Societate

articolul anterior articolul urmator

Dispariţia TVR

12
26 Mar 2014 21:14:55
Mircea Vasilescu
Stelian Tănase, directorul general interimar al Televiziunii Române FOTO Mediafax
Stelian Tănase, directorul general interimar al Televiziunii Române FOTO Mediafax

Televiziunea Română are probleme grave de multă vreme. În urma unei întrevederi cu premierul, directorul general interimar, Stelian Tănase, a anunţat că s-a ajuns la “un plan de măsuri”. Mă tem însă că nu s-au găsit, de fapt, soluţii.

De mulţi ani se tot spune că “rădăcina răului” se află în legea de organizare – care politizează Consiliul de Administraţie – şi în utilizarea TVR, de către toate partidele şi liderii care s-au succedat la putere, drept jucărie politică şi propagandistică. Se mai spune că TVR e ineficientă, având prea mulţi angajaţi, iar concedierile făcute sub directoratul lui Claudiu Săftoiu n-au rezolvat nimic. În plus, în numele “eficientizării”, Claudiu Săftoiu a desfiinţat exact ceea ce nu trebuia desfiinţat: cele două canale care chiar făceau un serviciu de interes public (şi aveau şi costurile cele mai mici), TVR Cultural şi TVR Info.

Cu datorii pe care nu le va putea plăti niciodată (vreo 150 de milioane de euro) şi cu o maşinărie sindicală care se va opune concedierilor în masă, TVR se zbate de câţiva ani în neputinţă şi impredictibilitate. La TVR poţi vedea orice – de la lucruri foarte bune la emisiuni jalnice. Pentru că instituţia pluteşte în dezordine şi incoerenţă: Consiliul de Administraţie îşi orientează deciziile în funcţie de influenţele politice, directorii şi şefii sunt mereu schimbaţi pe veresii şi cumetrii, nu pe criterii de competenţă, iar profesioniştii foarte buni (încă sunt destui, deşi mulţi au plecat) nu sunt motivaţi sau măcar lăsaţi să-şi facă meseria. Aşa că TVR a dispărut deja din orizontul televiziunilor care contează: nici audienţă nu prea are, nici misiunea de serviciu public nu şi-o îndeplineşte. E nici cal, nici măgar.

Vom vedea ce fel de măsuri au găsit premierul şi directorul general interimar. Deocamdată, dl Stelian Tănase a anunţat nişte lucruri despre care s-a tot vorbit, de asemenea, de mult timp. De pildă, comasarea TVR cu Societatea Română de Radio, “după model BBC”. Radio România nu are pierderi, a funcţionat totdeauna mai bine ca televiziunea. Şi atunci de ce să le uneşti într-un mamut? Mă tem că nu va ieşi deloc BBC, ci rezultatul va semăna cu Radioteleviziunea Română de dinainte de 1989. Apoi, mai zice directorul general interimar, trebuie redusă “decizia politicului în privinţa CA”, prin urmare în Consiliul de Administraţie ar trebui să intre şi reprezentanţi ai Patriarhiei, Academiei, ai uniunilor de creaţie, ai societăţii civile. “Toate cultele ar trebui să aibă câte un reprezentant”, adaugă o deputată. Dacă fiecare dintre aceste instituţii o să aibă câte un reprezentant, Consiliul de Administraţie va ajunge la cel puţin 30 de persoane (remunerate!). Ziceaţi ceva de BBC? Au cultele, societăţile scriitorilor şi artiştilor, ONG-urile din Marea Britanie pretenţia să se bage în Board-ul BBC? Sau ne comparăm cu BBC doar când ne convine şi când vrem să “justificăm” formele fără fond?

În fine, o altă “măsură” este mărirea taxei TV plătită de cetăţeni. “E cea mai mică din Europa”. Corect, dar chiar şi aşa, aduce o groază de bani la TVR. N-ar fi fost mai sănătoasă o bună gospodărire a banilor? Şi, oricum, anul ăsta nu se poate face nimic, că e an electoral: asta ar mai lipsi, după acciza la benzină şi introducerea altor taxe, să-i mai iei omului din buzunar bani mai mulţi şi pentru TVR...

