Director medical al Spitalului Colentina: Avem 20 de cadre medicale care sunt infectate cu SARS-CoV-2, din toate categoriile, iar alte şapte sunt carantinate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos
FOTO: Inquam Photos

Directorul medical al Spitalului Colentina, medicul Mihai Drăguţescu, a declarat pentru News.ro că 20 de cadre medicale din unitatea sanitară sunt infectate cu SARS-CoV-2, iar alte şapte sunt carantinate, fiind considerate contacţi.

„Situaţia n-aş descrie-o ca fiind una rea, este una aşteptată. Spitalul Colentina e un spital mare, are 1,400 de angajaţi, din care majoritatea sunt cadre medicale, sau suport medical. La momentul ăsta avem 20 de cadre medicale care sunt infectate, din toate categoriile şi anume: medici, asistenţi medicali, brancardieri, infirmiere şi şapte cadre medicale care sunt contacţi şi sunt carantinaţi” a declarat pentru News.ro directorul medical al Spitalului Colentina, Mihai Drăguţescu.

Acesta menţionează că nu au fost probleme în ceea ce priveşte asigurarea gărzilor în spital. 

„Nu au fost probleme. O să devină din ce în ce mai greu dacă rata de pozitivare se va menţine ridicată, s-ar putea să se întâmple nişte sincope, în sensul în care s-ar putea ca unele secţii, servicii sau compartimente să ajungă la un grad de pozitivare în care, conform definiţiei de caz, să fii nevoit să închizi acel serviciu pentru câteva zile şi atunci să fii nevoit să închizi ca să poţi să faci curat şi să izolezi lucrurile. Şi va fi o problemă pentru pacienţi, s-a întâmplat şi în alte spitale, noi am primit pe anumite specialităţi din alte spitale în care anumite secţii au fost declarate focare şi au trebuit închise pentru dezinfectare şi a trebuit să primim. S-ar putea să se întâmple, este un lucru de aşteptat, previzibil, suntem pregătiţi”, a adăugat medicul.

Drăguţescu a precizat că cele mai multe dintre infectările înregistrate la cadrele medicale nu s-au produs în spital, ci în familie, în numeroase cazuri copiii fiind cei care au adus virusul.

„Acum a apărut o problemă nouă cu acest Omicron şi anume cardele medicale, în majoritatea lor, care s-au pozitivat sau sunt carantinate, au legătură cu familia şi anume copilul vine pozitiv acasă şi îi carantinează sau îi îmbolnăveşte şi atunci trebuie să rămână izolaţi. Cam ăsta este pattern-ul general. A fost o singură problemă, manageriată, cu neurologia, dar fără a fi nevoiţi să închidem secţia, s-a închis un tronson, o parte a secţiei a fost igienizată şi personalul a fost ţinut acasă, dar fără probleme care să afecteze activitatea medicală în adevăratul sens al cuvântului, ci doar în reducerea ei”, a mai afirmat medicul.

Acesta a subliniat că, la începutul lunii decembrie a anului trecut, peste 92% dintre medicii spitalului Colentina erau vaccinaţi anti-COVID, în timp ce în rândul asistenţilor medicali procentul de vaccinare era de peste 80, iar la infirmiere şi brancardieri rata de imunizare prin vaccin era de aproximativ 70%. 

Acesta a subliniat că angajaţii spitalului care nu sunt vaccinaţi sunt testaţi pentru depistarea infecţiei de două ori pe săptămână. 

În ceea ce priveşte gradul de ocupare în secţiile spitalului, Drăguţescu a explicat că pe secţiile aşa-numite verzi, pentru patologii non-COVID, gradul de ocupare este ridicat, în timp ce în secţiile roşii, COVID, cazurile nu sunt numeroase. În ATI COVID sunt internaţi doar trei bolnavi, în cazul acestora nefiind făcute secvenţieri, însă medicul spune că „cel mai probabil” aceştia sunt infectaţi cu Omicron, având în vedere că aceasta este tulpina dominantă. 

„Pe secţiile verzi, non-COVID, gradul de ocupare este unul destul de mare, în jur de 90% în majoritatea secţiilor. Pe secţiile roşii, cazurile nu sunt foarte multe la momentul ăsta”, spune medicul.

Spre deosebire de precedentele valuri ale pandemiei, spitalul nu are liste de programări pentru unele specialităţi, spitalul fiind, din luna mai a anului trecut, spital mixt. 

„La momentul ăsta am ajuns într-o situaţie, să zicem, fericită cu pacienţii noştri, în sensul în care avem scenariu de rezilienţă pentru pacienţi COVID şi această structură COVID este una elastică, creşte în funcţie de nivelul pandemiei. (...) Dar reuşim să facem faţă pacienţilor în sistem non-COVID fără niciun fel de probleme”, adaugă medicul Mihai Drăguţescu.

La Spitalul Witting din Capitală, în două secţii au fost suspendate internările din cauza cazurilor de COVID-19 depistate la angajaţi, dar şi la pacienţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite