Distrugerea pădurilor din Apuseni: Eterna scuză a „doborâturilor” provocate de furtuna din 2017, nu mai ţine domnilor!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
defrisare padure maguri racatau

Greenpeace România a lansat în octombrie 2019 „Raportul Tăierilor Ilegale din 2018” o analiză bazată pe cifrele oficiale privind cazurile de tăieri ilegale identificate de autorităţi. Sintetizat, raportul arată că „autorităţile de control depistează doar 1% din totalul tăierilor ilegale care au loc în România: circa 200.000 m3 din cele 20 de milioane de metri cubi de lemn care dispar anual fără acte din pădurile ţării noastre”.

În mai 2020, alături de doi colegi, Ioan Aurel Cherecheş şi Alin Danci, am parcurs Valea Someşului Rece, în comuna Măguri Răcătău şi am constatat la faţa locului, apoi am prezentat public, un videoclip cu lemne tăiate recent, nemarcate şi trase chiar aproape de drum pentru a fi apoi mai uşor încărcate şi transportate.

Reacţia Direcţiei Silvice Cluj a fost atunci, prin intermediul unui angajat, neprofesionistă, pe măsura neglijenţei cu care a tratat ani de zile masacrul pădurilor din Apuseni. 

În prologul acelei acţiuni, în mai multe rânduri am sesizat ministerul de resort cu privire la tăierile ilegale de pădure din Apuseni, fie că vorbim de zona Padiş, fie că am solicitat informaţii cu privire defrişările ilegale din judeţul Cluj. Răspunsurile venite de la minister, au fost scrise în pripă, în bătaie de joc.

La întrebările, Câte hectare de pădure au fost tăiate legal şi ilegal în judeţul Cluj în ultimii treizeci de ani? Vă solicit să-mi specificaţi PUNCTUAL PE FIECARE OCOL SILVIC!” şi „Ce măsuri au întreprins Romsilva - Direcţia Silvica Cluj şi Garda Forestieră Cluj pentru a stopa şi preveni defrişările de pădure din judeţul Cluj?” singurul răspunsul dat de ministru, a fost următorul: „Cu privire la celelalte solicitări referitoare la măsurile dispuse şi implementate împotriva "defrişărilor ilegale”, facem precizarea că, pentru prevenirea şi combaterea ilegalităţilor în domeniul silvic, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva, direct şi/sau prin unităţile sale, a colaborat, anual, în baza planurilor comune de acţiune "Scutul pădurii”, cu unităţi din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (Inspectoratul General al Poliţiei Române şi Inspectoratul General al Jandarmeriei Române)”.

Imagine indisponibilă

Prin urmare, dacă la o interpelare oficială, un ministru nu are curajul să-şi asume cifre, cât de sinceră este „lupta” autorităţilor contra acestui flagel? Care sunt măsurile depuse, concret, pe cifre, pentru a opri distrugerea pădurilor din Apuseni şi din România în general?

Recent, senatorul Mihai Goţiu, probabil cel mai activ parlamentar român în lupta cu mafia lemnului, a realizat un documentar în zona Văii Someşului, Munţii Gilăului, cu privire la defrişările ilegale.

Activitatea domnului Goţiu, de documentare, se pare că a fost însoţită şi de nişte ameninţări cu moartea, din partea unui pădurar. La acest nivel s-a ajuns în România anului 2020, ca activiştii de mediu şi un senator al României să fie ameninţaţi cu moartea într-o pădure din judeţul Cluj.

Modificările legislative votate recent în Camera Deputaţilor, la Codul Silvic, dintre care amintesc: „furtul de arbori va intra direct sub incidenţă penală, indiferent de prejudiciu”, „camioanele sau tirurile cu care sunt transportaţi arborii tăiaţi ilegal vor putea fi confiscate”, „tăierile la ras vor fi interzise în rezervaţiile naturale”, „sumele destinate pazei suprafeţelor de pădure sub 30 de ha vor creşte cu peste 30%” sunt importante, însă fără implcarea mai directă a autorităţilor de control, holocaustul aurului verde din Apuseni va continua şi în următorii ani.

În acest context, consider că reprezentanţii Direcţiei Silvice Cluj, ai Gărzii Forestiere şi ai Poliţiei din Cluj ar trebui să ia în serios materialul prezentat şi ameninţările primite de senatorul Goţiu, cât şi semnalele de alarmă pe care încă din luna mai le-am tras alături de fostul Prefect al judeţului Cluj şi fostul Subprefect, cu privire la tărierile ilegale de arbori de pe Valea Someşului, Munţii Gilăului.

Eterna scuză a „doborâturilor” provocate de furtuna din 2017, nu mai ţine domnilor!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite