicită decontarea directă a serviciilor de recuperare oferite copiilor cu autism. Terapia costă nu mai puţin de 1.000 de euro

Colegiul Psihologilor din România solicită autorităţilor să deconteze serviciile psihologice de care beneficiază copii diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist. Statisticile arată că în România există peste 7.000 de persoane cu autism, deşi numărul acestora este mult mai mare, susţin specialiştii.

STUDIU Diagnosticul de autism ar putea fi pus greşit în multe cazuri

Până la 50% din copiii cu o tulburare genetică fără nicio legătură cu autismul sunt diagnosticaţi, în mod eronat, cu tulburări de spectru autist, ceea ce duce la tratamente nu doar ineficiente, ci chiar dăunătoare, susţin oamenii de ştiinţă americani.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite