Societate

articolul anterior articolul urmator

Distopia „carierelor genetice“

22
21 Dec 2018 10:47:41
Cătălin Sturza

Digi24 ne spune într-un titlu mare că peste 100 de ani (când România va ieşi în sfârşit din Evul Mediu?), copiii vor intra într-o epocă a „carierelor genetice“.

Dragă Digi, scriitorul american Kurt Vonnegut (unul din „granzii“ SF-ului mondial) debuta, în 1952, cu un roman SF a cărui temă ar putea să fie rezumată de titlul pe care îl daţi voi. Societatea foarte „progresistă“ – şi foarte distopică – descrisă de Vonnegut în „Pianul mecanic“ e bazată pe ideea orientării timpurii a copiilor pe baza „carierelor genetice“. Astfel încât în această societate foarte evoluată, tehnologizată şi automatizată ajung să existe doar două categorii de oameni: elitele, care sunt fie ingineri, fie manageri, şi care populează birourile marilor corporaţii; şi toţi ceilalţi, care sunt cuprinşi sub denumirea-umbrelă de „emanaţii şi epave“. Cei din categoria a doua nu au înzestrarea genetică pentru a deveni ingineri şi manageri; prin urmare ei pot fi ori soldaţi, ori muncitori „la cârcă“, gunoieri sau măturători. Specializarea lor începe, exact aşa cum ne spune Digi, „de la o vârstă fragedă, chiar din şcoala primară“.

„Avem, în prezent, o prăpastie atât de mare de şanse între urban şi rural încât nici nu putem vorbi de un sistem de învăţământ funcţional“, ne spune Digi. Dar, cu ajutorul „accesului la tehnologie“, peste 100 de ani vom fi capabili să micşorăm aceste clivaje. Chiar aşa să fie? Pentru că, dacă (re)citim romanul lui Vonnegut, vom vedea că tocmai încrederea oarbă în tehnologie (pe care pare să o promoveze constant Digi; şi nu doar ei) are efecte dezastruoase asupra societăţii. Unul dintre efecte fiind faptul că, departe de a le micşora, această încredere oarbă în tehnologie duce la adâncirea prăpăstiilor care există în societate.

Şi oare carierele de preoţi, de pildă – vor fi şi ele stabilite tot pe baza testelor genetice? Sau seminariile de teologie se vor fi desfiinţat, până atunci, deoarece ele nu vor cadra cu „progresul“?

Să defilezi cu un astfel de titlu tocmai când încerci să promovezi ideea de educaţie care e antidotul infailibil pentru ignoranţă mi se pare amuzant – în condiţia în care aproape toată opera lui Vonnegut a fost tradusă la Humanitas de ani buni, iar „Pianul mecanic“ e un clasic de aproape... 100 de ani.

Altfel, citind textul de pe Digi24, îmi rula neîncetat în cap, pe post de coloană sonoră, şlagărul progresist al „Iepocii de Aur“: „Noi în anul 2000 / când nu vom mai fi copii...“

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

22 Comentarii

Radu Mircea
21.12.2018, 12:15:01

# Catalin Sturza ln afara celor doua categorii amintite de dvs. din lecturile proprii , adica shtabarimea si circashii , mai exista una domnu' Sturza pe care o ignorati intentionat : ZIARISTII de doi lei care in lipsa ideilor proprii se lipesc parazitar de cite un stapin . Eu cunosc unu' care alterneaza BOR cu PSD , dar se pare ca nici orientare nu are fiindca nu s-a pricopsit nici pina in ziua de azi . Despre popici pot sa va spun cu siguranta ca vor disparea ca profesie in urmatorii 30-40 de ani , iar peste 100 de ani se va vorbi despre ei in mod stiintific ca de o specie de dinozauri incapabili de adaptare . Silozurile care nu vor incurca prea tare perspectiva arhitectonica , vor fi darmate pina la o inaltime acceptabila unui depozit de marfuri . Unele vor rezista mai mult ( Catedrala lu' Danutz ) costul demolarii depasind valoarea materialului rezultat si va fi probabil un muzeu al absurdului . Sarbatori cu bine !!!

0 (4 voturi)
Paun Al
21.12.2018, 12:57:28

Radu , in ceea ce priveste existenta preotilor ...cred ca te inseli . Vor exista atata timp cat vor fi utili celor ce trag sforile lumii ..si atata timp cat vor reusi sa prosteasca , sa spele pe creier copiii , de cum se nasc ... Ce se seamana in mintea lor in primii anii este greu de scos , de schimbat ... Iar daca democratia functioneaza pe principiul majoritatii .. atunci prostia cultivata este si va fi majoritara ...:))))) Pentru ca nici preotii , nici politicienii , nici sforarii lumii nu vor oameni educati , independenti . Oamenii educati , cu spirit critic , cu gandire rationala ...le-ar intelege sarlatania , manipularile ...

