Doamna Macovei şi dubla măsură

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă ar fi să luăm de bun Codul Etic al PDL-ului, propus cu aplomb de justiţiara Monica Macovei, probabil că mulţi dintre colegii săi n-ar mai putea trece nici pragul partidului.

Şi asta nu neapărat din cauza suspiciunilor de corupţie sau de incompatibilitate care planează asupra unora dintre ei. Căci, nu-i aşa, orice membru poate invoca prezumpţia de nevinovăţie, în lipsa unei sentinţe definitive şi irevocabile de condamnare, având toate motivele să conteste o eventuală suspendare sau excludere.

În textul aprobat recent de conducerea formaţiunii de guvernământ, în unanimitate, dar nu fără bombăneli, există însă câteva prevederi care au mai mare legătură cu morala decât cu penalul. Astfel, la articolul 3, alineatul 4, printre „faptele care atrag sancţiuni (graduale, în funcţie de gravitate) în cadrul partidului" sunt enumerate următoarele: "Promovarea de idei sau acţiuni de rasism, xenofobie, anti-semitism şi intoleranţă"; "Încălcarea gravă a normelor de morală publice de către membrii de partid aflaţi în exercitarea unor funcţii în instituţiile publice"; "Comportament public indecent, violenţă fizică sau ameninţări la integritatea fizică a oricărui cetăţean, declaraţii publice jignitoare sau orice alte forme de comportament public care prejudiciază grav credibilitatea şi obiectivele asumate de partid".

Să le luăm pe rând. La capitolul "intoleranţă" s-ar înscrie perfect junele senator Iulian Urban, cu încercarea de a-l scoate victimă pe criminalul din Norvegia, dar la fel de repede ne-ar putea duce gândul la însuşi preşedintele ţării, cu ale sale dese derapaje. Începând cu faimoasa replică "ţigancă împuţită" şi terminând cu recenta declaraţie pe tema monarhiei: "Dacă iese vreunul cu dizabilităţi, ce te faci?" Sigur, nu putem compara comentariile ridicole de pe blogul unui politician cu afirmaţiile grave rostite la televizor de Traian Băsescu. În fond, ne-am aştepta la mai multă grijă în exprimare de la şeful statului decât de la un parlamentar de Ilfov!

Revenind la Codul Etic, trebuie spus că „normele de morală" şi "comportamentul public" sunt şi mai greu de măsurat. Cum să încadrăm ieşirile deputatului "one-man-show", Edmond Tălmăcean pe numele său, care găseşte de cuviinţă să cânte şi să danseze ori de câte ori este invitat să se desfăşoare pe micul ecran? Indecenţă, infantilism sau imbecilitate? Fireşte, n-o să-l întrebăm chiar pe dânsul, întrucât răspunsul va fi că, în vremuri de restrişte, vrea să-i înveţe pe români să se distreze!

Nu ştiu dacă susamintitul "Michael Jackson" de la PDL va intra sau nu sub incidenţa reglementărilor de integritate. Ce ştiu sigur este că, dacă s-ar aplica aceeaşi măsură, ne-am putea trezi că sunt chemaţi să dea socoteală şi alţi lideri de vază ai partidului. Ca distinsa Elena Udrea, de pildă, ale cărei "pictoriale" mai mult sau mai puţin îmbrăcate fac furori. Şi ceea ce este mai supărător pentru adepţii moralităţii în viaţa publică nu este poza unei blonde durdulii, ci faptul că un ministru în funcţie îşi expune nurii într-o perioadă în care milioane de cetăţeni n-au ce pune pe masă!

În concluzie, i-aş cere doamnei Monica Macovei să ne promită că, la judecata partidului, nu se va folosi dubla măsură. Dar tare mi-e teamă că nu va putea, căci, în ţărişoara noastră, justiţia este strâns legată la ochi!

Sabin Orcan este redactor şef ediţii locale "Adevărul"

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite