Societate

articolul anterior articolul urmator

DOCUMENT Toate măsurile de relaxare care intră în vigoare de la 1 iunie

10
28 May 2020 21:41:39
Autor: Alina Vasile
Oameni care fac plajă în Franţa respectând regulile de distanţare socială FOTO AFP
Oameni care fac plajă în Franţa respectând regulile de distanţare socială FOTO AFP

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat joi Hotărârea nr. 26, care cuprinde toate măsurile de relaxare care intră în vigoare de la 1 iunie.

Redăm mai jos textul Hotărârii din 28.05.2020 privind propunerea de modificare / completare / relaxare a măsurilor de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei de COVID-19 dispuse pe durata stării de alertă:
 
Art.1 
 
(1) Începând cu data de 1 iunie se permite organizarea şi desfăşurarea competiţiilor sportive în aer liber, fără spectatori, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului şi sportului şi ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 43 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.
 
(2) Începând cu data de 1 iunie se permite organizarea şi desfăşurarea în bazine acoperite sau aflate în aer liber, a activităţilor de pregătire fizică a sportivilor profesionişti şi a competiţiilor sportive, fără participarea spectatorilor, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului şi sportului şi ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 43 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.
 
(3) Începând cu data de 1 iunie se permite desfăşurarea, de către sportivii profesionişti, a activităţilor de pregătire fizică în spaţii închise, cu respectarea regulilor de distanţare între participanţi, astfel încât să se asigure minim 7 mp/persoană şi cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului şi sportului şi ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 43 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.
 
(4) Măsurile prevăzute la alin. (1) şi (3) nu se aplică activităţilor de pregătire şi competiţiilor sportive din domeniul sporturilor de contact.
 
Art. 2
 
Începând cu data de 1 iunie, este permisă organizarea şi desfăşurarea spectacolelor, concertelor, altor evenimente culturale în aer liber, precum şi a festivalurilor publice şi private, cu participarea a cel mult 500 de spectatori cu locuri pe scaune aflate la distanţă de minimum 2 metri, unul faţă de celălalt, purtarea măştii de protecţie şi respectarea condiţiilor stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii şi ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 44 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.
 
Art. 3 
 
Începând cu data de 1 iunie, se ridică restricţiile/interdicţiile privind deplasarea persoanelor în afara localităţii/zonei metropolitane.
 
Art. 4 
 
Începând cu data de 1 iunie, se reia transportul feroviar internaţional de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale şi servicii ocazionale în trafic internaţional, pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport din şi către România, cu respectarea condiţiilor stabilite potrivit art. 32,34 şi 37 din Legea nr. 55/2020.
 
Art. 5 
 
Începând cu data de 1 iunie, se reia transportul rutier internaţional de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale şi servicii ocazionale în trafic internaţional, pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport din şi către România, cu respectarea condiţiilor stabilite potrivit art. 32, 35 şi 37 din Legea nr. 55/2020.
 
Art. 6 
 
Începând cu data de 1 iunie, se permite prepararea, comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanţe de minimum 2 m între mese şi participarea a maximum 4 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, şi cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătăţii, ministrului economiei, energiei şi mediului de afaceri şi preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.
 
Art. 7 
 
Începând cu data de 1 iunie, accesul persoanelor pe plaje se realizează doar cu asigurarea obligatorie de şezlonguri pentru fiecare dintre persoanele prezente, asigurarea unei distanţe de minimum 2 m între şezlongurile care sunt utilizate de persoane din familii diferite şi cu respectarea normelor de prevenire stabilite prin ordin comun al ministrului economiei, energiei şi mediului de afaceri, ministrului sănătăţii şi ministrului mediului,apelor şi pădurilor, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.
 