0 (4 voturi)
Radu Mircea
21.12.2018, 15:41:59

# Paun Al Am doua argumente domnu' Paun care ma indreptatesc sa sper ca am dreptate : 1. Lacomia proverbiala a popicilor care ii vor face inutili oricarui conducator care nu va fi dispus sa plateasca o armata de propagandisti pentru un efect minim daca nu cumva inexistent . Popimea va cere din ce in ce mai mult oferind din ce in ce mai putin . 2. Masa de manevra a popicilor devine cu fiecare deces mai mica . Dupa ce generatia +65 va da coltu' alte generatii de prostit vor fi tot mai subtiri . Fie ca vrem , fie ca nu vor , omenirea va merge inainte fara acest balast care ne atirna de picior ca o ghiule de condamnat . Lumea de miine va fi tehnologizata in proportie de 95 % si va fi o lume in care legendele inceputului de civilizatie se vor odihni pe suporturi magnetice sau optice in biblioteci la capitolul '' ERORI ALE OMENIRII '' . Sarbatori fericite , domnu' Paun !!!!

0 (4 voturi)
Paun Al
21.12.2018, 12:46:20

A fost un studiul sociologic ... „România peste 100 de ani”...in care romanii au fost intrebati cum isi imagineaza ei educatia peste 100 de ani ... Iar reportajul( este un serial ) prezinta concluzii din studiu , pareri ale celor ce au contribuit la realizarea lui .... Adica in final DIGI ...nu spune de la el mai nimic . Dl Sturza , adeptul ”adevarurilor ” absolute si exclusive ,unice ...nu poate concepe ca oamenii isi pot imagina diferit , de conceptia lui despre lume si viata ... lumea , viitorul . Nu-si poate imagina nici ca lumea s-ar putea sa arate diferit de ce crede d-lui . Parerile romanilor sintetizate in stutiu pot fi o varianta posibila . Numai ca imaginatia noastra este saraca , cand ne referim la viitor . O alta varianta , plauzibila este interventia ingineriei genetice in biologia si evolutia omului ca si a inteligentei artificiale in conexiunea cu lumea cu ceilati si actiunea asupra lumii , a vietii . Nu va mai fi o selectie a ”creierelor genetice ” ci se vor crea ”supra -oameni ” prin inginerie genetica . Deja in China s-a facut o astfel de modificare genetica ...si daca am inteles bine s-au si nascut gemenele Asa cum acum , accesul la educatie , la sanatate , la transplant ...este inechitabil ..este posibil ca si in viitor accesul la o viata de calitate , la viata prelungita , la sanatate , la ” supra-om ”... sa fie selectiva ... Cat despre preoti, fiti linistiti . Daca cei ce vor trage sforile lumii acesteia ii vor considera utili pentru a-i tine ” sub ascultare ” , pentru a-i spala pe creier , a-i manipula pe cei din categoria ..„emanaţii şi epave “ atunci vor exista si preoti .... Numai ca daca tehnologia va evolua astfel incat sa putem citi gandurile , opiniile , conceptiile adevarate ... si nu cele rostite ale acestor viitori preoti ...vor avea o mare problema ...:)))))) Mai este insa o varianta posibila ...prostia umana , indobitocirea , spalarea pe creier ... manifestata la nivel de comunitati mari ...care au facut si ele istorie ..sau au modificat cursul istoriei ... Care ne pot duce intr-un ev intunecat . Romania are mari sanse sa devina o mare ” manastire ” sub ” ascultarea ” unui preafericit ”... O ferma umana ..cu niste ”fermieri ” care sa ii tina ” sub ascultare ” si sa le dea iluzia ca de fapt asta vor ...

-1 (3 voturi)
A(n)
21.12.2018, 16:13:57

Paun Al " Paun Al 192 fani 2 1 acum 3 ore A fost un studiul sociologic ... „România peste 100 de ani”...in care romanii au fost intrebati cum isi imagineaza ei educatia peste 100 de ani ..." La ce va ganditi ? Ca Hitler si Ceausescu ar iesi castigatori ? Ideea cu Creierul digitizat este un mare sofism: Creierul omului este cel mai complicat calculator existent in univers. Deci orice interventie umana de digitizare a lui implica automat o atrofiere a capacitatilor umane. De ce toata lumea spune ca dependenta copiilor de calculator este o nocivitate ? Pai tocmai calculatorul digitizat prosteste creierul copiilor.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (22)