TVR ar avea nevoie de un plan de management pe termen mediu şi de o viziune coerentă asupra programelor. Şi de nişte profesionişti care să fie lăsaţi să-şi facă treaba, fără intruziuni politice. Deocamdată, directorul general interimar aşteaptă soluţii tocmai de la liderii politici. Îi vedeţi cumva pe mediocrii politicieni români dându-se la o parte şi lăsând TVR pe mâna profesioniştilor? Eu nu. Deci rămâne cum am stabilit: TVR a dispărut deja în ceaţă, şi acolo va rămâne.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Vanatorul/d.c.
26.03.2014, 21:56:33

D-le Vasilescu, credeti-ma ca nu aveti de ce sa fiti ingrijoarat..! Aveti va rog incredere im mine..Pentru ca tocmai am aflat de pe blogul parintelui Eugenie Tanasescu, ca TVR s-ar putea sa intre sub preasfanta ocrotire a preacuviosilor si neprihanitilor clerici BOR, ceea ce insemna, practic, ca vom asista la o redresare a televiziunii nationale, cat se poate de rapida..Va asigur ca mult asteptatul reviriment al TVR e doar o chestie de sincera credinta si profunda aplecare catre cele sfinte. Pentru ca imediat ce un sobor de preoti va sfinti studiourile cu niscaiva butoaie conectate la stropitori cu aghiasma si dupa oarece incantatoare tamaieri, vor fi atarnate imediat si cateva icoane facatoare de minuni, care, impreuna ciolanele catorva sfinti, va fi tot ce-i trebuie Lui Dumnezeu pentru a da gandul bun celor vreo 17 milioane de ortodocsi, iar acestia vor purcede cu totii a se benocla de dimineata pana seara la televizor, ceea ce insemna ca ratingul va fi cu adevarat minunat si fara concurenta..! Aleluia.. Si Aloha.

+5 (5 voturi)
dubrovski elvis
26.03.2014, 23:14:11

Asta ne-ar mai trebui ! Nu e suficienta lalaiala la Trinitas?

+2 (2 voturi)
Radu Mircea
27.03.2014, 07:45:36

# Vinatorul/d.c. Nu lua in desert sfintele taine Vinatorule , ca deja s-a alcatuit delegatia care sa mearga sa aduca moastele sfintilor Anod si Catod , care vor fi ingropate in curtea din Dorobanti de o sa sparga audientele TVR-ul , va fi mai tare decit teveurile lui Voiculescu , Ghita si Vintu la un loc .

+2 (2 voturi)
Camelian Propinatiu
27.03.2014, 09:07:46

A comasa TVR cu SRR inseamna a cobori la acelasi nivel de mediocritate, si se va reusi nimicirea uneia dintre ultimele redute ale calitatii media, Radioul! Pentru ca la noi scopul mesei rotunde e a desemna intelectualul dominant, nu Luminarea Poporului. E obligatoriu ACUM, si nu se va organiza, un fel de Congres al Intelectualilor intru dumirirea politicienilor (si a contribuabilului) asupra nevoilor presante privind Infrastructura Intelectuala, rezultând un document care sa arate pe intelesul tuturor, domeniu cu domeniu (biblioteci, centre de documentare, librarii, malluri si camine culturale, patrimoniu, institutii…), cât suntem de inapoiati fata de Occident, si cu ce consecinte. Ca studiu de caz, sa se compare grafic in ce masura poate azi subfinantata Biblioteca Nationala Samsung sa indeplineasca aceleasi functii ca a francezilor.

mitrut
27.03.2014, 09:09:52

Venirea lui Stelian Tanase a accentuat criza din TVR si a umplut buzunarele acolitilor sai. Dar are promisiuni de la Ponta ca, inca se mai poate mulge vaca, pana dupa alegeri, daca promoveaza numai PSD, in campanie.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (12)