Art. 8
 
Începând cu data de 1 iunie, se permite organizarea de spectacole de tip drive-in, ocupanţii unei maşini fiind membri aceleiaşi familii, măsurile de protecţie sanitară fiind stabilite prin ordin comun al ministrului culturii şi al ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

Ce măsuri de relaxare intră în vigoare de la 1 iunie

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Vasile Marcus
28.05.2020, 22:53:34

Da' io sint deja relaxat...pot incepe de miine ? Sau e vreun program nou, acuma...cu yoga, kamasutra...si alte picanterii ?

0 (2 voturi)
Iobag Nerfos
28.05.2020, 23:28:38

Comitetul asta e un for consultativ nu decizional. Legea spune clar ca in starea de alerta toate propunerile astea trebuie adoptate de parlament, atat timp cat limiteaza niste drepturi constitutionale

+2 (2 voturi)
M Costi
29.05.2020, 05:39:43

Telenovela cu anuntarea succesiva de "relaxari" este ca bancul cu Itzic si Rabi , primul plangandu-se celui de-al doilea ca la el acasa e mare aglomeratie , locuind opt persoane intr-o camera si bucatarie . Iar Rabi , om invatat , ii da un sfat pt ....relaxare , ca mai intai sa bage in casa si gainile , capra si cei doi caini , din proprietate. Itzic s-a conformat , ce spune Rabi e sfant pt el , insa a devenit si mai stresat , din cauza aglomeratiei. Apoi , dupa o saptamana , tot Rabi il invata sa le scoata din casa ( gainile , capra si cainii ) , pe rand , la intervale de doua-trei zile , spre marea satisfactie a lui Itzic , care exclama , dupa ce s-a "aerisit" locuinta : " Acu' e foarte bine , insfarsit ma pot relaxa in casa mea ...!".

0 (2 voturi)
Tomescu Tom
29.05.2020, 07:13:22

Distanța între șezlonguri trebuia stabilită la 10 -15 m și obligatoriu instalat un gard de protecție între ele .. În restaurante și terase ...o singură persoană la masă era de ajuns .

VALERIU GHIMPU
29.05.2020, 08:23:50

Intrebare: In afara de masurarea temperaturii la accesul pe terase, mesele de maxim 4 persoane, distanta de 2m intre mese, izolarea meselor prin acei pereti transparenti, etc. ce alte masuri vor fi luate ? Va intreb deoarece farfuriile, paharele, tacamurile daca nu sunt de unica folosinta si sigilate (seturi sigilate in folii de plastic) la venirea clientilor de unde sa aiba garantia clientii ca sunt foarte bine spalate, dezinfectate corespunzator sau doar asa aparent de fatada ? De aceea, dupa parerea mea, ar trebui ca toata vesela, paharele si tacamurile sa fie de UNICA FOLOSINTA SI SIGILATE IN FOLII DE PLASTIC, iar dupa ce clientii vor pleca, automat vor fi obligati sa-si ia cu ei toate acestea / apoi sa le arunce mai departe de locatii, etc sau la plecare clientii vor pune intr-un mic sac transparent produsele folosite si le vor sparge / rupe / indoi / compacta precum PET-urile cand le aruncam, pentru a NU mai putea fi reutilizate si apoi le vor arunca. Cosurile de paine, platourile pot avea aplicate pe suprafetele lor folii de plastic mai groase, care dupa fiecare utilizare vor fi desprinse si aruncate. Vom avea clesti / tacamuri speciale de unica folosinta pentru paine, produsele de pe platouri, etc. Doar atunci putem fi SIGURI ca DOAR NOI FOLOSIM ACESTE TACAMURI, PAHARE SI FARFURIII, ca NU au mai fost folosite anterior si de altii. Spun asta deoarece sunt destule locatii, terase mici unde NU putem fi siguri cat de bine au fost spalate si dezinfectate vasele, paharele si tacamurile dupa fiecare client in parte. NU avem niciun control, nicio garantie. Daca aveti alte idei pentru o mai buna gestionare a situatiei, puteti scrie! Va multumesc !

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (10)