Societate

articolul anterior articolul urmator

Disciplina înseamnă libertate

12
15 Mar 2020 13:09:44
Mihail Neamtu

Reflectam azi dimineaţă la obiceiurile mărunte dobândite de-a lungul unei vieţi. Igiena dentară este un reflex educat. La fel, spălatul pe mâini. Fapta repetată din fragedă pruncie se transformă în obişnuinţă.

O disciplină atrage altă disciplină: cine face sport, are şi o imunitatate crescută; cititorul pasionat capătă o exprimare îngrijită; omul care se roagă dobândeşte un psihic solid. Nu întâmplător, fiecare materie studiată la şcoală se numeşte, din nou, „disciplină.” Vechii greci îi spuneau „askesis”. Rigoarea şi abnegaţia atrag după ele profesionalismul, eleganţa şi excelenţa.
 
Cei din vechime înţelegeau mai bine decât noi importanţa regulilor. De la primele şcoli rabinice ale Antichităţii şi până la pedagogia modernă a doamnei Maria Montessori, oamenii tradiţiei au ştiut că viaţa trebuie simplificată printr-un Decalog.
 
În ultimele decenii am abandonat rigoarea spartană în beneficiul consumerismului. În vremuri de molimă, e timpul să redescoperim acele tabieturi sănătoase care par triviale, dar sunt vitale: ne spălăm cu apă şi săpun, nu flegmăm, păstrăm distanţa şi respectul pentru ceilalţi, facem gimnastică, murmurăm un psalm. Gesturile mici înfruntă cu succes marile tragedii ale vieţii.
 
A nu respecta igiena cea mai strictă, a nu spune adevărul medicilor, a nu practica distanţarea socială, a subestima prin băşcălie puterea absolut distructivă a virusului COVID 19 — iată reţeta dezastrului petrecut deja în Italia.
 
Mai mult decât psihoza canalelor media, indiferenţa şi lipsa de grijă a oamenilor pot transmite mai departe boala. Nu mă credeţi? Priviţi la Singapore. Pasiunea pentru curăţenie a asiaticilor a dat roade. „Virusul nu alege, ci te ia pur şi simplu prin surprindere”, îmi scria o prietenă. N-aş schiţa acum scenarii apocaliptice şi n-aş stimula isteria colectivă ori asaltul dement asupra magazinelor. Ce poate diminua pandemia e, mai curând, o suită de gesturile mărunte, paşnice, discrete. Mă pot spăla pe mâini la două ceasuri distanţă preţ de 20 de secunde. Pot elimina raporturile tactile cu semenii. Pot trimite mâncare prin UberEats unor bătrâni nevoiaşi. Iar peste toate #StauAcasă...

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Stanila Ion
15.03.2020, 13:20:08

De fapt e cam invers, libertatea inseamna si disciplina...

0 (2 voturi)
Marck
15.03.2020, 13:58:50

E riguros exact că libertatea include disciplina. Dacă libertatea este necesitatea înțeleasă iar disciplina este o necesitate, atunci demonstrația logică e evidentă. Relația inversă însă nu e adevărată. Disciplina poate să derive și din libertate dar poate fi și impusă (prin forță, sub amenințare, prin practici religioase, etc.) Dar frânarea extinderii epidemiei de coronavirus nu ține de concepte filozofice abstracte ci de însușirea și respectarea unor reguli minimale de bun-simț pe care numai un idiot nu le pricepe sau le ignoră. Și-atunci trebuie să vorbim despre altceva, nu de libertate sau disciplină ci despre educație și bună-creștere. Dar acesta este un alt subiect.

0 (4 voturi)
LazyBear
15.03.2020, 14:01:45

Va lua timp sa se inteleaga de catre toata lumea ca disciplina ii va salva. Dar vor invata, chiar si cei mai grei de cap, de voie sau de nevoie...altfel ăl-cu-coarne îi va lua.

+1 (3 voturi)
cib
15.03.2020, 14:34:21

Au avut nemtii acu' vreo saptezeci de ani o disciplina, mama, mama. Adevarata libertate!

+5 (5 voturi)
Paun Al
15.03.2020, 14:42:04

Libertatea individuala trebuie vazut prin prizma libertatii celorlalti semeni din comunitate . Si atunci este un compromis ,o libertate reglementata , care presupune pe de o parte ca libertatea mea sa nu limiteze libertatile asumate de societate ale semenilor mei , din comunitatea societatea in care traim , pe de alta parte libertatea , comportamentul meu sa nu cauzeze vreun rau celorlati . Libertatea presupune sa vedem , sa intelegem lucrurile la nivelul societatii ,a comunitatii in care traim si nu doar la nivel idividual ...

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările